Περιμένοντας την Eurostat - Free Sunday
Περιμένοντας την Eurostat

Περιμένοντας την Eurostat

Την πιστοποίηση της Eurostat ότι ο περυσινός κρατικός προϋπολογισμός έκλεισε

Το ακριβές ποσοστό της υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, αναμένεται να ανακοινώσει σημερα η Eurostat.

Στο τελευταίο οικονομικό δελτίο του υπουργείου Οικονομικών είχε εκφραστεί η βεβαιότητα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, παρότι στην εκπνοή του περασμένου έτους διατέθηκαν πάνω από 2 δισ. ευρώ για «κοινωνικό μέρισμα» και αναδρομικά ειδικών μισθολογίων.Τα στοιχεία για το 2018 είναι σημαντικά, διότι επηρεάζουν άμεσα τις προβλέψεις που καλείται να κάνει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2020-2023.

Το τελικό κείμενο του νέου ΜΠΔΣ πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα και να κατατεθεί σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή.

Σύμφωνα με στελέχη των θεσμών, τα περιθώρια υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι ελάχιστα φέτος καθώς η κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% φέτος, έχει ήδη τεθεί υπό αμφιβσβήτηση.Η κυβέρνηση είχε προβλέψει για το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% στο ΜΠΔΣ 2019-2022, ενώ αναθεώρησε την πρόβλεψή της προς τα πάνω, στο 3,98%, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, προτού προχωρήσει στη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος».