Η ενότητα της ΝΔ με τη συμμετοχή Καραμανλή ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Η ενότητα της ΝΔ με τη συμμετοχή Καραμανλή ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ
16 Ιανουαρίου 2015:Ο Κ.Καραμανλής γίνεται δεκτός με αυθόρμητη συγκέντρωση στα γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στην προεκλογική εκστρατεία, στην οποία επίσης συμμετείχε

Η ενότητα της ΝΔ με τη συμμετοχή Καραμανλή ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να εμπλακεί ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ και η ανάληψη σημαντικού ρόλου στην προώθηση του μηνύματος του κόμματος του οποίου είχε διατελέσει αρχηγός επί 12 συνεχόμενα χρόνια, από το 1997 έως το 2009.

Την αμέσως επομένη της ομιλίας του κ. Καραμανλή, την προηγούμενη Τετάρτη, στην παρουσίαση των 32 υποψηφίων της ΝΔ στις Α΄ και Β΄ εκλογικές περιφέρειες Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Open άλλαξε το γνωστό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, καταλογίζοντας στον πρώην πρωθυπουργό ότι έφυγε στο μέσο της θητείας του, αφήνοντας χρέος 24 δισ. ευρώ.

Λίγο νωρίτερα ο πρώην υπουργός κ. Νίκος Φίλης στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είχε πει ότι υπήρχαν «διάφορες ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του Καραμανλή», κάνοντας λόγο για «μια συζήτηση που πονάει», αν και απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για το ποιος καλλιέργησε αυτές τις «ψευδαισθήσεις» και γιατί «πονάει» η συζήτηση, αλλά είναι προφανές ότι εμμέσως πλην σαφώς έδειχνε το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, η ομιλία του κ. Καραμανλή ανέτρεψε το αφήγημα γνωστών πολιτικών από τον χώρο της κεντροδεξιάς, όπως η κυρία Κατερίνα Παπακώστα και ο κ. Τέρενς Κουίκ, οι οποίοι απέδιδαν την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές που αποκόμισαν από το καραμανλικό τους παρελθόν.

Τη δυσφορία του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει και το εξαιρετικά ζεστό κλίμα το οποίο κυριάρχησε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε την πεποίθησή του ότι «45 χρόνια μετά την ίδρυση της ΝΔ άλλαξαν πολλά στον δημόσιο βίο, κόμματα, ιδεολογίες και πρόσωπα, αλλά η παράταξη είναι ο πυλώνας της δημόσιας ζωής» και υπενθύμισε ότι «η ΝΔ στάθηκε άγρυπνος φρουρός της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας, παρά τους τυχοδιωκτισμούς ορισμένων που βρήκαν έδαφος στα μνημόνια».

Τον συμβολισμό της πλήρους ενότητας της ΝΔ μπροστά στις κάλπες της 7ης Ιουλίου επιβεβαίωσε και ο κ. Φίλης, ο οποίος είπε «ήταν αναμενόμενο, όλοι μαζί θα διεκδικήσουν να επιστρέψουν, είναι αυταπάτες τα περί διαφοροποιήσεων, η Δεξιά είναι διαχρονικά ενωμένη στη διεκδίκηση της μονοκομματικής διαχείρισης της εξουσίας», καθιστώντας σαφές ότι ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται στην ιδέα της αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός στην περιοδεία που έκανε στην Καλαμαριά την επομένη της ομιλίας του δεν δίστασε να περάσει από το προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ και να ανταλλάξει χειραψία με τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος που ήταν εκεί.

Ο κ. Καραμανλής είχε ήδη περάσει από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπου επίσης έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, ενώ ενέταξε στον σχεδιασμό του να συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις με ιδιαίτερη πολιτική και εκλογική βαρύτητα:

  • • Του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Κομοτηνή, όπου η ΝΔ το 2015 δεν είχε πιάσει το εκλογικό μέτρο και δεν είχε εκλέξει βουλευτή για λίγες ψήφους και όπου καθοριστικό ρόλο έχει η εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας, η οποία το 2015 είχε ταχθεί μαζικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις ευρωεκλογές έδειχνε να παίρνει αποστάσεις από το μειονοτικό κόμμα.
  • • Του εξαδέλφου του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…», σε μια εκδήλωση στην οποία ομιλητής θα είναι και ο κ. Στυλιανίδης. Ο νομός Σερρών ήταν από τους νομούς όπου η ΝΔ είχε προβάδισμα 6 μονάδων και το 2015, και μάλιστα είχε εκλέξει δύο βουλευτές από την πρώτη κατανομή.