Ηπιότερη των προσδοκιών η προειδοποίηση προς Τουρκία - Free Sunday
Ηπιότερη των προσδοκιών η προειδοποίηση προς Τουρκία

Ηπιότερη των προσδοκιών η προειδοποίηση προς Τουρκία

Ηπιότερη των κυπριακών προσδοκιών θα είναι η προειδοποίηση που αναμένεται να απευθύνουν στην Τουρκία, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τη διαρροή, οι Υπουργοί διαπιστώνουν ότθ η Άγκυρα «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και την καλούν να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Πάντως αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).