Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί - Free Sunday
Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί

Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έρχονται - με μόνιμα μέτρα και όχι "εκλογικά αντίδωρα" - ελαφρύνσεις για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όσο η οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά. Υποστήριξε ότι όπως δεν μειώθηκαν οι συντάξεις, έτσι δεν πρόκειται - όσο ειναι Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε - να μειωθεί το αφορολόγητο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για νομοθέτηση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες, όπως έγινε και το 2014 και το 2015 και στο δημοψήφισμα»

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι στρατηγική επιλογή από την πλευρά μου και δεν πρόκειται να αλλάξει, απλά διότι είναι μια απτή απόδειξη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας «είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις ως προς αυτό, με την έννοια ότι πολλοί θεωρούν πως είναι καιρός η Κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς μιας θετικής πορείας για την οικονομία και την χώρα. Εγώ όμως το επαναλαμβάνω, οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι οι κάλπες για τις κρίσιμες ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Για πρώτη φορά θα είναι και για τους κοινοτάρχες, οπότε θα είναι τέσσερις οι κάλπες».

«Ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει από το πικρό ποτήρι το οποίο ερχόταν» είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ, ενώ σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές τόνισε ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, της Προοδευτικής Συμμαχίας που έχουμε σχηματίσει, είναι να δώσουμε στον λαό μια ευκαιρία να στηρίξει την Κυβέρνηση και όσα έχει πετύχει» επισημαίνοντας «στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό κόστος που αυτή μπορεί να έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «μην βιάζεστε και μην ποντάρετε τα λεφτά σας ότι θα είναι ντέρμπι οι εκλογές. Μην ξεχνάτε ότι τις εκλογές θα κρίνει αυτό το βουβό κύμα που θα ψηφίσει με γνώμονα τι θα είναι ωφέλιμο για τον τόπο. Αυτό το κύμα θα εκφραστεί».

«Εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος, να προωθήσει αυτόν τον προοδευτικό πόλο. Στα κρίσιμα εθνικά θέματα, οι προκάτοχοι μου σκέφτονταν το πολιτικό κόστος; Εγώ ποτέ δεν το σκέφθηκα αυτό. Ούτε το καλοκαίρι του 2015, που είχα την μισή κοινοβουλευτική μου ομάδα, που επέλεξα να κάνω αυτό που ήταν καλό για τον τόπο».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για μια εθνικής αξίας και πατριωτικής σημασίας Συμφωνία, την οποία ήμουν τυχερός ως Πρωθυπουργός να την κάνω. Αυτήν θα την αρνιόμουν στο όνομα του λεγόμενου πολιτικού κόστους;».

Σε ό,τι αφορά τα πυρά της αντιπολίτευσης για εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» αφού σχολίασε δηκτικά «Θα κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγονται οι γείτονες μας;», ανέφερε «σήμερα στο διαδίκτυο, αν πληκτρολογήσετε «Macedonia» δεν βγαίνει, δεν υπάρχει αποτέλεσμα «Macedonia». Ξέρω ότι οι γείτονες μας άλλαξαν το όνομα τους, βάζοντας έναν γεωγραφικό προσδιορισμό, άλλαξαν και το Σύνταγμα τους απαλείφοντας τον όποιο αλυτρωτισμό, άλλαξαν ονομασίες και ταμπέλες σε αεροδρόμια και κτήρια, ακόμη και τις πινακίδες στα αυτοκίνητα τους και ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία μακεδονική πολιτιστική κληρονομιά».

«Πράξαμε το βέλτιστο δυνατό υπό τις συνθήκες που υπήρχαν. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, με ευθύνη και των πολιτικών δυνάμεων, ζούσε μέσα σε μια συλλογική ψευδαίσθηση, καθώς κανείς δεν μιλούσε για πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά μιλούσαμε για Σκόπια και Σκοπιανούς, μιλούσαμε για αυτούς τους ανθρώπους με το όνομα της πρωτεύουσας τους», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «δεν δώσαμε …πήραμε κάτι από αυτήν την υπόθεση». Σημείωσε «φώναξα δύο φορές τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήταν προδιαγεγραμμένη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι αργότερα φιλοδοξούσε να πατήσει πάνω σε αυτό, κράτησε μια στάση ακραία αντιπολιτευτική. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά και ειπωθεί πάρα πολλά, είδαμε και τις αντιδράσεις ακραίων κύκλων. Το χειρότερο δεν είναι ότι ήταν ανακόλουθος και με όσα έλεγε και ο πατέρας του και ο ίδιος, είναι ότι υποστήριξε πως δήθεν υπήρξε μια συναλλαγή με το ζήτημα των συντάξεων, κάτι που δεν μπορεί να αποδείξει».

