Παράπλευρη ωφέλεια για τον Κουφοντίνα από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα - Free Sunday
Παράπλευρη ωφέλεια για τον Κουφοντίνα από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Παράπλευρη ωφέλεια για τον Κουφοντίνα από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Τη δυνατότητα να παίρνει και πάλι άδειες δίνει στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, η οποία μετατρέπει από κακούργημα σε πλημμέλημα, την δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του για την εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από την επιχείρηση μεταφοράς – από την Αστυνομία – του αναρχικού Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου στις φυλακές Λάρισας.

Η εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια ολοκληρώθηκε και η δίωξη είχε κακουργηματικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα ο κ.Κουφοντίνας να μην μπορεί να πάρει καμία απολύτως άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση.

Ωστόσο, ο νέος ποινικός κώδικας μετέτρεψε το άρθρο 174 που αφορά τη στάση κρατουμένων από κακούργημα σε πλημμέλημα κι έτσι δεν θίγονται όσοι κρατούμενοι θέλουν να πάρουν τακτική άδεια.

Μόνο με τη δικογραφία η οποία έχει περάσει στα χέρια ανακριτή ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα μπορούσε να λάβει καμία τακτική άδεια ακόμη κι αν το βούλευμα του συμβουλίου του Βόλου βγει θετικό γιατί σύμφωνα με τον νόμο για τις τακτικές άδειες κανείς κρατούμενος δεν μπορεί να πάρει εφόσον υπάρχει εκκρεμής διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος.


Στις 24 Φεβρουαρίου 2018 κατά την μεταγωγή του κρατουμένου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας για να μην μεταφερθεί σε άλλες φυλακές, ξεκίνησε κινητοποίηση των συγκρατουμένων του. 

Κατά την κινητοποίηση η οποία διήρκησε περίπου έξι ώρες ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μαζί με άλλους συγκρατούμενους του συνυπέγραψαν ανακοίνωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση των κρατούμενων. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες η ένταση σημειώθηκε στην Α πτέρυγα που είναι έγκλειστα τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και στη Δ πτέρυγα.Στην ανακοίνωση συμπαράστασης που υπέγραψε τότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η οποία αναρτήθηκε σε αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα αναφερόταν:

«Ως μια πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή απαγωγή του συγκρατούμενου και απεργού πείνας Ντίνου Γιαγτζογλου από τα εκαμ, σήμερα το πρωί, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες. Συμπαραστεκόμαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές. Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει»