Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες και να πάει σε διάλογο - Free Sunday
Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες και να πάει σε διάλογο

Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες και να πάει σε διάλογο

Να σταματήσει τις προβοκατόρικες ενέργειες και να προσέλθει σε διάλογο, κάλεσε την Τουρκία, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, από τον Βόλο όπου βρέθηκε για την παραλαβή τελετή παράδοσης των ελικοπτέρων «Kiowa» και «Chinook» στην αεροπορία στρατού.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπενθύμισε ότι ΕΕ και ΗΠΑ έχουν κοινή θεση για το θέμα και παρέμπεμψε στην δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Σαββατοκύριακο που χαρακτήρισε την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ ως «ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα» που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Η δήλωση του κ. Πάιατ έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητούν προκειμένου να λάβουν μέτρα κατά τις βίαιης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα σχόλιο;

Πάιατ: Θα σας πω δύο πράγματα: Πρώτα από όλα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κοινή αντίληψη όσον αφορά τις εξελίξεις για τη θάλασσα ανοιχτά της Κύπρου και συγκεκριμένα έχουν το ίδιο ενδιαφέρον προκειμένου να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από την Τουρκία.

Μίλησα ξεκάθαρα για τα θέματα αυτά την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια σχόλιά μου στην Ουάσινγκτον και το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε την σταθερή άποψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι ώρα διαλόγου και όχι για περαιτέρω προβοκατόρικες ενέργειες.