Δημήτρης Σταμάτης:«Η ΝΔ έχει σχέδιο για τις νέες ευκαιρίες που έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη» - Free Sunday
Δημήτρης Σταμάτης:«Η ΝΔ έχει σχέδιο για τις νέες ευκαιρίες που έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη»

Δημήτρης Σταμάτης:«Η ΝΔ έχει σχέδιο για τις νέες ευκαιρίες που έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη»

Το διακύβευμα των εκλογών είναι αυτοδυναμία της ΝΔ ή νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική, λέει ο πρώην υπουργός Επικρατείας των κυβερνήσεων Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης διαβεβαιώνει ότι η ΝΔ δεν θα αφήσει έτσι τους σκευωρούς της Novartis, καθώς, όπως λέει, «δεν είναι θέμα ρεβανσισμού αλλά θέμα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Δημοκρατίας».

 

Πόσο έχει αλλάξει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια; Τι προτείνει η ΝΔ για την ανάπτυξη της περιοχής;

Δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει όσο θα έπρεπε. Στη ΝΔ κοιτάμε μπροστά, στις νέες ευκαιρίες που έχει μπροστά της η Θεσσαλονίκη. Και έχουμε σχέδιο, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην πρόσφατη ομιλία του στο Export Summit του ΣΕΒΕ, για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων που εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό πυλώνα, όπως το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ και του παραλιακού μετώπου. Θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσουν επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν ευκαιρίες που αφορούν τα ενεργειακά δίκτυα, ενώ νέες συνθήκες ανάπτυξης δημιουργεί και η παραχώρηση του Λιμανιού, οι επενδύσεις που θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές της ΝΔ που ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε πολεμούσε κυριολεκτικά στα κάγκελα. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει επίσης αξιοποίηση των πανεπιστημίων και σύνδεση με τις ερευνητικές δομές που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει τη σύνδεση Έδεσσας και Γιαννιτσών με τη Θεσσαλονίκη, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Μουδανιά-Νικήτη, τη νέα χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη κ.ά.

 

Τι αλλαγές μπορεί να αποτυπώνει η εκλογή δημάρχου από τον χώρο της ΝΔ στην Καλαμαριά;

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Γιάννη Δαρδαμανέλη για τη νίκη του στις εκλογές στον Δήμο Καλαμαριάς. Η νίκη του πραγματικά –εκτός από την προσπάθεια του ίδιου και των συνεργατών του και την αναγνώριση αυτής από την τοπική κοινωνία– αποτυπώνει και βαθύτερα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα: οι πολίτες ενέκριναν μια φιλελεύθερη, μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη πρόταση. Χαρακτηριστικά που έχει και το πρόγραμμα της ΝΔ, που στήριξε την υποψηφιότητα Δαρδαμανέλη, επιτυγχάνοντας διεύρυνση και απήχηση σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια.

 

Πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης;

Η ΝΔ από την αρχή κατήγγειλε τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ. Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης χρειάζονταν βελτιώσεις, και μάλιστα σημαντικές, αλλά οι κ.κ. Τσίπρας και Σπίρτζης με τις επιλογές τους καταδίκασαν τους Θεσσαλονικείς σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία που δεν αξίζει σε κανέναν. Ας έρθει ο κ. Σπίρτζης να πάρει τον κ. Παππά και να ανέβουν σε ένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Αν περάσει κανένα από τη στάση, αν σταματήσει όπως προβλέπεται και αν δεν χαλάσει στον δρόμο… Αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν στους δρόμους μόλις 250 λεωφορεία! Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τον ΟΑΣΘ και την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο για τον ΟΑΣΘ, το οποίο ασφαλώς λαμβάνει υπόψη και τα δεδομένα που δημιουργούνται σε λίγους μήνες με την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών. Για τη ΝΔ το θέμα του ΟΑΣΘ είναι πρώτη προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη.

 

Να επικαλεστώ την υπουργική σας πείρα για να σας ρωτήσω εάν διοικητικά θεωρείτε χρήσιμη την ύπαρξη του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης…

Το ΥΜΑΘ φέρει ένα όνομα βαρύ και ιστορικό. Προφανώς και ο τίτλος «Μακεδονίας-Θράκης» είναι απαραίτητος για ευνόητους λόγους. Η κυβέρνηση Τσίπρα, άλλωστε, μαζί με τον κ. Καμμένο παρέδωσαν με την εθνικά επιζήμια «Συμφωνία των Πρεσπών» οτιδήποτε «μακεδονικό» στους βόρειους γείτονές μας, στους πλαστογράφους της Ιστορίας. Από κει και πέρα, για κάθε κυβερνητική δομή απαιτείται στήριξη με πόρους και αρμοδιότητες, απαιτείται πραγματική βούληση για διοικητική αποκέντρωση. Η ΝΔ την έχει. Θυμίζω πως η κυβέρνηση Σαμαρά ανασύστησε το ΥΜΑΘ που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

 

Μπορεί σε μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση να ανακύψουν περιπτώσεις υπουργών τύπου «Ρασπούτιν» χωρίς να είναι σε πλήρη γνώση του πρωθυπουργού οι δραστηριότητές τους;

Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές. Έχω πει επανειλημμένα ότι έρχεται και Νοvartis IΙ και όσοι έστησαν την υπόθεση για να πλήξουν τη ΝΔ θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν. Όπως ο… Ρασπούτιν και η πολιτική του παρέα, που και γνώριζε και παρείχε κάλυψη. Εντέλει, αυτό που το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» αποδεικνύεται ως «η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Όποιος όμως σκάβει τον λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα. Η ΝΔ δεν θα αφήσει έτσι τους σκευωρούς. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού αλλά θέμα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Δημοκρατίας.

 

Θα ήταν σε καλύτερη μοίρα το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά εάν διέθετε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της ΝΔ;

Θα ήταν σε καλύτερη μοίρα η χώρα. Η Ελλάδα θα είχε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2014, δεν θα είχε ακολουθήσει το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα και Γιάνη με ένα «ν», το κλείσιμο των τραπεζών και το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Με «αν», όμως, δεν προχωρούμε μπροστά. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει με σαφή τρόπο το διακύβευμα των κρίσιμων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου: αυτοδύναμη ΝΔ για ισχυρή κυβέρνηση ή περιπέτειες για τη χώρα. Το διακύβευμα αυτό προκύπτει από τις ίδιες τις πραγματικές συνθήκες: αυτοδυναμία της ΝΔ ή νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική.