Δαρδαμανέλης: Έχουμε πολιτική βούληση για τομές, ρήξεις και συνθέσεις - Free Sunday
Δαρδαμανέλης: Έχουμε πολιτική βούληση για τομές, ρήξεις και συνθέσεις

Δαρδαμανέλης: Έχουμε πολιτική βούληση για τομές, ρήξεις και συνθέσεις

Όσοι συνδημότες μας, παρακολούθησαν από κοντά την εκστρατεία της παράταξής μας, καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, δεν εξεπλάγησαν ιδιαίτερα από το αποτέλεσμα, λέει στην Free Sunday, ο 38χρονος νέος Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, επιβεβαιώνοντας την γενική εντύπωση που καταγράφηκε σε όλη την Ελλάδα. Η αλλαγή διοίκησης στον Δήμο Καλαμαριάς, όπου η αριστερά και το ΠΑΣΟΚ εξέλεγαν δήμαρχο αδιαλείπτως από το 1964, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα αυτών των εκλογών.

  1. Όσοι είδαν από μακριά τα αποτελέσματα εξεπλάγησαν από τη νίκη σας, που χαρακτηρίστηκε ιστορική. Ήταν όντως έκπληξη ή υπήρχαν διεργασίες οι οποίες δεν φαίνονταν δια γυμνού οφθαλμού;

 

Πρόκειται πράγματι για μια ιστορική νίκη με δεδομένο ότι η Καλαμαριά διοικούνταν από την ίδια παράταξη εδώ και σαράντα περίπου χρόνια. Αλλά πρόκειται και για μια σπουδαία επιτυχία και ανατροπή, καθώς καλύφθηκε η σημαντική διαφορά των δώδεκα περίπου ποσοστιαίων μονάδων που χώριζε τις δύο παρατάξεις στον πρώτο γύρο, παρά το υψηλό ποσοστό αποχής 60% που εμφανίστηκε στο δεύτερο γύρο. Τα τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου και η μεγάλη διαφορά που καταγράφηκε ανάμεσα στη δική μας παράταξη και αυτή της απερχόμενης διοίκησης (ποσοστό 58% έναντι 42%), ερμηνεύονται ως απόφαση των πολιτών της Καλαμαριάς για αλλαγή σελίδας. Παράλληλα, εκφράζουν την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας στο πρόσωπο μου, καθώς και στη δυναμική της παράταξής μας «Γενιά Δημιουργίας». Μία ανεξάρτητη παράταξη, που αγκάλιασε όλους τους πολίτες, πέρα από πολιτικές προτιμήσεις και ιδεολογίες, δίχως ταυτόχρονα να αποδεχθεί κομματικά χρίσματα. Όσοι συνδημότες μας, παρακολούθησαν από κοντά την εκστρατεία της παράταξής μας, καθόλη την προεκλογική περίοδο, δεν εξεπλάγησαν ιδιαίτερα από το αποτέλεσμα. Μας στήριξαν καθώς πείστηκαν από τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας μου, όπως είναι η εργατικότητα, η μαχητικότητα, η έντονη διεκδίκηση και η τεχνοκρατική αντίληψη. Χαρακτηριστικά που διαπνέουν ολόκληρη την παράταξή μας από την οργανωτική ομάδα μέχρι τους δημοτικούς μας συμβούλους εκλεγμένους και μη.

 

  1. Μήπως η νίκη σας σημαίνει ότι έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση και οι προτεραιότητες των πολιτών;

Οι δημότες της Καλαμαριάς εμπιστεύθηκαν το πρόγραμμά μας και τη σύγχρονη αντίληψη περί Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπούμε. Με την ψήφο τους, επιβεβαίωσαν τη διάθεση, η Καλαμαριά να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να γίνει μία σύγχρονη, φιλική και καθαρή πόλη. Είδαν ότι με την απερχόμενη Διοίκηση οδηγούμασταν σε συνεχή οπισθοδρόμηση και αποφάσισαν να αντιδράσουν και να στηρίξουν την παράταξή μας, το ρεαλιστικό και σύγχρονο πρόγραμμά μας και τα δυναμικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς μας,. Η νίκη μας δεν σχετίζεται με κάποια αλλαγή στην πληθυσμιακή σύνθεση και στις προτεραιότητες των πολιτών. Ο αριθμός των μεταδημοτεύσεων είναι τόσο μικρός που δεν θα μπορούσε να αλλάξει τις παγιωμένες ισορροπίες. Θα θέλαμε όλοι οι κάτοικοι της Καλαμαριάς να ψηφίζουν στην Καλαμαριά. Δυστυχώς, μόνο οι μισοί από αυτούς είναι ψηφοφόροι στο Δήμο μας, με αποτέλεσμα να μειονεκτούμε σε κρατικές εισφορές αλλά και σε δίκαιη αντιπροσώπευση των κατοίκων στη Διοίκηση του Δήμου. Ωστόσο, οι προτεραιότητες των πολιτών παραμένουν οι ίδιες και εμείς σχεδιάζουμε ήδη το πλάνο δράσης που θα τεθεί σε λειτουργία από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας. Παράλληλα, δεσμευόμαστε, ότι ως διοίκηση θα καλέσουμε τους κατοίκους της Καλαμαριάς να μεταφέρουν τα δικαιώματά τους στον Δήμο μας, και να τους καταστήσουμε εκ νέου έναν από τους 20 μεγάλους δήμους, άξιο και ισχυρό συνομιλητή της κεντρικής διοίκησης.

