Κατ΄ αρχήν συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης - Free Sunday
Κατ΄ αρχήν συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Κατ΄ αρχήν συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Σε μια καταρχήν συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, κατέληξαν μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από 15 ώρες διαπραγματεύσεων.

Οι υπουργοί αποφάσισαν τη δημιουργία ενός θεσμού που θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τις δημόσιες επενδύσεις και την εποπτεία θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρά την μεγάλη πίεση που άσκησε κυρίως η Γαλλία για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης με συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης του νέου αυτού εργαλείου, οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν και παρέπεμψαν την απόφαση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών.

Ο πρόεδρος του Eurοgroup Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι έγινε μεν ένα μικρό βήμα, το οποίο δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγχαρούμε τους εαυτούς μας. Πιέσεις άσκησαν οι υπουργοί οικονομικών και στην Ιταλία, μετά την απόφαση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες για έλλειμμα της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβιάνι Τρία διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του ότι η Ρώμη θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.