Το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης παρουσίασε ο Ν. Παππάς - Free Sunday
Το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης παρουσίασε ο Ν. Παππάς

Το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης παρουσίασε ο Ν. Παππάς

«Το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, το γνωστό σε όλους μας πλέον Μητρώο OnlineMedia, το οποίο θα έχει την επίσημη ονομασία E-Media θα βρίσκεται από σήμερα στον αέρα του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.» ανέφερε κατά την παρουσίαση του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς τόνισε στην αρχή της παρουσίασης του πως «δεν πρόκειται για κάποια προσπάθεια δική μας να ελέγξουμε το περιεχόμενο των ειδήσεων και αυτό το λέω για να προλάβω ορισμένους, διότι άλλες παρεμβάσεις μας, άλλα πεδία της ενημέρωσης έχουν υποστεί τέτοιου τύπου κριτική».

Κίνητρο για την ένταξη στο Μητρώο θα αποτελέσει η κρατική διαφήμιση όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας «Με το που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταχώρησης, της καταγραφής των εταιρειών στο Μητρώο, θα ξεκινήσουμε και θα απαιτούμε και από τους κρατικούς φορείς, που -όπως γνωρίζετε- υποβάλουν τα διαφημιστικά τους προγράμματα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης να είναι συμβατοί πλέον με τον νόμο. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες, εδώ θα πρέπει να δούμε λίγο και τα νομικά βήματα, οι οποίες δεν είναι στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως οι τράπεζες. Το ηθικόν, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν και αυτές να λειτουργήσουν στα πλαίσια αυτής της ρύθμισης. Θα διερευνήσουμε τις επόμενες ημέρες εάν υπάρχουν ή δύναται να εφαρμοστούν τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, ώστε να το διασφαλίσουμε αυτό. Όπως γνωρίζετε, έχουμε πάρει νομίζω μία πολύ σοβαρή και θετική πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση της διαφημιστικής δαπάνης των τραπεζών και αυτό ενδεχομένως να ήταν ένα επόμενο βήμα.»

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και στις παροχές του Μητρώου: «Δεν επιβάλλουμε σε κανέναν ενημερωτικό ιστότοπο να μπει στο Μητρώο, αντιθέτως δίνουμε κίνητρα για να μπουν στο Μητρώο, δίνουμε θετικά κίνητρα. Θα λειτουργούν μέσα στο E-Media χρηστικά εργαλεία, όπως μία υπηρεσία που θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο για τη λογοκλοπή, ένα software δηλαδή, ένα λογισμικό το οποίο θα μπορεί να χτυπά ένα καμπανάκι στο Μέσο το οποίο έχει πρωτογενώς παράξει περιεχόμενο, για το αν αυτό αναπαράγεται ή όχι.» 

«Εκτός αυτού, τα μέλη του Μητρώου θα απολαμβάνουν την πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία Οπτικοακουστικών Μέσων, τα οποία τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης» τόνισε ο κ. Παππάς.

Για τον στόχο του Μητρώου ανέφερε πως είναι «να αποφευχθούν φαινόμενα του τύπου που δυστυχώς είχαμε όλοι τη δυνατότητα να γίνουμε μάρτυρες τους προηγούμενους μήνες. Να φτιάχνονται ιστοσελίδες στο πόδι, να παίρνουν αδιαφανώς κρατική ή ημικρατική διαφήμιση ή τραπεζική διαφήμιση και να λειτουργούν ως μηχανές παραγωγής μαύρου χρήματος ή μαύρου πολιτικού χρήματος ή οτιδήποτε άλλο.»

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε και για την διάκριση ανάμεσα στην επιχείρηση και στα ερασιτεχνικά blogs μίλησε  «Η λέξη – κλειδί, στην οποία εφιστούμε την προσοχή, είναι η επιχείρηση. Με τη χρήση του όρου αυτού επιτυγχάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στις επαγγελματικού τύπου σελίδες και στα ερασιτεχνικά blogs. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Και νομίζω ότι είναι σαφής η ανάγκη για τη νομική διάκριση ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες»

Όσον αφορά τις προυποθέσεις έγγραφής ο κ. Παππάς ανέφερε: « Οι επιχειρήσεις δηλώνουν τη νομική τους μορφή, τους μετόχους, τον διευθυντή ή εκδότη ιστοσελίδας και τον αριθμό των εργαζόμενων δημοσιογράφων, αλλά και τον αριθμό συνολικά των εργαζομένων. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μια πρόνοια για τη διαφάνεια στη μετοχική σύνθεση, όπως αντίστοιχη πρόνοια είχαμε και στη νομοθέτηση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών» σημείωσε.