  1. Πως θα διοικήσετε όντας μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Με το Νόμο "Κλεισθένη" που προκρίθηκε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα επιβάλλονται οι συνεργασίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Ωστόσο, αυτού του είδους η λογική είναι πέρα από την πολιτική κουλτούρα της χώρας. Αυτό αποδεικνύεται και από τις εμπειρίες που έχω με την ενασχόλησή μου με το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπου και εκεί δεν οδηγηθήκαμε σε σταθερές διοικήσεις ή σε προγραμματικές συγκλίσεις, που θα απέδιδαν θετικό πρόσημο. Θεωρούμε δηλαδή ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να οδηγεί σε ενισχυμένες εκλογικά παρατάξεις οι οποίες θα μπορούν να διοικούν το Δήμο και δεν θα είναι έρμαια διαφόρων παράταιρων συμπράξεων. Βέβαια, το παρόν εκλογικό σύστημα του "Κλεισθένη" δεν είναι κάτι που εμείς επιλέξαμε κι έτσι θα προσαρμοστούμε σε ό,τι αυτό προβλέπει. Στο θέμα των συνεργασιών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητά μου είναι εξ' αρχής ταυτισμένη με τη σύνθεση απόψεων και με τη λογική των συνεργασιών βάσει προγραμματικών συγκλίσεων, για το καλό της Καλαμαριάς. Αυτό το έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ήδη έχουμε κάνει επαφές απευθύνοντας αιτήματα συμπόρευσης. Με αυτήν τη λογική ταυτίζονται και άλλες δημοτικές παρατάξεις, με τις οποίες σκοπεύουμε να συνεργαστούμε. Άλλωστε, το δημοτικό μας συμβούλιο πορεύτηκε πάντα πολιτισμένα και δεν νομίζω ότι κάποιος αιρετός θα προτάξει το παραταξιακό του όφελος έναντι της πληρωμής της μισθοδοσίας ή της κανονικής λειτουργίας του Δήμου.

  1. Τι θα αλλάξετε στις προτεραιότητες του Δήμου μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

 

Τα θέματα προς επίλυση είναι πολλά και έχουν δημιουργηθεί λόγω της κακής διοίκησης των τελευταίων ετών. Με τη σύγχρονη Διοίκηση που σχεδιάζουμε σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζουμε πλέον τα προβλήματα σε λιγότερο χρόνο και με ποιοτικότερο αποτέλεσμα. Αυτό που προκρίνουμε είναι τα εργαλεία διοίκησης, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών και η παθιασμένη διεκδίκηση χώρων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ωστόσο, αν θα έπρεπε να προτάξουμε κάποια θέματα, σίγουρα θα ήταν αυτά της καθημερινότητας. Η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και η προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά διαθέτοντας τεχνοκρατική αντίληψη και πολιτική βούληση για τομές, ρήξεις και συνθέσεις, έχοντας πάθος και διάθεση για δουλειά, θα διοικήσουμε πραγματικά τον Δήμο με σύγχρονες και αξιοκρατικές μεθόδους. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε ορατά αποτελέσματα στα λιμνάζοντα προβλήματα της Καλαμαριάς και να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό βέβαια, δεν αναιρεί την προσπάθεια για επίλυση θεμάτων, ώστε η Καλαμαριά να αναβαθμιστεί ως προορισμός και πόλος έλξης επισκεπτών.

  1. Αισθάνεστε ότι η επικείμενη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, θα ενισχύσει την προσπάθεια σας;

 

Οι καλές μας σχέσεις με την περιφέρεια, με όμορους δήμους και πολιτικά κόμματα θα ενισχύσει κάθε προσπάθεια για αξιοκρατία, διαφάνεια και ανάπτυξη. Σκεφτόμαστε με εξωστρέφεια και πάντα με στόχο την άμεση και αποτελεσματική λύση των προβλημάτων. Ως διοίκηση, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συνεργασίας με την εκάστοτε κεντρική διοίκηση. Στόχος μου εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, ήταν η σύνθεση απόψεων και όλων των υγιών δυνάμεων βάσει προγραμματικών συγκλίσεων για το καλό της Καλαμαριάς, γεγονός που έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Άλλωστε το εκλογικό σώμα έχει δείξει ότι το ενδιαφέρουν οι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις. To ότι εγώ, προσωπικά, ανήκω στην Νέα Δημοκρατία, δεν το έκρυψα ποτέ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει προς όφελος των συνδημοτών μας.