«Ακόμη και αυτοί που καλοπροαίρετα διαφωνούν, θα αναγνωρίσουν την αξία αυτή της Συμφωνίας, για την Ελλάδα που ανακτά την πολιτιστική της κληρονομιά και τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια. Σήμερα έχουμε απέναντι μας σοβαρούς ανθρώπους που λένε ότι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, αλλά κοιτάζουν προς την Ελλάδα για την οικονομική ανάπτυξη τους και αυτό εγώ ως Πρωθυπουργός δεν μπορώ να το παραγνωρίσω», είπε ο Πρωθυπουργός.

Για Πετσίτη και Novartis

Ερωτηθείς για τη σκανδαλολογία που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωκλογές, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να κάνει έναν διαχωρισμό. «Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα», είπε ο κ. Τσίπρας «και από την άλλη υπάρχει “Πετσιτολογία”». «Για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα, πρέπει να μας το αποδείξουν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και σημείωσε πως «είμαστε ανοικτοί σε οποιοδήποτε έλεγχο».

«Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι υπαρκτό, δεν το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis. Όπως είπε, έχει κοστίσει στη χώρα μας περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απέρριψε εμφατικά τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί σκευωρίας, λέγοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από γεγονός ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έβαλε στο αρχείο την υπόθεση για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα. Αναφερόμενος ξεχωριστά στον κ. Πικραμένο, είπε πως αν κάποιος πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

«Δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια, στείλαμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, εξήγησε, «οι δικαστές είναι υπεύθυνοι για να κρίνουν».

Για ΔΝΤ, αφορολόγητο και ελαφρύνσεις

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη την συμφωνία για την αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ», λέγοντας ότι «είναι η δεύτερη σημαντικότερη συμφωνία μετά την έξοδο από τα προγράμματα επιτήρησης». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής ερχόταν κυρίως από το Διεθνές Ταμείο, χαρακτηρίζοντας λαθεμένη την επιλογή Παπανδρέου να καλέσει το ΔΝΤ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όσο βγαίνουμε από την μη κανονικότητα του μνημονίου η χώρα πρέπει να έχει μια διαρκή προοδευτική πορεία». Ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία, η οποία υπεραποδίδει, έχει μπει σε νέο πλαίσιο, καθώς όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα όταν ανέλαβε είχε απολύτως άδεια ταμεία», ενώ όπως είπε «σήμερα έχουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ρευστότητα. Τώρα μπορούμε να διώξουμε αυτούς που έκαναν λάθος επιλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τώρα και οι πολίτες αρχίζουν να ευημερούν», ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που ήταν απογοητευτικά για την μεσαία τάξη, είπε ότι δεν τα αμφισβητεί, ωστόσο τόνισε ότι άλλα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  «Μπαίνουμε σε μια νέα «πίστα» μετά την έξοδο του ΔΝΤ και διαμορφώνονται οι όροι για την πολιτική που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. 

Σχετικά με την μείωση του αφορολόγητου, είπε πως «όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει», κάνοντας λόγο για θετική εικόνα από τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή αναφέροντας συγκεκριμένα φθηνό δανεισμό, ρευστότητα και αποχώρηση του ΔΝΤ.

«Οι επιλογές μας ήταν με σχέδιο και όχι στον αέρα,  όπως το να προχωρήσουμε άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύουν να προβούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού ενόψει εκλογών.

Όπως αποκάλυψε, θα έχει επαφές με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά το ταξίδι στην Κίνα, ώστε να δουν τι μπορούν να δώσουν, «όχι ως προεκλογικό αντίδωρο» όπως είπε, «αλλά ως μέτρα ελάφρυνσης, γιατί πρέπει να νιώσουν και οι πολίτες ότι ευημερούν», σημείωσε.  

