Ο πρωθυπουργός που τα μάθαινε όλα μετά... - Free Sunday
Ο πρωθυπουργός που τα μάθαινε όλα μετά...

Ο πρωθυπουργός που τα μάθαινε όλα μετά...

Σε πρακτική της τετραετούς κυβερνητικής του θητείας ανήγαγε την άγνοια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΙ με την οποία έδωσε τέλος στο εμπάργκο που είχε επιβάλει στον συγκεκριμένο σταθμό.

Ακολουθούν συγκεκριμένα αποσπάσματα απο τις παρεμβάσεις Τσίπρα:

Για το Μάτι:

Για μένα δεν ήταν σαφές. Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ, για μία βράβευση, όταν με ειδοποίησαν ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Δεν μου είπαν για νεκρούς, γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα. Μπήκα στο αεροπλάνο. Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό. Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και μου έλεγαν ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη. Πέρασα από πάνω με το αεροπλάνο, είδα πράγματι μια εικόνα που ήταν συντριπτική, αλλά δεν είχα εικόνα αν υπήρξε εκκένωση ή δεν υπήρξε εκκένωση.


Βρέθηκα λοιπόν από το αεροπλάνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα ότι έβγαινε ζωντανή σύνδεση. Αν το ήξερα, δεν ξέρω αν θα είχα άλλη στάση. Το τελευταίο που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Ειδα την κάμερα, δεν ήξερα ότι ήταν σε ζωντανή σύνδεση. Ρωτούσα πράγματα που είχα την αίσθηση ότι είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.Δεν ήξερα για νεκρούς, είχα μόνο ως φήμη ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους. Εβλεπα γύρω μου παγωμένα πρόσωπα, αυτοί που ήταν στο τραπέζι μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν από την ύπαρξη της κάμερας και την ζωντανή σύνδεση, παγώσανε και δεν μου είπαν τίποτα εκείνη την ώρα.Όταν έφυγε η κάμερα, τους λέω "γιατί είστε έτσι, τι γίνεται, πείτε μου" και μου λένε ότι "ξέρετε, πρόεδρε, υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε περισσότερους νεκρούς". Εκείνη την ώρα λοιπόν, μόλις το συνειδητοποίησα αυτό, ζήτησα κι έκανα αμέσως μία δήλωση και ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους που ήταν στο πεδίο της μάχης για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα και μία ώρα μετά βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι έκανε δήλωση για την εικόνα της καταστροφής που είχαμε εκείνη την ώρα.

Λάθη γίνονται, πάντοτε, αυτό που βαραίνει δεν είναι προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείρηση, αλλά δυστυχώς ότι χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Για την συνέντευξη τύπου της επόμενης ημέρας, όπου οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι όλα πήγαν καλά και θα το ξαναέκαναν:

Είναι η αντιμετώπιση μιας πραγματικότητας που μας είχε υπερβεί, που ήταν συντριπιτική για όλους εμάς, πέρα από υπουργός έχεις και το συναίσθημα. Πολλές φορές λειτουργείς χωρίς να το καταλαβαίνεις σε μια ένδειξη, με ένα κλίμα που ήταν σε μεγάλο βαθμό κλίμα πανικού. Δεν βγάλαμε συνέντευξη Τύπου να πούμε ότι όλα τα κάναμε καλώς, αλλά βγήκαν οι άνθρωποι που εργάστηκαν από θέσεις ευθύνης και θέλησαν, ανθρώπινα αν θέλετε να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.


Για τον Πετσίτη


«Βρέθηκε για της προσκολλήσεως κοντά στον Νίκο Παππά, στο Μαξίμου μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε, είναι μια υπόθεση θλιβερή, ένας άνθρωπος από φτωχή οικογένεια που προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός αυτό για να πουλήσει γνωριμίες με ανταλλάγματα».


Σας κάναμε κριτική ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια και μας επιβάλατε διαδοχικά εμπάργκο για περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν


«Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης, γιατί όλα τα μέσα κατά ένα περίεργο τρόπο είχαν περίπου ανακαλύψει ότι περίπου τα μνημόνια ήταν ευλογία. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, έπαιξαν τον αντίστροφο ρόλο. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούσε ανασφάλεια όχι στους δημοσιογράφους, αλλά στους ιδιοκτήτες. Συγκρουσθήκαμε για τις τηλεοπτικές άδειες, οι ιδιοκτήτες των μέσων πληρώνουν».


-Επιδιώξατε να φτιάξετε τη δικιά σας διαπλοκή, με τον κ.Καλογρίτσα και με τον κ.Σαββίδη


-Θα ήταν αστείο να επιδιώκαμε συνθήκες διαπλοκής με ανθρώπους που ήταν ίδιοι στο προηγούμενο διάστημα. Επιδιώξαμε τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο. Αδικα μας ασκήθηκε κριτική για τον Καλογρίτσα. Δεν θα του παίρναμε την άδεια την επόμενη μέρα. Δημόσια έργα έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έδινε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς νιώθετε για την ήττα στις ευρωεκλογές και για το γεγονός ότι ο κόσμος σας «μαύρισε»;


-Δεν αισθάνομαι ότι μας μαύρισαν, κι άλλες φορές έχουμε χάσει. μετά από 4,5 χρόνια θα εκφρασθεί και η δυσαρέσκεια και η κόπωση του εκλογικού σώματος, αλλά πήραμε ένα 24%. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχαμε πάρει 26%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό που τον κατατάσσει στα ισχυρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Υπήρξε βουβό κλίμα και δεν είχαμε εκτιμήσει τη μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ. Δεν μπορώ να «απέσχω» από το μήνυμα του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγούμε από τα μνημόνια.


- Μήπως ο λαός σας χρεώνει ότι φέρατε ένα ακόμη μνημόνιο; Δημιουργήσατε πολύ μεγάλες προσδοκίες. Μοιάζει σα να θέλετε να ξεχάσετε γιατί περάσαμε αυτή την τετραετία τόσο δύσκολα;


-Ζητήσατε από τον κ.Καραμανλή να απολογηθεί; Από τον κ.Σαμαρά;  Εγώ να απολογηθώ όσο θέλετε.


-Εμείς ζητήσαμε, αλλά δεν μας παρακολουθείτε


-Δεν σας παρακολουθώ πολύ. Λειτουργείτε σα να ξεκίνησαν όλα το 2015. Το 2009 ήρθε ο κ.Παπανδρέου και είπε λεφτά υπάρχουν και είχαμε έλλειμμα 15%, ο κ.Σαμαράς μας άφησε με 28% ανεργία.  Αναγκασθήκαμε να πάμε σε συμβιβασμό και πήγα αμέσως σε εκλογές. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε με ένταση. Θέλω να μιλήσω από καρδιάς. Οι επιλογές που έκανα ήταν πολύ δύσκολες.


-Διαλέξατε τον κ.Βαρουφάκη...


-Αφήστε με μιλήσω μόνος μου για τις λάθος επιλογές. Τις έχω παραδεχθεί αυτές τις ευθύνες. Η κρίσιμη πολιτική επιλογή ήταν να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και να οδηγηθούμε στις κάλπες να δώσει με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας ο ελληνικός λαός.

-Αν δεν είχατε πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά και είχε βγει τότε Πρόεδρος...


-Ο κ.Σαμαράς με επιλογή του δεν έκανε τίποτα για να ολοκληρώσει τότε την πέμπτη αξιολόγηση. Σήκωσε τα μολύβια. Επίσπευσε την εκλογή Προέδρου γιατί είχε φτιάξει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, αφήνοντας και άδεια τα ταμεία. Ο σχεδιασμός του δεν ήταν να έρθει σε συμβιβασμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήρθε να παραδώσει στο Μαξίμου.


Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, παραδέχθηκε μεν ότι υπήρξαν συνέπειες από την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε δε ότι ο λογαριασμός της διακυβέρνησής του δεν συγκρίνεται με εκείνον των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από την κυβέρνησή του. «Είχαμε την αφέλεια ότι οι εταίροι μας θα σεβόντουσαν τη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από μας. Υπήρξαν συνέπειες, αλλά όχι τραγικές. Ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, μας είχαν στριμώξει στον τοίχο. Ηταν η επιμονή του Σόιμπλε.


