Γιώργος Πατούλης: Μια Νέα Αρχή στην Αττική - Free Sunday
Γιώργος Πατούλης: Μια Νέα Αρχή στην Αττική

Γιώργος Πατούλης: Μια Νέα Αρχή στην Αττική

Την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Πατούλης πέτυχε τον πρώτο του στόχο για να γίνει μια Νέα Αρχή στην Αττική βάσει της στρατηγικής που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα. Το ευρύ προβάδισμα του σχεδόν 38% από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών αποτελεί μια καθαρή νίκη, που σίγουρα γεμίζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το επιτελείο του υποψήφιου περιφερειάρχη και έμπειρου αυτοδιοικητικού. Στις 2 Ιουνίου τίθεται ο επόμενος στόχος για τον κ. Πατούλη, ο οποίος θέλει με κάθε τρόπο να επιφέρει μια ευρύτατη πολιτική αλλαγή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μας, βάζοντας ισχυρά θεμέλια για το μέλλον.
Έχοντας στο πλευρό του την εμπιστοσύνη των πολιτών, από την 1η Σεπτεμβρίου, ως νέος περιφερειάρχης, θα μπορέσει να εφαρμόσει τον προγραμματικό του σχεδιασμό, που θα εστιάζει στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες το Λεκανοπέδιο. Εξάλλου, δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι οι πολίτες απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια, την τοπική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ζητούν μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι άλλα παχιά λόγια και ατέρμονες επικοινωνιακές προσεγγίσεις.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές θέσεις οποιουδήποτε εκλεγεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, κοινό σημείο αναφοράς όλων πρέπει να είναι η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Θα πρέπει να επιτευχθεί μια ειλικρινής συνεργασία, στη βάση των προγραμματικών τους συγκλίσεων, υπηρετώντας πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πατούλης έχει εκφράσει δημοσίως τις απόψεις του, λέγοντας πως θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως έκανε πάντα ως αυτοδιοικητικός, λειτουργώντας ομαδικά και συναινετικά για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

1 mitsotakis

Τρεις άξονες

Στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας ο κ. Πατούλης ιεραρχεί τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα υλοποιήσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις:
Πρώτον, αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό σημαίνει: υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, για να αισθάνονται οι πολίτες της Αττικής ασφάλεια για τη ζωή και τις περιουσίες τους. Έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στους 66 δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δήμων, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές. Αναβάθμιση του πράσινου χαρακτήρα της περιφέρειας.
Δεύτερον, συνεργασίες και συνέργειες με το κεντρικό κράτος, αλλά και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, για την εκτέλεση έργων και την προσέλκυση επενδύσεων σε καινοτόμους τομείς και πεδία όπου η Αττική έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να τονωθεί η τοπική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Τρίτον, ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της περιφέρειας με συγκροτημένες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Από την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δομών και προγραμμάτων ως την ανάληψη νέων ρόλων σε τομείς όπως η πρόληψη της υγείας.

2 chatzidakis

Αναπτυξιακός σχεδιασμός για μια Νέα Αρχή στην Αττική

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μας πέρασαν διοικήσεις όλα αυτά τα χρόνια που, δυστυχώς, δεν έδωσαν λύσεις στα μεγάλα και υπαρκτά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες. Δεν κατόρθωσαν να καταστήσουν την Αττική κεντρικό μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Στην αλλαγή πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αττική», κ. Γιώργος Πατούλης, θέτει ψηλά στην ατζέντα των προγραμματικών του δεσμεύσεων τα θέματα της ανάπτυξης. Μέσα από ένα συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο. Με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε η Περιφέρεια Αττικής από ουραγός στην απορρόφηση κονδυλίων που είναι σήμερα, έχοντας χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ μόλις 25,2%, να γίνει απόλυτη πρωταγωνίστρια.
Το σχέδιο της «Νέας Αρχής για την Αττική» με επίκεντρο την ανάπτυξη στηρίζεται σε οκτώ άξονες:
1. Αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της περιφέρειας.
2. Διεκδίκηση νέων και αξιοποίηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
3. Συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και διεκδίκηση για εκτέλεση με πόρους του κεντρικού κράτους μεγάλων έργων και παρεμβάσεων στην Αττική.
4. Σύνδεση του προγράμματος έργων της περιφέρειας με τα έργα που εκτελεί το κράτος, ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την Αττική.
5. Παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική. Θεωρείται αδιανόητο εμβληματικές επενδύσεις, όπως του Ελληνικού, να μη στηρίζονται με κάθε μέσο από την περιφέρεια.
6. Ανάληψη πρωτοβουλιών για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
7. Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής, του πολιτισμού και των μνημείων της, με στοχευμένη τουριστική προβολή.
8. Δημιουργία περισσότερων από 100.000 νέων θέσεων εργασίας στην Αττική. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί αν, πέραν των έργων, αναπτυχθούν στην περιφέρεια συνέργειες με τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας και γίνουν επενδύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η υγεία και ευεξία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
Στην κατεύθυνση αυτή θα προωθηθούν έργα, υπερτοπικού και τοπικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής, που στόχο θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα των πολιτών.

