Σε νέα σύνοδο κορυφής, η επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Free Sunday
Σε νέα σύνοδο κορυφής, η επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε νέα σύνοδο κορυφής, η επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε νέα σύνοδο κορυφής στις 30 Ιουνίου θα αναζητηθεί μια αποδεκτή από την πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ, προσωπικότητα που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς χθες δεν υπήρξε πλειοψηφία υπέρ κανενός υποψηφίου.

«Θα ξανασυναντηθούμε την 30ή Ιουνίου. Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου.

Ο γάλλος πρόεδρο Μακρόν δεν δέχεται τον 46χρονο Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, 46 ετών, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον οποίο προτείνει η Μέρκελ, η οποια Επανέλαβε την υποστήριξή της στο σύστημα των υποψηφιοτήτων των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΕΛΚ έχει αποφασίσει να συνεχίσει να προωθεί την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, εξήγησαν ηγετικά του στελέχη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι νεκρός, μόλις γευμάτισα μαζί του», πέταξε σε καυστικό τόνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, σημαίνον στέλεχος της πολιτικής ομάδας.

Ο Μακρόν από την πλευρά του επισήμανε ότι δεν τάσσεται καταρχήν εναντίον κάθε γερμανικής υποψηφιότητας, υπενθυμίζοντας κάτι που έχει ξαναπεί, ότι εάν ήταν υποψήφια η Μέρκελ, θα τασσόταν υπέρ της.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) και η Δανή Μαγκρέιτε Βεστάγκερ (Φιλελεύθεροι και κεντρώοι της Renew Europe).

Το πρόσωπο που θα εκλεγεί και θα διαδεχθεί τον Λουξεμβουργιανό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες — με την διόλου ασήμαντη προϋπόθεση ότι θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ — και τουλάχιστον 376 ψήφους στο ΕΚ.

Αυτό που προτείνεται είναι το μοίρασμα των τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Το ΕΛΚ, που διατήρησε τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής.

Οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Σοσιαλιστές την ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας και να μοιραστούν τα πέντε χρόνια της προεδρίας της ευρωβουλής με τους Πράσινους, με κάθε πολιτική ομάδα να την ασκεί δυόμισι χρόνια.

Η όποια συμφωνία θα πρέπει να τηρεί την απαίτηση για γεωγραφική ισοκατανομή. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει εξάλλου δεσμευθεί ότι τουλάχιστον δύο από τα κορυφαία αξιώματα θα τα καταλάβουν γυναίκες.

«Διαπίστωσα μ' έναν βαθμό ευχαρίστησης, διασκέδασης, ικανοποίησης και ναι, ευτυχίας, ότι δεν είναι πολύ εύκολο να με αντικαταστήσουν», σχολίασε με γερή δόση ειρωνείας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που θα παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν ως τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το όνομα του διαδόχου του πριν από τη 2α Ιουλίου, την ημέρα της εναρκτήριας συνεδρίασης του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία αναμένεται να εκλεγεί ο πρόεδρος αυτού του οργάνου.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, σημείωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.