Προθεσμία μέχρι αύριο για εξομάλυνση με τους πρόσφυγες ζητά ο Βίτσας - Free Sunday
Προθεσμία μέχρι αύριο για εξομάλυνση με τους πρόσφυγες ζητά ο Βίτσας

Προθεσμία μέχρι αύριο για εξομάλυνση με τους πρόσφυγες ζητά ο Βίτσας

Σε διακοπή των δρομολογίων της προχώρησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά από την κατάληψη των γραμμών του τρένου στον Σταθμό Λαρίσης την οποία πραγματοποιούν περίπου τριακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες, με αίτημα να μεταφερθούν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα.

Αιτία στάθηκε διαδικτυακό κάλεσμα, το οποίο λανθασμένα πληροφορούσε ότι στις 12 το μεσημέρι επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, επιτρέποντας έτσι στους μετανάστες και πρόσφυγες να μεταβούν προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Παρόμοια αναστάτωση έχει προκληθεί και στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης όπου πρόφυγες και μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί από την Πέμπτη έξω από τη δομή του πρώην στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου».

Παρά τον αστυνομικό κλοιό που έχει στηθεί, οι πρόσφυγες που συρρέουν στα Διαβατά με την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί η φήμη που κυκλοφόρησε μέσω Facebook ότι θα περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη αν φτάσουν μαζικά στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων εξακολουθούν να προσπαθούν να φτάσουν στον καταυλισμό μέσα από χωράφια και ρέματα.
Όσοι επιχειρούν να φτάσουν στον καταυλισμό από το δρόμο συναντούν τον αστυνομικό φραγμό με τις αντεγκλήσεις να είναι συχνές.

Προθεσμία μέχρι αύριο το πρωί για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ζήτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος διέψευσε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Ο κ.Βίτσας απέδωσε την κατάσταση σε παραπληροφόρηση από τους διακινητές, «οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα» και κάλεσε τους μετανάστες να επιστρέψουν «στους ικανοποιητικούς έως πολύ καλούς χώρους, στους οποίους τους φιλοξενεί το ελληνικό κράτος».

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, «να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους» και διαβεβαίωσε οτι «με τη μέγιστη βοήθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, που αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με εξαιρετική ψυχραιμία, αλλά και με την κοινή δράση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ, το αργότερο μέχρι το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί, θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση»