Νίκος Ταχιάος:«Σημασία έχει ποιοι από τη Θεσσαλονίκη θα συνδράμουν το έργο του Κ. Μητσοτάκη» - Free Sunday
Νίκος Ταχιάος:«Σημασία έχει ποιοι από τη Θεσσαλονίκη θα συνδράμουν το έργο του Κ. Μητσοτάκη»

Νίκος Ταχιάος:«Σημασία έχει ποιοι από τη Θεσσαλονίκη θα συνδράμουν το έργο του Κ. Μητσοτάκη»

«Αποδέχτηκα την πρόταση για την υποψηφιότητα στην Α΄ Θεσσαλονίκης επειδή προφανώς ο πρόεδρος έχει μετρήσει θετικά την παρουσία μου και τη συμμετοχή μου στον αγώνα για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα» λέει στην FS o Νίκος Ταχιάος, ο οποίος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της ΝΔ. Ο κ. Ταχιάος εκφράζει την άποψη ότι το πρόβλημα των fake news τα οποία τον έπληξαν στην προεκλογική περίοδο δεν είναι ένα ζήτημα που η πολιτική μπορεί να το λύσει από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει πολύ χρόνο.

Γράψατε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους, εκτός από εσάς, που «έχει γνώση όλων των επεισοδίων της εκλογικής μάχης, κυρίως αυτών που εκτυλίχθηκαν πίσω από τον ορατό κόσμο των μέσων και του διαδικτύου» Εκλάβατε την πρόταση να είστε υποψήφιος ως στήριξή σας, έπειτα απ’ όλα όσα συνέβησαν;

Την εξέλαβα ως έκφραση εμπιστοσύνης, επειδή ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας απαιτητικός άνθρωπος, ο οποίος αξιολογεί τους συνεργάτες του με πολύ αυστηρά κριτήρια. Προφανώς ο πρόεδρος έχει μετρήσει θετικά την παρουσία μου και τη συμμετοχή μου στον αγώνα για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποδέχτηκα την υποψηφιότητα.

Ήσασταν υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του αρχηγού ενός μεγάλου κόμματος και πιθανότατα του επόμενου πρωθυπουργού. Όμως αυτό δεν κατέστη αρκετό για να σας προστατέψει από τις επιθέσεις. Είναι τόσο ισχυρός αυτός ο κόσμος πίσω από τον ορατό κόσμο των μέσων και του διαδικτύου;

Στην πολιτική πολλά πράγματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη δύναμη αλλά έχουν να κάνουν και με τον χρόνο και τη συγκυρία. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η συγκυρία και η συνθήκη που επικρατούσε κατά τον χρόνο της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης. Εκείνο που είναι σίγουρο, πάντως, είναι ότι πρέπει να γίνει σαφές πως ο πραγματικά δυνατός κόσμος είναι αυτός που έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, δηλαδή αυτός που έχει πάρει εντολή από τους πολίτες και προκύπτει από τις εκλογές.

Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτόν τον τομέα;

Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, αλλά στην πολιτική τα πράγματα είναι δυναμικά, δηλαδή αυτή είναι μια αναμέτρηση που υπάρχει πάντοτε και παντού. Αυτό που πρέπει να κάνει η ΝΔ είναι να καταστήσει σαφές προς όλους πως το παιχνίδι είναι ξεκάθαρο. Το μεγαλύτερο ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια έχει να κάνει με την εκπαίδευση του κόσμου, με το πώς ο κόσμος εισπράττει, προσλαμβάνει τις πληροφορίες που του έρχονται και τα μηνύματα των καιρών. Και αυτό είναι μια αρμοδιότητα της πολιτικής. Ωστόσο, δεν είναι ένα ζήτημα που η πολιτική μπορεί να το λύσει από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει πολύ χρόνο.

