ΑΝΕΛ: Η πτήση από τα ψηλά στα χαμηλά - Free Sunday
ΑΝΕΛ: Η πτήση από τα ψηλά στα χαμηλά
Στις 13 Φεβρουαρίου 2012, ο Πάνος Καμμένος καταγγέλλει τη νέα δανειακή σύμβαση, την οποία καταψήφισαν 20 βουλευτές της ΝΔ., οι μισοί απο τους οποίους ήταν η πρώτη Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

ΑΝΕΛ: Η πτήση από τα ψηλά στα χαμηλά

Ακριβώς ογδόντα οκτώ μήνες κράτησε το αρχηγικό ταξίδι του Πάνου Καμμένου στην πολιτική, το οποίο είχε μία διαρκώς καθοδική πορεία. Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε από τη ΝΔ 20 βουλευτές, οι οποίοι είχαν καταψηφίσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.

Για τον Πάνο Καμμένο ήταν απλώς η επιβεβαίωση της εξόδου, καθώς είχε ήδη απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχε καταψηφίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Απλώς η διαγραφή των άλλων 20 του έδωσε την πρώτη ύλη για να μπορέσει να φτιάξει κόμμα, την ίδρυση του οποίου είχε προαναγγείλει έναν μήνα νωρίτερα, στις 23 Ιανουαρίου 2012, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Real News», μαζί με όσους «αποφασίσουν να καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση».

Από τους 20 που καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, οι 10 εντάχθηκαν στους ΑΝΕΛ και έκαναν την πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αξιοποιώντας το ίδιο άρθρο του κανονισμού με το οποίο έπαψε να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ επτά χρόνια αργότερα.

Το κόμμα ιδρύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου και την πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα αποτέλεσαν οι εξής βουλευτές, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ: Σπύρος Γαληνός - Λέσβου, Μιχάλης Γιαννάκης - Βοιωτίας, Χρήστος Ζώης - Λάρισας, Δημήτρης Σταμάτης - Αιτωλοακαρνανίας, Μίκα Ιατρίδη - Δωδεκανήσου, Κώστας Μαρκόπουλος - Εύβοιας, Παναγιώτης Μελάς - Α΄ Πειραιά, Έλενα Κουντουρά - Α΄ Αθηνών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά - Σερρών.

Επτά χρόνια αργότερα, από αυτούς τους εννέα, μόνο η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είχε μείνει μαζί του μέχρι το τέλος. Η κυρία Κουντουρά εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Ζώης, Γιαννάκης και Σταμάτης συμμετέχουν στη ΝΕΑ ΜΕΡΑ, οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Μελάς και η κυρία Ιατρίδη επανέκαμψαν στη ΝΔ, ενώ o κ. Γαληνός το 2014 εξελέγη δήμαρχος Λέσβου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος το 2019.

Ο σερ που δεν ήρθε…

Τότε, βέβαια, ο κ. Καμμένος εμφανιζόταν να έχει πάρει την πρωτοβουλία για την ίδρυση του κόμματος, επικεφαλής του οποίου θα ήταν κάποια εξέχουσα προσωπικότητα, όπως ο κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης.

Στα μέσα Μαρτίου ο κ. Καμμένος τα διέψευσε όλα αναδρομικά, ενώ ο κ. Μαρκεζίνης είπε ότι είναι «άγαμος». «Σενάρια ανύπαρκτα και περίεργα… Προτάσεις στον σερ Β. Μαρκεζίνη να ηγηθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες» είχε γράψει στον λογαριασμό του ο κ. Καμμένος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έφτασαν στον κολοφώνα της δόξας τους στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, όταν το εκλογικό κοντέρ έγραψε 10,6% (671.000 ψήφους) και 33 βουλευτές σε μια Βουλή που εξέλεξε μόνο πρόεδρο και διαλύθηκε.

Σε ανάλυσή του για τις εκλογές ο κ. Γιάννης Μαυρής είχε γράψει: «Κόμμα με λιγότερο από τρεις μήνες ζωή, αρκετά likes, αλλά χωρίς οργάνωση και μέλη, και παρ’ ότι δεν διέθετε σημαντικά πολιτικά στελέχη, εκτός από τον αρχηγό του, οι ΑΝΕΛ θα εισπράξουν ένα σημαντικό μερίδιο της δεξιάς διαμαρτυρίας. Στις εκλογές του Μαΐου θα αναδειχθούν τέταρτο κόμμα, με ποσοστό 10,6% και 671.000 ψήφους, εκλέγοντας για λίγες μέρες και 33 βουλευτές. Δύναμη πανεθνικής εμβέλειας, θα συγκεντρώσουν σε 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας ποσοστά πάνω από 10%. Στο Ν. Αιγαίο, μάλιστα, ιδιαίτερη πατρίδα του αρχηγού τους, με 15,8%, αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα, μετά τη ΝΔ, υπερκεράζοντας όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κομματική προέλευση των ψηφοφόρων του κόμματος ήταν παρεμφερής με εκείνη της Χρυσής Αυγής: σχεδόν ένας στους δύο (47%) προήλθε από τη ΝΔ, λιγότεροι από ένας στους πέντε από το ΠΑΣΟΚ (17%) και 7% από τον ΛΑΟΣ».

