Novartis με Ρασπούτιν επισήμως - Free Sunday
Novartis με Ρασπούτιν επισήμως
Ο κ.Τσίπρας κάλεσε τον κ.Σαμαρά να αποδείξει ότι ο κ.Παπαγγελόπουλος είναι ο πολυθρύλητος Ρασπούτιν

Novartis με Ρασπούτιν επισήμως

Στον Ρασπούτιν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά «κύκλοι» της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ράικου, πριν από ενάμιση χρόνο, υπονοώντας ότι υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος που συντονίζει τις κινήσεις γύρω από την υπόθεση Novartis και παρεμβαίνει αθέμιτα στο έργο της Δικαιοσύνης.

Στον Ρασπούτιν αναφέρθηκε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αγγελής με δημόσιες δηλώσεις του αυτόν τον μήνα. Ήταν πιο περιγραφικός και ουσιαστικά φωτογράφισε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατονόμασε ρητά τον κ. Παπαγγελόπουλο ως τον Ρασπούτιν.

Η αντίδραση του κ. Παπαγγελόπουλου, με δημόσια δήλωσή του, ήταν άμεση, ρητή και επιθετική: «Ρασπούτιν δεν υπάρχει και όποιος με κατονομάσει θα υποστεί τις συνέπειες».

Η ανατροπή προήλθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ρωτήθηκε για τη δήλωση του κ. Σαμαρά. Η απάντηση ήταν τουλάχιστον απρόσμενη: «Θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος στη δήλωση του Σαμαρά».

Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν ήταν Ρώσος μυστικιστής ο οποίος με διάφορα τεχνάσματα είχε αποκτήσει την εύνοια του αυτοκρατορικού ζεύγους της Ρωσίας το 1900 και εκμεταλλευόμενος την εύνοια αυτή απέκτησε τη δυνατότητα για χρόνια να επεμβαίνει στη διοίκηση της αυτοκρατορίας διορίζοντας και παύοντας κρατικούς αξιωματούχους.

Η αναφορά σε Ρασπούτιν στην υπόθεση Novartis υπονοεί ευθέως ότι κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος με αθέμιτο τρόπο παρεμβαίνει στη λειτουργία του κράτους, διορίζει αρεστά σε αυτόν πρόσωπα και συντονίζει τις διώξεις των πολιτικών αντιπάλων.

Η λογική αντίδραση ενός πρωθυπουργού δημοκρατικής χώρας θα ήταν να απορρίψει άμεσα, ρητά και κατηγορηματικά κάθε αναφορά σε Ρασπούτιν. Είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοιο πρόσωπο στην κυβέρνηση.

Παραπέμποντας στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο πρωθυπουργός φέρεται αφενός να μην υπολογίζει τη δήλωση Παπαγγελόπουλου περί ανυπαρξίας Ρασπούτιν, αφετέρου δέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι Ρασπούτιν υπάρχει. Και μένει απλώς να δειχθεί αν εννοείται ο κ. Παπαγγελόπουλος ή άλλος.

Όσο και αν ο πρωθυπουργός έχει ορισμένες φορές κατηγορηθεί για γλωσσικά ολισθήματα, αφελής δεν είναι.

Η υπόθεση Novartis έχει λάβει ανεξέλεγκτες, για την κυβέρνηση, διαστάσεις. Η διακήρυξη (του συνόλου των κυβερνητικών στελεχών) περί του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους έχει καταπέσει με πάταγο. Η απόπειρα δίωξης δέκα «τσουβαλιασμένων» πολιτικών αντιπάλων κατέληξε σε ένα δριμύ «κατηγορώ» της κοινωνίας και των ιδίων για την προχειρότητα και την υστεροβουλία. Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως είναι, ορισμένες φορές, συγκλονιστικές. Οι αντιδράσεις, και μέσα από τους κόλπους της Δικαιοσύνης, είναι πλέον ισχυρές. Και όλα αυτά ξεκίνησαν στις αρχές του 2019, όταν ακόμη η κυβέρνηση αισθανόταν ισχυρή και ουδεμία εκδοχή εκλογών υπήρχε στον ορίζοντα.

Πλέον η κυβέρνηση μετά βεβαιότητας παραδίδει στις 7 Ιουλίου 2019. Αν η ΝΔ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία και οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, θα επέλθει παραγραφή των αδικημάτων του… Ρασπούτιν.

Αν όμως η ΝΔ λάβει αυτοδυναμία, είναι αναγκαίο να ληφθούν αποστάσεις. Η εντελώς πρόσφατη ιστορία, άλλωστε, είναι γεμάτη από, πολιτικώς δρώντα ακόμη, εξιλαστήρια θύματα…