3 konstantatos

Οι βασικές παρεμβάσεις

Ως προτεραιότητες της «Νέας Αρχής για την Αττική» τίθενται 19 μεγάλες, εμβληματικές παρεμβάσεις:
1. Η κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
2. Η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, για την προστασία των ζωών και των περιουσιών.
3. Η ολοκλήρωση των μελετών και της διαδικασίας οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων της Αττικής.
4. Η υλοποίηση προγράμματος ανάδειξης ποταμών και χειμάρρων της Αττικής, στη λογική του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού που δεν θέλει τα ποτάμια σκεπασμένα με τσιμέντο.
5. Η ανάπτυξη των υποδομών και των υπηρεσιών logistics, ώστε να παράγονται νέα προϊόντα στην Αττική και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
6. Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδιασμού του παράκτιου μετώπου της Αττικής και των Νήσων, βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, του γαλάζιου τουρισμού και της κυκλικής οικονομίας.
7. Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και τη διασφάλιση της συντήρησής του.
8. Η ολοκλήρωση Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και η σύνδεσή της με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης.
9. Η αναβάθμιση της λεωφόρου Βουλιαγμένης (από τη σύνδεση με Δυτική Περιφερειακή έως το πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού) σε λεωφόρο ελεύθερης ροής.
10. Η σύνδεση της Περιφερειακής Αιγάλεω με την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.
11. Η επέκταση και ολοκλήρωση της λεωφόρου Κύμης προς εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.
12. Η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αναδάσωσης και δασοπροστασίας με τη φύτευση και συντήρηση τουλάχιστον 1.000.000 δέντρων σε όλη την Αττική, με στόχο να πρασινίσουν ξανά οι ορεινοί όγκοι και οι αστικοί χώροι του Λεκανοπεδίου.
13. Η αναβάθμιση των λιμανιών Πειραιά, Λαυρίου και Ραφήνας.
14. Η δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων.
15. Η δημιουργία μιας σύγχρονης δομής για την ολοκληρωμένη υποστήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.
16. H αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με διεξαγωγή αγώνων και mega αθλητικών events.
17. Η ανάπτυξη δικτύου συγκοινωνίας με υδροπλάνα στα όρια της περιφέρειας.
18. Η κατασκευή και λειτουργία ενός νέου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
19. Η στήριξη με ουσιαστικά μέτρα όσων ασχολούνται στην Αττική με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.
Σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση της αναπτυξιακής ατζέντας είναι η διασφάλιση ανθρώπινων πόλεων. Αυτό θα γίνει μέσα από την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, σε συνεργασία με τους δήμους. Με την προώθηση πολεοδομικών παρεμβάσεων μητροπολιτικής κλίμακας. Με διεκδίκηση ουσιαστικού ρόλου στη διαχείριση των μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών. Με παρεμβάσεις αναδιαμόρφωσης του δημόσιου χώρου, σε συνεργασία με τους δήμους, ώστε να ενισχύεται η κινητικότητα και η προσβασιμότητα.

5 papanikolaou

Μήνυμα συνεργασίας

Ταυτόχρονα, ο κ. Πατούλης στέλνει και ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους του στην περιφέρεια ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασίες για το καλό της Αττικής. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να “γκρεμίσουμε” κάθε διαχωριστική γραμμή και να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με ειλικρίνεια, εξυπηρετώντας –πάνω απ’ όλα και όλους– το δημόσιο συμφέρον. Εξάλλου, είναι στο DNA μου η κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας. Το έχω αποδείξει, απ’ όσες θέσεις ευθύνης κι αν ανέλαβα. Θεωρώ ότι μαζί με τους συναδέλφους μου στην περιφέρεια θα μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων, πάνω στις οποίες θα κινηθούμε. Ανεξάρτητα από τις κομματικές και πολιτικές επιλογές του καθενός, η επίλυση των προβλημάτων δεν έχει χρώμα, όπως λέω συνέχεια. Στόχος μου θα είναι στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο να επιδιώξω μια ειλικρινή και κυρίως αποτελεσματική συνεργασία με όλους».
Στις 2 Ιουνίου τίθεται το μεγάλο στοίχημα για τον Γιώργο Πατούλη, αν θα καταφέρει να κάνει πράξη το όραμά του, για μια Αττική που θα είναι υπερήφανη ξανά.