Να επιστρέψουμε στο γιατί χάσατε. Αυτό που σας κόστισε περισσότερο ήταν η μεσαία τάξη. θεωρείτε ότι η υπερφορολόγηση του μεσαίου πληθυσμού ήταν λάθος; Πιστεύετε ότι εκεί χάσατε το παιχνίδι;


-Εχουμε επιστροφή στο εισόδημα της μεσαίας τάξης. Είναι θυμωμένος αυτός που έχει χάσει 5.500 ευρώ και του επιστρέφονται 600 ευρώ. Η σωστή βάση είναι ότι τα νοικοκυριά ήταν εξαντλημένα την προηγούμενη περίοδο και εμείς τους δώσαμε την ευκαιρία να πάρουν ανάσα. Είναι έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Πιστεύετε ότι η μεγάλη λεηλασία στη μεσαία τάξη έγινε από το 2015 έως σήμερα; Ηταν μια πολιτική ηπιότερης προσαρμογής από αυτή που ζήσαμε από το 2010 έως το 2015. Ο κόσμος δεν μπορούσε να αγοράσει και έμπαιναν λουκέτα.


-Να δούμε τι υποσχεθήκατε.


-Μπερδεύετε τις προγραμματικές δηλώσεις του Γενάρη του '15 με εκείνες του Σεπτέμβρη του '15.


-Οι θεσμοί λένε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να υπερφορολογήσει...

- Δεν το κάναμε με ευχαρίστηση. Επρεπε να πιάσουμε τους στόχους. Ηταν λάθος να το κάνουμε με το παραπάνω, αλλά κι αυτό δεν ήταν επιλογή. Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων μειώθηκε λίγο. Δεν ήταν επιλογή μας να φορτώσουμε τα βάση στους μεσαίους για να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Το 2015 βρισκόμασταν στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Και σεις στη θέση του αντίστοιχες επιλογές θα κάνατε, παρόμοιες, όχι ίδιες. Μας κατηγορούν για επιδοματική πολιτική, αλλά έτσι κάποιοι ζουν με αξιοπρέπεια. 

-Ναι, αλλά η εξίσωση δεν βγαίνει...


-Στα χρόνια μας έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανοίγουν επιχειρήσεις. Στα χρόνια μας έχουμε το ρεκόρ των ενεδύσεων, στον τουρισμό έχουμε φτάσει 30 εκατ. τουρίστες, παντού ανοίγουν ξενοδοχεία...


-Πολλά από αυτά όμως, ήταν πράγματα που είχαν ξεκινήσει από πριν, π.χ. τα περιφερειακά αεροδρόμια...


-Να σας πω για επενδύσεις που έγιναν στα χρόνια μας;  Είναι άχαρο και άδικο -σπάσαμε ταμπού- να λέτε ότι έχουμε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα.


-Το Ελληνικό θα έπρεπε να είχε προχωρήσει...


-Ορισμένες φορές πρέπει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Παραλάβαμε μια προβληματική σύμβαση. Αν δεν αναγκαζόμουν σε προωρες εκλογές. Θα είχαμε ξεκινήσει την παραχώρηση των μετοχών. Ενα οικόπεδο παραλάβαμε. Όλα έγιναν με διαρκή αγώνα. Προχωρήσαμε σε μεγάλο βαθμό, αλλά και σ' αυτό ασκείτε κριτική.


-Θα γυρίσετε στις τακτικές του 3% στην αντιπολίτευση;


-Δεν θα είμαστε στην αντιπολίτευση. Και εσείς και οι αντίπαλοί μας μην βιάζεστε.


-Να πάμε στην υπόθεση Novartis, Καταγγέλλεται ένας υπουργός σας ο κ.Παπαγγελόπουλος για χειρισμούς Ρασπούτιν. Ποιός ήταν ο ρόλος του κ.Παπαγγελόπουλου, που είχε δηλώσει ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο;


-Δεν ξέρω αν είναι το μεγαλύτερο, αλλά είναι ένα από τα μεγαλύτερα το σκάνδαλο του φαρμάκου. Στον σκάνδαλο της Novartis υπάρχει πολύς δρόμος για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αρχικά ούτε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου είχε βρεθεί μαύρο πολιτικό χρήμα


-Πως μπορείτε να το προεξοφλείτε όμως; Επαναφέρω τη δήλωση Παπαγγελόπουλου

-Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Ηθικά είναι, μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά η Novartis συνέχιζε να παίρνει μεγάλα κονδύλια.


