Πυρετός σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια - Free Sunday
Πυρετός σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια

Πυρετός σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια

Σε κατάσταση «προεκλογικού πυρετού» βρίσκονται τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο χρόνος μετρά ανάποδα για την 7η Ιουλίου και τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση που θα αναδείξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Στην παρούσα φάση τα κόμματα έχουν επικεντρωθεί στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων που θα κατεβάσουν στις εκλογές, με τη ΝΔ να φαίνεται να έχει κάνει μεγαλύτερη προεργασία, καθώς σχεδόν καθημερινά ανακοινώνει και νέους υποψηφίους.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε θα ανακοινωθεί και επίσημα η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών, ενώ νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει η Κ.Ε. του κόμματος προκειμένου να εγκρίνει τις υποψηφιότητες.
Στόχος της ΝΔ είναι τα ψηφοδέλτια να αντικατοπτρίζουν το πνεύμα ανανέωσης που διακηρύσσει ο πρόεδρος του κόμματος, Κ. Μητσοτάκης, αλλά και της απαραίτητης εμπειρίας, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει μέσω των ψηφοδελτίων να δείξει ότι το εγχείρημα της «Προοδευτικής Συμμαχίας» δεν είναι κενό γράμμα, αλλά ουσιαστική προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος.

ΝΔ: Τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει»

Όπως προαναφέρθηκε, η ΝΔ μπαίνει στη μάχη των εκλογών έχοντας καλύτερη προεργασία όσον αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί δεκάδες ονόματα υποψήφιων βουλευτών σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν επισήμως οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή, προερχόμενου από το Ποτάμι, Γιώργου Αμυρά (στα Ιωάννινα), της Τόνιας Αράχωβα (στην Αιτωλοακαρνανία), η οποία επελέγη από το Μητρώο Στελεχών, και του καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη (στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας).
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην Α΄ περιφέρεια Αθήνας τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» για τη ΝΔ είναι τα εξής: Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Νικήτας Κακλαμάνης και ο προερχόμενος από το Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης. Επίσης, οι πρώην βουλευτές Φωτεινή Πιπιλή και Θάνος Πλεύρης, ο προερχόμενος από το Ποτάμι Δημήτρης Τσιόδρας, η δικηγόρος Σοφία Νικολάου από το Μητρώο Στελεχών, ο δικηγόρος και οικονομολόγος Δημήτρης Ιατρίδης, η ιστορικός-μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου, η διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Σοφία Λουκέρη, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και ο αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος.

Στα τρία η Β΄ Αθηνών

Όπως είναι ήδη γνωστό, το «τέρας» της Β΄ Αθηνών έσπασε στα τρία, προκειμένου η περιφέρεια να γίνει πιο ελέγξιμη. Από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις, υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Ζωή Ράπτη και Νίκη Κεραμέως, η οποία μετακινείται από το Επικρατείας, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος Μανώλης Γραφάκος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, οι πρώην γραμματείς Παραγωγικών Φορέων Βασίλης Ξυπολυτάς και Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ρωμανός, η δικηγόρος Ιωάννα Καλαντζάκου και ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας.
Όσον αφορά τον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού υποψήφιος θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και μαζί του στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πανούτσος και Γιάννης Λοβέρδος, οι πρώην δήμαρχοι Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας και Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, καθώς και οι Μπάμπης Καούκης και Μπάμπης Καραθάνος.
Ο μεγάλος… χαμός γίνεται στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, όπου η ΝΔ έχει… υπερπροσφορά υποψηφίων. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία και ανακοινώσεις από την Πειραιώς, υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή και Χάρης Θεοχάρης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, η πρώην βουλευτής Δήμητρα Αράπογλου, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οι πρώην γραμματείς Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης και ΕΚΟ Βασίλης Σπανάκης, ο επί σειρά ετών δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο επιχειρηματίας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Βασίλης Ανδρικόπουλος από το Μητρώο Στελεχών, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Παπαδημητρίου και Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου, η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Ντόρα Πάλλη, η πρόεδρος του σωματείου Αθηναΐδες Ρένα Βασιλάκη και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Οι υπόλοιπες περιφέρειες