Στις εκλογές που έγιναν έναν μήνα αργότερα, το ποσοστό μειώθηκε κατά το 1/3, στο 7,5%, οι ψήφοι έπεσαν στις 462.000 και οι βουλευτές μειώθηκαν στους 20.

Όπως ανέλυσε ο κ. Μαυρής: «Το γεγονός ότι η εκλογική επιρροή των ΑΝΕΛ υπέστη σημαντική απομείωση, σε αντίθεση με τη Χρυσή Αυγή που θα συγκρατηθεί, απέδειξε εξαρχής ότι η ψήφος των ΑΝΕΛ ήταν λιγότερο συνεκτική από την ψήφο στη Χρυσή Αυγή. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του νεοπαγούς κόμματος του Π. Καμμένου προσέγγισε τον Ιούνιο μόλις το 53% των ψηφοφόρων του Μαΐου, έναντι 94% της ΝΔ, 85% του ΣΥΡΙΖΑ, 79% του ΠΑΣΟΚ και –το σημαντικότερο– 70% της Χρυσής Αυγής. Οι διαρροές του κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 21%, προς τη ΝΔ σε ποσοστό 16% και προς τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 5%».

Η εκλογική βουτιά

Η συνέχεια ήταν πολύ δυσάρεστη για τον κ. Καμμένο, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών με πολύ αρνητικά σχόλια για το πρόσωπό του.

Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2014, στις ευρωεκλογές, το ποσοστό υποδιπλασιάστηκε και έπεσε στο 3,46% με 197.000 ψήφους. Το κόμμα εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή, τον κ. Νότη Μαριά, ο οποίος πολύ γρήγορα διέκοψε τους δεσμούς του με τον κ. Καμμένο και δήλωσε ανεξάρτητος.

Μετά τον κ. Μαριά στο ευρωψηφοδέλτιο ήταν: ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, που φέτος κατέβηκε με την Ένωση Κεντρώων, ο Κώστας Ζουράρις, που μετά εξελέγη με τους ΑΝΕΛ στη Βουλή αλλά εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Καμμένος, που μετά εξελέγη στη Βουλή αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε λόγω ανοχής των ΑΝΕΛ στις Πρέσπες, η Ζωή Γεωργαντά, που ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ θεωρούσε ότι η χώρα δεν είχε χρεοκοπήσει το 2009, ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος, ο οποίος αποχώρησε δύο μήνες μετά τις εκλογές, και ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης, ο οποίος αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και ίδρυσε το Κόμμα των Φτωχών.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ανέκαμψε σε σχέση με τις ευρωεκλογές, καθώς έφτασε στο 4,75% με 293.000 ψήφους και 13 έδρες, αλλά σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 είχε και πάλι χάσει έναν στους τρεις ψηφοφόρους του.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση Τσίπρα δεν βοήθησε πολύ την ανάκαμψη του κόμματος, καθώς λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015, έχασε και πάλι έναν στους τρεις ψηφοφόρους του και έπεσε στο 3,69% με 200.000 ψήφους και 10 βουλευτές. Τριάμισι χρόνια αργότερα, είχε μείνει με τρεις βουλευτές, ενώ άλλοι τρεις είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις ήταν ανεξάρτητοι και ένας είχε πάει στη ΝΔ.

Τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στις 23 Μαΐου 2019, προανήγγειλε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας Metron Analysis, τον ιδιοκτήτη της οποίας χαρακτήρισε απατεώνα.

«Οι ΑΝΕΛ για ακόμα μια φορά θα τους διαψεύσουν και θα πιάσουν το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδο στην Ευρωβουλή» είπε ο κ. Καμμένος, ο οποίος όμως στις κάλπες έχασε τέσσερις στους πέντε ψηφοφόρους του και έμεινε με 45.000 και 0,8%.

Το καμπανάκι της λήξης είχε πλέον χτυπήσει και ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, χωρίς να διευκρινίσει τι θα κάνει με την αγωγή.