-Δεν έχει διαρευνηθεί ακόμη...


-Εκείνη την περίοδο η χώρα είχε μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη κατά 4 δισ.  μεγαλύτερη.  Η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση και δεν είχε χασούρα από το PSI παρά 2-3%, ενώ άλλες εταιρείες έχασαν 20% από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

-Βγάλατε στα μανταλάκια κάποιους ανθρώπους, μέσα ενημέρωσης που είχαν σχέση με σας...


-Η εισαγγελία Διαφθοράς έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή με δέκα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι εμείς υποδείξαμε στην εισαγγελία να στείλει δέκα πολιτικά πρόσωπα

-Το λέει ο κ.Αγγελής, ότι υπήρξαν συγκεκριμένες πιέσεις για στοχοποίηση προσώπων

-Ο κ.Αγγελής λέει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο. δεν μπορώ να απαντήσω αν υπήρξαν λάθη από την πλευρά της Δικαιοσύνης.


-Το τεκμήριο της αθωώτητας παραβιάστηκε για όλους


-Οχι. Και αντί να ζητάτε εξηγήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό γιατί ήταν τόσο μεγάλη η δαπάνη... Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί.


-Δεν προέκυψε κάτι γι΄αυτό δεν πήγατε σε ειδικά δικαστήρια


-Δεν υπήρξε πολιτική επιλογή ποινικοποίησης. Υπάρχουν έρευνες , αλλά όχι να μας λέτε ότι δεν υπάρχει και σκάνδαλο....


-Οταν έρθει η υπόθεση Παπαγγελόπουλου στη Βουλή, εσείς συμφωνείτε για εξεταστική επιτροπή;

-Είναι καραμπινάτο σκάνδαλο, τεράστιας σημασίας, αφορά το φάρμακο που το πλήρωναν ακριβότερα οι συνταξιούχοι απ΄ όλη την Ευρώπη και είχε σκανδαλώδη μεταχείριση μια εταιρεία. Δεν προσπερνάω τίποτα. Η υπόθεση ξεκίνησε από το FBI...

-Δεν είναι έτσι, πήγε ένας δικηγόρος και κατέθεσε. Το FBI δεν έχει βρει απολύτως τίποτα.


-Εγώ βλέπω το πολιτικό σκέλος και αυτό είναι ότι την επίμαχη περίοδο, η Novartis έπαιρνε τιμές άλλες από τις άλλες εταιρείες, τί έπρεπε να κάνω;

-Για την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ο κ.Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει

-Κινηθήκαμε στο πλαίσιο του Συντάγματος και τους νόμους. Η διαδικασία ξεκίνησε σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Δεν είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές, τις είχα προαναγγείλει. Η ΝΔ θεωρεί τη Δικαιοσύνη ότι πρέπει να είναι δικοί τους. Εμείς δεν έχουμε δικές μας υποθέσεις, δεν έχουμε θαλασσοδάνεια, δεν έχουμε πρεμούρες. Δεν είναι δυνατόν να λέτε σε μένα ότι εμείς θέλουμε να ελέγξουμε τη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τώρα έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομινότητα, αλλά μου είπε ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του πριν τις εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι μετά τις εκλογές θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος.


-Τρέξατε και την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και πλέον μπορούν να αποφυλακισθούν υπό όρους και οι πολυισοβίτες της 17Ν


-Το διάβασα, δεν είναι ακριβές. Ο νέος Κώδικας προβλέπει αύξηση των ετών έκτισης. Η απόλυση υπό όρους δεν είναι αυτόματη διαδικασία, πρέπει να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Το να παρουσιάζετε ως ειλημμένη και σκόπιμη και δεδομένη την αποφυλάκιση...

-Τη δυνατότητα αποφυλάκισης

-Ο ποινικός κώδικας αυξάνει τα χρόνια...

