Οριακά πάνω από το 3% Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τη RASS - Free Sunday
Οριακά πάνω από το 3% Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τη RASS

Οριακά πάνω από το 3% Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τη RASS

Προβάδισμα 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο του Κινήματος Αλλαγής δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που έγινε για λογαριασμό του in.gr την περίοδο από 24 έως 27 Ιουνίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές ενώ ανεβαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του 25%-26%) και το ΚΙΝΑΛ που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα με ποσοστό άνω του 8%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%, το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%.

Την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4% αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.


Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο στην έρευνα αυτή μένει εκτός Βουλής με 2,8% ενώ στο 1,3% είναι η Ένωση Κεντρώων και ποσοστό 4,2% επιλέγει «άλλο κόμμα».

Το άκυρο – λευκό είναι στο 2,1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 6,6%.

Την κυριαρχία της ΝΔ αποδεικνύουν και τα ποσοστά που παίρνει στην παράσταση νίκης. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο, το 9 στους 10 (το συντριπτικό ποσοστό του 88,3%) λέει η ΝΔ, μόλις 8,4% πιστεύει ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, το 49,1% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης, το 35,2% ο Αλέξης Τσίπρας και το 14,9% κανένας από αυτούς.

Ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα «Με τον Αλέξη Τσίπρα ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας αισθάνεστε περισσότερο ασφαλής;».

Το 44,7% λέει με τον Κ. Μητσοτάκη, το 30,5% με τον Αλέξης Τσίπρα ενώ περίπου 1 στους 4 (23,4%) λέει ότι δεν τους εμπνέει κανείς από τους δύο ασφάλεια.

Στο ερώτημα «Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές πιστεύετε ότι θα κυβερνήσεις καλύτερα ή χειρότερα», οι απαντήσεις είναι οι εξής:

Ποσοστό 46,85% λέει καλύτερα ή μάλλον καλύτερα ενώ 37,1% χειρότερα ή μάλλον χειρότερα. Υπάρχει και ένα 15,1% που λέει ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα.

Ποσοστό 56,5% λέει ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Το 29,2% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ενώ υπάρχει κι ένα 11,6% που απαντά «αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και εκ νέου εκλογές με απλή αναλογική.