Επίσης, τόνισε ότι «θα υπάρξει σχεδιασμός για θετικά μέτρα ελάφρυνσης κυρίως για τις κατηγορίες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο» και ξεκαθάρισε ότι «οι επαφές με το οικονομικό επιτελείο δεν θα αφορούν τις ευρωεκλογές, αλλά θα αφορούν  την πορεία της χώρας».

Άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και πρόσθεσε ότι, φυσικά και τα οφέλη της βελτίωσης της οικονομίας θα πρέπει να διανεμηθούν σε όσους έχουν πληρώσει και στην μεσαία τάξη ωστόσο, πρόσθεσε, «διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις».

Για τις επενδύσεις

Για τις επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και ένα πλαίσιο που δεν μπορείς να το παρακάμψεις, γιατί πέφτεις «στον τοίχο» του ΣτΕ. Υπάρχουν οι επενδύσεις που έχουν «κολλήσει», επειδή οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προσπαθούσαν να τις κάνουν “άρπα κόλλα”», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες μέσα στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, λέγοντας πως η Κυβέρνηση έχει επιταχύνει τον βηματισμό για τις επενδύσεις και αναφέροντας ότι «το 2018 καταγράφηκε ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, μετά από το 1996».

Για την Κεντροαριστερά και το πολιτικό του μέλλον

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τις κατηγορίες ότι διαλύει κόμματα, ο Πρωθυπουργός σχολίασε «εκτός Βουλής αφήνει κόμματα ο λαός και όχι εγώ. Τελικός μας κριτής είναι ο λαός», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν καταλύτης για αυτό. Εξ αιτίας των Πρεσπών ξαναφτιάχνουμε την προοδευτική παράταξη».

«Αυτό που κάνουμε είναι να ενδυναμώνουμε τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ - μιας ανοιχτής Αριστεράς που αποτελείται και από Σοσιαλδημοκράτες και παραδοσιακούς αριστερούς και από ανθρώπους από την οικολογία - που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά και με τα μεγάλα διακυβεύματα της Ευρώπης, όπως είναι η άλωση της ακροδεξιάς και οι πολιτικές λιτότητας, που πρέπει να σταματήσουν».

Απαντώντας στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου για το πολιτικό μέλλον του ίδιου, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι 45 ετών και έχει ήδη «στην πλάτη του» 11 χρόνια ως αρχηγός κόμματος και άνω των 4 ετών ως Πρωθυπουργός. «Όλα τα μεγάλα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα ούτε γεννήθηκα με την “δαμόκλειο σπάθη” επάνω από το κεφάλι μου ότι εγώ πρέπει να γίνω Πρωθυπουργός, εγώ δεν έχω τέτοιο άγχος, άλλοι έχουν».

Για τα Εξάρχεια

Λέγοντας ότι δεν έχει διαβάσει επακριβώς την δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία συνέκρινε τα Εξάρχεια με την Μονμάρτη και ότι δεν θα ήθελε να την αδικήσει, για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ο Πρωθυπουργός, αφού είπε ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα στην περιοχή και ως φοιτητής στο ΕΜΠ, ανέφερε ότι «η κατάσταση δεν έγινε τώρα αβίωτη, αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Το Υπ. Δημοσίας Τάξης έχει εδώ και δύο χρόνια κάνει σοβαρές επιχειρήσεις στην περιοχή, υπάρχουν σοβαρά στελέχη στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και σχεδιασμός. Η τελευταία επιχείρηση που έγινε ήταν τον Μάρτιο, οπότε συνελήφθησαν δεκάδες άνθρωποι για κλοπές και άλλα αδικήματα».

Τόνισε ότι για να αλλάξει η εικόνα στην περιοχή, «χρειάζεται ένα σχέδιο σε συνεργασία και με τον Δήμο Αθηναίων, το Πολυτεχνείο και τους κατοίκους των Εξαρχείων για την ριζική αναμόρφωση της περιοχής».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένα στοιχείο ανησυχίας», ωστόσο τόνισε πως υπάρχει από την άλλη η αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Εξήγησε πως «δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα», ενώ συμπλήρωσε πως παρά τα “αγκάθια” στις σχέσεις των δύο χωρών, πρέπει να υπάρχουν «ανοικτά κανάλια επικοινωνίας». «Επιμένουμε στην ανάγκη του διαλόγου και της συνεννόησης», δήλωσε εμφατικά.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με γειτονικές χώρες, ενώ χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας έργο των αγωγό East Med.