Δημήτρης Βαρτζόπουλος: «Η ΝΔ ζητά έντιμα την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη» - Free Sunday
Δημήτρης Βαρτζόπουλος: «Η ΝΔ ζητά έντιμα την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη»

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: «Η ΝΔ ζητά έντιμα την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη»

Κάθε κυβέρνηση έχει περισσότερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων όταν είναι αυτοδύναμη, επισημαίνει μιλώντας στην FS ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι εάν το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, «θα είχε εκ των πραγμάτων περισσότερη τύχη». Ο κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει συντονιστής του κυβερνητικού έργου στις κυβερνήσεις Σαμαρά, τονίζει ότι «σήμερα η ΝΔ έρχεται από μια δυνατή και εποικοδομητική αντιπολίτευση τεσσεράμισι χρόνων να συνεχίσει από εκεί που έμεινε η κυβέρνηση Σαμαρά» και καλεί τους ψηφοφόρους του κόμματος η ψήφος «να πάει σε ανθρώπους με εμπειρία, ήθος, οι οποίοι θα δώσουν ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας».

Τώρα που έκλεισε η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση, μπορείτε να απαντήσετε αν μπορούσε να αποφευχθεί η νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές του 2015;

Εκτιμώ ότι η ελληνική κοινωνία γοητεύτηκε από τον λαϊκισμό και τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο λαϊκισμός έφερε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Από τότε αντιληφθήκαμε ότι ήταν ψεύτες και ανίκανοι. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Ο ελληνικός λαός έχει λάβει την απόφαση εδώ και καιρό για αλλαγή στον τόπο. Να αφήσει πίσω το ψέμα και να αναλάβει η αλήθεια, μέσα από τις πράξεις και τα έργα. Η ΝΔ με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας απέναντι στην ιστορία του τόπου μας κοιτάζει στα μάτια τον Έλληνα πολίτη και ζητά έντιμα την εμπιστοσύνη του.

Θα είχε περισσότερη τύχη η κυβέρνηση Σαμαρά αν ήταν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ;

Κάθε κυβέρνηση έχει περισσότερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων όταν είναι αυτοδύναμη. Οι ιδεολογικές διαφωνίες μπορούν να αποδειχθούν παραγωγικές στο πλαίσιο της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, αλλά μπορούν να αποβούν και καταστροφικές, όπως στην περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Είδαμε όλοι πόσο κόστισε για τη χώρα μας να μην υπάρχει, ειδικά στα εθνικά θέματα, μια σταθερή, ενιαία θέση. Από τη μια δίχασαν τον ελληνικό λαό και από την άλλη έστελναν συνεχώς μηνύματα αστάθειας στο εξωτερικό. Οπότε σαφώς μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά θα είχε εκ των πραγμάτων περισσότερη τύχη.

Διατελέσατε συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Είχε η κυβέρνηση Σαμαρά τη δυνατότητα να επιβληθεί στους κρατικούς θεσμούς, όπως έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα με μηχανισμούς τύπου «Ρασπούτιν»;

Οι μεθοδεύσεις και τα κόλπα που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Αυτοί που ήρθαν στην εξουσία με το αφήγημα «αφήνουμε το παλιό» έχουν αφομοιώσει και υιοθετήσει παρεμβατικές πρακτικές, προκειμένου να επιβάλλονται στους κρατικούς θεσμούς, θυμίζοντας άλλα καθεστώτα. Αυτό, όμως, δεν θα μείνει ατιμώρητο. Η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως έχει αποδειχθεί, ουδέποτε προσπάθησε να επιβληθεί στους κρατικούς θεσμούς. Ουδέποτε προσπάθησε να επιβληθεί στον ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση πρέπει να κερδίζει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας με το έργο της και όχι επιστρατεύοντας πολιτικές προβοκάτσιας και σκανδαλολογίας.

Μπορούν να προβλεφθούν θεσμικές λειτουργίες έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η απόπειρα για θεσμικό έλεγχο του κράτους από την κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς, παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και κάνει ακριβώς το ίδιο με τους ανεξάρτητους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στους θεσμούς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Πιστεύω ότι στη νέα Βουλή θα τεθεί επί τάπητος το θέμα. Και πρέπει να γίνει άμεσα αυτό. Ο θεσμικός έλεγχος του κράτους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις συνιστά μείζον ζήτημα ελλείμματος της δημοκρατίας. Πρέπει να κλείσουμε κάθε πόρτα, ακόμη και κάθε παραθυράκι, που επιτρέπει έστω και την παραμικρή παρέμβαση των κυβερνήσεων στους κρατικούς θεσμούς.

Ποια είναι η διαφορά της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ επί Σαμαρά το 2015 με τη σημερινή;

Η ειδοποιός διαφορά του τότε με το τώρα είναι μία. Η εκστρατεία της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά γινόταν κάτω από ένα κλίμα ακραίου λαϊκισμού και κρεσέντο προεκλογικών υποσχέσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας μια τάση για αλλαγή σε αυτό που ονομάστηκε «πρώτη φορά Αριστερά». Σήμερα η ΝΔ έρχεται από μια δυνατή και εποικοδομητική αντιπολίτευση τεσσεράμισι χρόνων να συνεχίσει από εκεί που έμεινε η κυβέρνηση Σαμαρά. Οι πολίτες σιχάθηκαν τα ψέματα. Θέλουν μια σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση με προτάσεις και όχι άλλες υποσχέσεις.

Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές και δείχνει ότι χάνει και τις εθνικές;

Ήταν επόμενο οι φρούδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και όλα όσα έταξε και δεν έκανε για την ελληνική κοινωνία, για τον Έλληνα πολίτη, να του στοιχίσουν πολιτικά. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση έκανε μια φορολογική επιδρομή στη μεσαία τάξη, η οποία ισοπεδώθηκε τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, αλλά η ισοπέδωσή της κορυφώθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βαρύ είναι, επίσης, το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τη χώρα. Ο τρόπος που χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση το φλέγον ζήτημα της Μακεδονίας έστρεψε εναντίον της την κοινή γνώμη, αφού η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν εγκρίνει την κατάπτυστη αυτή συμφωνία και ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του.

Πολιτεύεστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη περιφέρεια, με αστικούς, ημιαστικούς και αγροτικούς πληθυσμούς. Ποιο είναι το ενοποιητικό στοιχείο της προσωπικής σας εκστρατείας απέναντί τους;

Η ανάγκη μιας νέας εκκίνησης σε όλους τους τομείς, η ανάδυση ενός νέου Πολίτη μέσα μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η κατανόηση. Γνωρίζω τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Στον πρωτογενή τομέα, που τόσο έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, χρειάζονται άμεσα έργα και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Προτεραιότητά μας στη ΝΔ είναι να δώσουμε φορολογικά κίνητρα στις ομάδες παραγωγών, στους νέους αγρότες, στους νέους συνεταιρισμούς, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προκειμένου να τονώσουμε την τοπική οικονομία.

Μπορεί να ψηφίσει ο ψηφοφόρος χωρίς την προσδοκία προσωπικού οφέλους;

Η ανάδειξη προσώπων αποκλειστικά με βάση το ατομικό συμφέρον ή και το προσωπικό βόλεμα και όχι το γενικότερο καλό είναι μια πρακτική η οποία έχει οδηγήσει στην ανοχή της διαφθοράς και στη διαιώνισή της, στην παγίωση της αναξιοκρατίας και του πελατειακού συστήματος. Η ψήφος θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος το στενό προσωπικό όφελος. Η ψήφος πρέπει να πάει σε ανθρώπους με εμπειρία, ήθος, οι οποίοι θα δώσουν ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου μας. Σε ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και όρεξη για δουλειά, που θα συμβάλουν τα μέγιστα για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, που θα ενισχύσουν τη θέση της χώρας στο εξωτερικό, που θα δυναμώσουν την πατρίδα.