Το «θρίλερ» του 2015 σε 400 σελίδες - Free Sunday
Το «θρίλερ» του 2015 σε 400 σελίδες

Το «θρίλερ» του 2015 σε 400 σελίδες

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες το 2015 είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) της Ελένης Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, και της Βικτώριας Δενδρινού, που εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες.

Οι αποκαλύψεις

Το βιβλίο στις 400 σελίδες του αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τι πραγματικά έγινε το 2015 σε Αθήνα και Βρυξέλλες, τι ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο plan B για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πόσο κοντά έφτασε η χώρα μας στην άτακτη έξοδό της από το ευρώ, τι ειπώθηκε στις συναντήσεις των πιο ισχυρών και τελικά ποιος παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη.
Η συγγραφή του βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες «off the record» συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015. Από το μοναδικό αυτό υλικό, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, «προκύπτει μια ιστορία ανθρώπων χαρισματικών αλλά και ματαιόδοξων, μια σειρά κακών υπολογισμών και χαμένων στοιχημάτων».
Ο αναγνώστης οδηγείται πίσω από κλειστές πόρτες σε κυβερνητικά κτίρια και οικίες αξιωματούχων, μπαίνει σε δωμάτια όπου πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες κρυφές προσφορές, μυστικές υποσχέσεις και ωμούς εκβιασμούς κατέληξαν σε δύσκολους συμβιβασμούς.

Το plan B

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά κεφάλαια είναι αυτό που αφορά το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, είχαν γίνει μυστικές συναντήσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την επόμενη μέρα. Το μυστικό ήταν καλά φυλαγμένο σε 157 σελίδες χωρισμένες σε τέσσερα κεφάλαια.
Το πρώτο είχε τίτλο «Άμεσες συνέπειες της μη πληρωμής» και παρουσίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα εξελισσόταν η χρεοκοπία, τις επιπτώσεις που θα είχε στην ελληνική οικονομία και το πώς θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ.
Το δεύτερο κεφάλαιο, με τίτλο «Διαχείριση εξόδου», επικεντρωνόταν στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα διαχειρίζονταν τις συνέπειες ενός Grexit, ενώ το τρίτο, με την ονομασία «Σχέδιο δράσης», εξέταζε το σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» η Ελλάδα να παρέμενε στην Ευρωζώνη ακόμα και χρεοκοπημένη.
Το τέταρτο κεφάλαιο είχε τίτλο «Περιοριστικά μέτρα και έλεγχοι κεφαλαίου». Απαριθμούσε τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για να διατηρηθεί έστω και ένα υποτυπώδες τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, προτού ο πανικός οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση.

Ανθρωπιστική βοήθεια

«Καθώς η μυστική ομάδα του Σχεδίου Β΄ προσπαθούσε να χαρτογραφήσει όλες τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές λεπτομέρειές του, μια εντελώς ξεχωριστή ομάδα, υπό τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δούλευε πάνω σε ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι του: την ανθρωπιστική βοήθεια. Το 2015, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ της Ελλάδας είχε μειωθεί κατά 25% και η ανεργία βρισκόταν στο 25%, το υψηλότερο επίπεδο της Ε.Ε. Μια χρεοκοπία θα οδηγούσε με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, ανήμπορο να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως τροφή και στέγαση, προκαλώντας μια κρίση που η Ευρώπη δεν θα είχε ξαναδεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σε περίπτωση Grexit, 2 εκατομμύρια Έλληνες θα βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Η Κάθριν Ντέι, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέθεσε σε μια ομάδα της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Με δεδομένη την ακραία κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, το 20% του πληθυσμού –γύρω στα 2 εκατ. άνθρωποι– θα αντιμετώπιζε άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό σήμαινε ότι η Επιτροπή έπρεπε να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα κάλυπτε την τροφή, τις ιατρικές ανάγκες, ακόμη και την ένδυσή τους. Θα έπρεπε να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα συνέχιζαν να λειτουργούν ομαλά και δεν θα υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και καύσιμα».

Το παρασκήνιο του 2015

«Στις 10 το βράδυ, και καθώς οι ηγέτες άρχισαν να αποχωρούν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ήδη έξω φρενών Ολάντ πήρε τον Τσίπρα στα γραφεία της Γαλλίας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον κάθισε κάτω για μια συζήτηση έξω από τα δόντια. “Αλέξη, ca ne vas pas du tout! Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Ήρθες με άδεια χέρια”. Έκπληκτος από τη χαλαρή στάση του Έλληνα πρωθυπουργού εκείνη την ημέρα, ενώ η χώρα του βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Γάλλος πρόεδρος αναφώνησε: “Δεν μπορώ να σε βοηθήσω αν δεν κάνεις ακριβώς αυτά που λέω!”».

Οι συγκρούσεις

«“Τότε τελειώσαμε. Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ” είπε η καγκελάριος. Μάζεψε τα χαρτιά της και σηκώθηκε κατευθυνόμενη προς την πόρτα. Ο Ντόναλντ Τουσκ έτρεξε και της έκοψε τον δρόμο. “Λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς από αυτό το δωμάτιο” είπε με τη χαρακτηριστική, βαριά πολωνική προφορά του. Σταύρωσε τα χέρια του στο στήθος και στάθηκε μπροστά στην καγκελάριο, εμποδίζοντάς τη να βγει από το δωμάτιο».

Vivlio Varvitsioti1

Τα περιεχόμενα

Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι που έχουν δοθεί στα δώδεκα κεφάλαια του βιβλίου τα οποία αναφέρονται στους μήνες του 2015 και είναι κυρίως μονολεκτικοί με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Εισαγωγή: Σημείωμα των συγγραφέων
1. Ιανουάριος: «Ελπίδα»
2. Φεβρουάριος: «Σύγχυση»
3. «Ξέρεις τι υπέγραψες;»
4. Μάρτιος: «Κατανόηση»
5. Πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ
6. Απρίλιος: «Θυμός»
7. Σχέδιο Β΄
8. Αρχές Ιουνίου: «Απόγνωση»
9. Τέλη Ιουνίου: «Έκπληξη»
10. Εβδομάδα Δημοψηφίσματος: «Μούδιασμα»
11. Η εβδομάδα μετά το Δημοψήφισμα: «Πανικός»
12. Η Σύνοδος Κορυφής: «Μετάνοια»
Επίλογος: Μπλόφα ή αυταπάτη;