Προς αναβολή και πάλι από την ΕΕ η έναρξη της ενταξιακής πορείας για Σκόπια και Τίρανα - Free Sunday
Προς αναβολή και πάλι από την ΕΕ η έναρξη της ενταξιακής πορείας για Σκόπια και Τίρανα
Οι πρωθυπουργοί Έντι Ράμα της Αλβανίας (αριστερά) και Ζόραν Ζάεφ της Β.Μακεδονίας (δεξιά)

Προς αναβολή και πάλι από την ΕΕ η έναρξη της ενταξιακής πορείας για Σκόπια και Τίρανα

Στον Οκτώβριο παραπέμπει την απόφαση για τη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το πρόσχέδιο της ανακοίνωσης των Συμβούλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το Βερολίνο φέρεται να επιμένει να ληφθεί απόφαση αφού εξεταστεί το ζήτημα και ληφθεί απόφαση στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή ενώ και άλλες χώρες-μέλη διατηρούν επιφυλάξεις.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και με τα Τίρανα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει η ίδια την αξιοπιστία της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ επιχειρηματολόγησε χθες Δευτέρα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν τώρα, «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την επιρροή μας, αν θέλουμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε αληθινά, ότι είμαστε παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό».

Αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επιβραβευθεί για την τεράστια πρόοδο που κατέγραψε και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας έθεσε σε εφαρμογή μείζονες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, αλλά σε αυτή την περίπτωση την πρόοδο επισκιάζει η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά στην ΕΕ το σενάριο που προβλέπει την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, δεν έχει πολλούς υποστηρικτές.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απετράπη πέρυσι από Γαλλία και Ολλανδία, που επισήμως αξίωναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά η στάση τους μάλλον οφειλόταν περισσότερο σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.