Παράταση έξι μηνών για το Brexit - Free Sunday
Παράταση έξι μηνών για το Brexit

Παράταση έξι μηνών για το Brexit

Σε νέα αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου κατέληξαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Τερέζα Μέι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, αποτρέποντας έτσι εκ νέου -- τουλάχιστον προς το παρόν -- τον κίνδυνο το διαζύγιο να γίνει χωρίς συμφωνία.

Μετά την απόφαση η κυρία Μέι δήλωσε ότι μπορεί να γίνει το Brexit και πριν τις ευρωεκλογές, καθώς όπως είπε «μπορούμε ακόμη να αποχωρήσουμε την 22α Μαΐου», επέμεινε η Μέι, επαναλαμβάνοντας πως για αυτό θα αρκούσε οι Βρετανοί βουλευτές να εγκρίνουν στο κείμενο που έχουν καταλήξει η κυρία Μέι και η ΕΕ αλλά έχει καταψηφιστεί τρεις φορές στη βρετανική βουλή.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί αργότερα σήμερα στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες που διεξάγει με τους Εργατικούς (αξιωματική αντιπολίτευση) εντός των ορίων της προσπάθειάς της να εξευρεθεί συμβιβασμός και να διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης στο κοινοβούλιο.

Οι 27 «καταλήξαμε σε συμφωνία για μια ευέλικτη παράταση ως την 31η Οκτωβρίου, αυτό δίνει έξι μήνες επιπλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προσπαθήσει να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή λύση», σημείωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό», που επιτρέπει την «διατήρηση της ενότητας των 27». Η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου «μας προστατεύει» καθώς πρόκειται για «μια ημερομηνία-κλειδί, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ήταν κάθετα αντίθετος στην παράταση της διαδικασίας για έναν χρόνο, όπως ήθελε η πλειοψηφία των 27.

«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τασσόταν μάλλον υπέρ μιας πολύ μακράς παράτασης. Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό κατά τη δική μου άποψη και, πάνω απ' όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς, ούτε για το ΗΒ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή τη θέση, νομίζω είναι προς το κοινό καλό», επέμεινε.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζεται πως το ΗΒ καλείται να συμπεριφερθεί «με εποικοδομητικό και υπεύθυνο» τρόπο την περίοδο της επιπρόσθετης παράτασης της διαδικασίας του διαζυγίου που του παραχωρήθηκε. Το Λονδίνο οφείλει να «απόσχει» από οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση «την πραγμάτωση των στόχων της ΕΕ», αναφέρεται.

«Οι τεχνικές και οι νομικές πληροφορίες που μας δόθηκαν από την Κομισιόν καταδεικνύουν ότι η πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να πάρει ομήρους τους θεσμούς της Ένωσης είναι πολύ χαμηλή. Αλλά οφείλουμε να παραμείνουμε προσεκτικοί», σημείωσε ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία που κλείστηκε θα επανεξεταστεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη του Ιουνίου. Σε αυτή όμως δεν πρόκειται να διεξαχθεί «διαπραγμάτευση», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η κρίσιμη στιγμή που θα ληφθούν αποφάσεις θα έρθει τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Προκειμένου το ΗΒ να είναι ακόμη μέλος της ΕΕ τον Οκτώβριο, οι πολίτες του πρέπει να έχουν συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Αν αυτό δεν συμβεί η χώρα «θα αποχωρήσει την 1η Ιουνίου, χωρίς συμφωνία», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, αναφερόμενος σε όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.