Διακυβευόταν κάτι άλλο εκτός της δημαρχίας στην ενδεχόμενη νίκη σας;

Οι εκλογές για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης κρίθηκαν. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, γιατί μίλησα ειλικρινά, δεν έκρυψα τίποτε, δεν κινήθηκα παρασκηνιακά και έδωσα έναν καθαρό αγώνα. Χαίρομαι που οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τα αναγνώρισαν όλα αυτά, δίνοντάς μου ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο επιτρέπει στον συνδυασμό μου να είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά παράταξη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αισθάνεστε ότι η ήττα σας οφείλεται και σε δικά σας λάθη;

Ουδείς αναμάρτητος! Προφανώς έχω κάνει κι εγώ λάθη, από κει και πέρα αυτή τη στιγμή εκείνο που με απασχολεί είναι ο αγώνας της εκλογής μου στις βουλευτικές εκλογές. Δεν θα κάτσω να κλαίω πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα. Δεν θα το κάνω, γιατί δεν το έκανα ποτέ. Θα τα αξιολογήσω όλα στον χρόνο που πρέπει. Άλλωστε ο άνθρωπος διδάσκεται από τα λάθη και τις παραλείψεις του και διαμορφώνεται συνεχώς.

Τι σημαίνει «εποικοδομητική παρουσία» για την παράταξή σας στον Δήμο Θεσσαλονίκης; Συμπολίτευση ή αντιπολίτευση;

Νομίζω ότι έχουν αμβλυνθεί αυτοί οι όροι. Έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, στο δημοτικό συμβούλιο θα απαιτηθούν συνεργασίες στη διοίκηση του δήμου. Οι πρωτοβουλίες αυτές ανήκουν στον κ. Ζέρβα, τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δήμος πρέπει να διοικηθεί, για να δίνει λύσεις στα προβλήματα των Θεσσαλονικέων. Ο στόχος της δικής μου παράταξης είναι να έχει χρήσιμη παρουσία σε αυτή την προσπάθεια για την πόλη και τους πολίτες. Θα εκφράζει την άποψή της και θα δίνει έγκριση σε όποια απόφαση θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον των δημοτών.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την κριτική ότι εγκαταλείπετε τον δήμο, που μόλις διεκδικήσατε, για ένα άλλο αξίωμα;

Δεν τον εγκαταλείπω, μένω στον δήμο ως δημοτικός σύμβουλος και το έχω ξεκαθαρίσει αυτό από την πρώτη στιγμή. Απλώς ο ρόλος ο οποίος μου επιφυλάσσεται στον δήμο προφανώς δεν ανταποκρίνεται στο μέτρο που αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω στην πόλη. Δεν επαρκεί για όσα επιθυμώ να προσφέρω στη Θεσσαλονίκη. Πάω σε ένα άλλο μετερίζι για να βοηθήσω την πόλη. Θεωρώ πως, εφόσον εκλεγώ, θα μου δοθεί η δυνατότητα να δώσω πιο αποτελεσματικά τον αγώνα μου για τη Θεσσαλονίκη. Δουλεύοντας για τη «μεγάλη εικόνα» θα αποδειχθώ ακόμη πιο χρήσιμος.

Υπάρχει περίπτωση να μην ανέβει η Θεσσαλονίκη στο «κύμα της πολιτικής αλλαγής» μετά τις 7 Ιουλίου;

Νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς ήδη έδειξαν ότι θέλουν να στηρίξουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεπώς και η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σε αυτόν τον δρόμο, θα ανέβει στο «κύμα της πολιτικής αλλαγής». Από κει και πέρα, σημασία έχει ποιοι θα είναι οι άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εγώ δίνω το «παρών», επειδή είμαι ένας άνθρωπος που γνωρίζω καλά τα θέματα της πόλης, αλλά και μοιράζομαι το ίδιο όραμα με τον πρόεδρο, μοιράζομαι τις θέσεις του για την Ελλάδα.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα επαναληφθεί ό,τι συνέβη στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών;

Η ιστορία που την πρώτη φορά συμβαίνει ως τραγωδία, τη δεύτερη επαναλαμβάνεται ως φάρσα! Σκέφτομαι θετικά και πιστεύω ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.