Στα δύο, υπενθυμίζεται, έσπασε και η παλιά περιφέρεια Αττικής, ή υπολοίπου Αττικής, όπως θα τη θυμούνται οι παλαιότεροι. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην Ανατολική Αττική υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου και Βασίλης Οικονόμου, η πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, η δημοσιογράφος Χαρά Ξάνθη και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Tάκης Φύσσας, ενώ στη Δυτική Αττική σίγουροι υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας και ο πρώην γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Γιώργος Κώτσηρας.
Όσον αφορά το «μεγάλο λιμάνι», στην Α΄ Πειραιά υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μελάς, ο επιχειρηματίας Χριστόφορος-Εμμανουήλ Μπουτσικάκης και ο Τάσος Αβραντίνης, ενώ στη Β΄ Πειραιά υποψήφιοι θα είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος, η οικονομολόγος Χριστίνα Τσιλιγγίρη και πιθανόν ο ιατρός Μιχάλης Λιβανός και από τη Νεολαία ο Γιώργος Βρεττάκος.
Πηγαίνοντας βόρεια, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα συμπεριληφθούν οι νυν βουλευτές Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Ελένη Ράπτη, η Βίκυ Νάκου, ο Δημήτρης Σταμάτης, ενώ σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Δημήτρη Βενιέρη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιοι θα είναι και οι Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Διαμαντής Γκολιδάκης, Γιάννης Παπαγεωγίου, Σύνθια Σάπικα, Δημήτρης Πανοζάχος, Παναγιώτης Κοκόρης, ο πρώην μπασκετμπολίστας Αντώνης Σαμαράς, η Αφροδίτη Λατινοπούλου και ίσως η Νιόβη Παυλίδου. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Γιώργος Λαζαρίδης, καθώς και οι Λάμπρος Καούδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιάννης Καραγιάννης, Κώστας Ευθυμίου, Ανατολή Κωνσταντινίδου και Θεοφάνης Παππάς και μάλλον και η Κατερίνα Μάρκου, αν και αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Γρίφοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αντίθεση με τη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται μια σχετική δυστοκία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, μέρος των οποίων αναμενόταν να κλείσει την Παρασκευή σε συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος. Τα όργανα του κόμματος επιχειρούν να λύσουν τους εκλογικούς γρίφους, ως εκ τούτου ακόμα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις υποψηφιότητες, ενώ δεν έχουν λείψει και τα απρόοπτα, όπως αυτό της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία μετά τον θόρυβο για τη μετάταξη της κόρης της στη Βουλή ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, αλλά και κινήσεις που έχουν γίνει, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναμένεται να είναι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ένα δεύτερο όνομα που «παίζει» δυνατά για το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο είναι αυτό του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος θα συγκροτήσει επικοινωνιακό «δίδυμο» με την κ. Αχτσιόγλου, καθώς δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς του ΕΣΡ για τις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο.
Από κει και πέρα, όσον αφορά τη «δύσκολη» Α΄ Αθηνών, υποψήφιοι εκτιμάται ότι θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο βουλευτής Νίκος Φίλης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ ερωτηματικά παραμένουν ο Νάσος Ηλιόπουλος (ενδέχεται να αποφασίσει να παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων) και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος φέρεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος. Στην ίδια περιφέρεια εκτιμάται ότι θα είναι υποψήφιος και ο υπουργός Τουρισμού και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Συνωστισμός στον Βόρειο Τομέα

Σε αντίθεση με τη ΝΔ, υπερπροσφορά υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υποψήφιοι θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο διευθυντής της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η βουλευτής Αννέτα Καββαδία και «παίζεται» και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αν μετακινηθεί από τη Μεσσηνία, ενώ ακούγεται και το όνομα του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη.
Για τον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιοι θα είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο τέως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου, ενώ «παίζονται» για την ίδια περιφέρεια ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης (κατέρχεται στη Μεσσηνία) και η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Όσον αφορά τον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριληφθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας (μετακινείται από τη Β΄ Πειραιά), ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στο υπόλοιπο Αττικής εκτιμάται ότι θα είναι υποψήφιος ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και ο ξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, ενώ στη Β΄ Πειραιά υποψήφιες αναμένεται να είναι η Νίνα Κασιμάτη και η Εύη Καρακώστα. Τέλος, στην Α΄ Θεσσαλονίκης υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι Τάσος Κουράκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Μάρκος Μπόλαρης, μαζί με την Κατερίνα Νοτοπούλου και την υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σενάρια σχετικά με υποψηφίους προερχόμενους από άλλα κόμματα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εκτιμάται ότι θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας (πιθανότατα στον Δυτικό Τομέα), η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία και ο Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν για τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ότι ο Γιάννης Ραγκούσης ενδέχεται να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Θάνος Μοραΐτης στην Αιτωλοακαρνανία και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας στην Ημαθία.