Τέσσερις παρατηρήσεις και δέκα συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Αθήνα - Free Sunday
Τέσσερις παρατηρήσεις και δέκα συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Αθήνα

Τέσσερις παρατηρήσεις και δέκα συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Αθήνα

Την ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προτείνει για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα

Στην έκθεση επισημαίνονται οι χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στην εκπαίδευση, την καινοτομία, τις ενεργειακές και μεταφορικές υποδομές και τις ευρωζωνικές συνδέσεις.

Στην ανακοίνωση που η Κομισιόν εισηγείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καλέσει την Ελλάδα να λάβει μέτρα το 2019 και το 2020 προκειμένου:

1. «Να επιτύχει βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018».

2. «Να επικεντρώσει την επενδυτική οικονομική πολιτική στους τομείς των βιώσιμων μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έργων διασύνδεσης, των ψηφιακών τεχνολογιών, της έρευνας και ανάπτυξης , της εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων, της απασχολησιμότητας, της υγείας και της ανάπλασης των αστικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ανισότητες και την ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής ένταξης».

Σε ότι αφορά στις παροχές Τσίπρα, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα:-

  • έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο πάνω από 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη
  • θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
  • θα μειώσουν το διαρθρωτικό ισοζύγιο, εγείροντας ανησυχίες ως προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου το 2020.
  • θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους.


Οι 10 συστάσεις της Επιτροπής προς την Ελλάδα
1. Μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ποιότητα των θεσμών, και ιδίως την αποδοτικότητα του δικαστικού συστήματος.

2. Αύξηση των επενδύσεων

3. Δραστική μείωση της ανεργίας

4. Αντιμετώπιση της υψηλής εισοδηματικής ανισότητας

5. Βελτίωση του συστήματος μεταφορών

6. Πρόσθετες επενδύσεις στην επεξεργασία των στερεών αποβλήτων και των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων και στη βελτίωση της επεξεργασίας των υδάτων και την πρόληψη των πλημμυρών

7. Βελτίωση των ενεργειακών υποδομών

8. Ψηφιακός μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας

9. Τόνωση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία. 

10. Επενδύσεις για την ανάπλαση των υποβαθμισμένων αστικών, νησιωτικών και ορεινών περιοχών