-Για την οριστική απόλυση. Αν αύριο βγει με όρους ο κ.Γιωτόπουλος με 17 φορές ισόβια ή ο Κουφοντίνας με 11 φορές ισόβια, θα λέτε ότι εσείς ο πρωθυπουργός κάνατε καλά τη δουλειά σας;

-Είναι fake news να α απαράγετε ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Γιωτόπουλο και τον Κουφοντίνα. Ο νόμος φτιάχθηκε από επιτροπή έγκυρων νομικών που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Ο νόμος μπήκε σε διαβούλευση επί έξι μήνες και τώρα ασκείτε κριτική

-Γιατί δεν βάλατε εξαίρεση για τους τρομοκράτες;

-Ο ποινικός κώδικας φτιάχθηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή και έμεινε σε διαβούλευση επί έξι μήνες, πουθενά δεν διάβασα κριτική ότι δίνει τη δυνατότητα απόλυσης των πολυισοβιτών.

-Είχατε δει το ντοκυμαντέρ; Δεν θυμώσατε για το πως είχε διαλυθεί ο κρατικός μηχανισμός εκείνες τις ώρες;

-Οχι μόνο θύμωσα.

-Ξέρατε για τους νεκρούς ή όχι στο Συντονιστικό;

-Για μένα δεν ήταν σαφές. Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ, για μία βράβευση. με ειδοποίησαν ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα. Μπήκα στο αεροπλάνο. Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό. Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και μου έλεγαν ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη. Πέρασα από πάνω με το αεροπλάνο, αλλά δεν είχα εικόνα. Βρέθηκα από το αεροπλάνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα ότι έβγαινε ζωντανή σύνδεση. Αν το ήξερα δεν ξέρω αν θα είχα άλλη στάση. Το τελευταίο που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Είδα την κάμερα, δεν ήξερα ότι ήταν σε ζωντανή σύνδεση. δεν ήξερα, είχα μόνο ως φήμη ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις  είχαν χάσει τη ζωή τους. Αιφνιδιάστηκαν από την κάμερα οι υπουργοί και δεν μου είπαν τίποτα. Οταν έφυγαν οι κάμερες ρώτησα γιατί είστε έτσι, τους υπουργούς και μου απάντησαν ότι μπορεί να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Βγήκε μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε δήλωση. Λάθη γίνονται, αλλά το ζήτημα είναι ότι χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, όχι ότι έγινε κακή επικοινωνιακή διαχείριση.

-Για την ιστορία με το σκάφος και τις διακοπές

-Δεν με έχετε ρωτήσει για τη Σύνοδο Κορυφής, για τα ελληνοτουρκικά...

-Ας ξεκαθαρίσουμε για το σκάφος. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος δίπλα σας να σας πει ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια εικόνα

-Δεν μπήκα στο σκάφος του κ.Μαρινάκη, ούτε στο ελικόπτερο άλλου καναλάρχη

-Μπήκατε στο σκάφος μιας κυρίας που τακτοποιήθηκε το θέμα της με τον αιγιαλό. Δεν σας είπε κανένας ότι μια τέτοια εικόνα είναι στα όρια της ύβρεως;

-Λυπάμαι που αναπαράγετε ένα θέμα που ανέδειξε η ΝΔ προεκλογικά. Και ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να ηρεμήσει με τα παιδιά του. Αυτό που δεν καταλαβαίνω από την πλευρά σας, είναι ότι σχολιάζετε από τη μία πλευρά και όχι ότι κάποιοι υπέκλεψαν φωτογραφίες της προσωπικής μου ζωής και τις έδωσαν με αντίτιμο για να δημιουργήσουν προεκλογικό γεγονός. Ο λαός μας ξέρει ότι εγώ δεν έχω βγάλει λεφτά από την πολιτική...

-Κλώτσησε όμως αυτή η εικόνα...


-Θα κλωτσούσε αυτή η εικόνα αν βρισκόμουν στο σκάφος προσώπου διαπλοκής. Βρέθηκα στο σκάφος συνεργάτιδάς μου. Θεωρώ ότι η επίθεση που έγινε εκείνη την περίοδο ήταν άθλια. Και έγινε άθλια επίθεση για τον πατέρα μου ότι ήταν συνεργάτης της χούντας.

-Λέτε κι εσείς ότι η οικογενεια Μητσοτάκη έχει αμύθητη περιουσία-

Ζε με πολύ μεγάλη άνεση. Εχει εξοχικό δίπλα από τον κ.Χριστοφοράκο στην Τήνο. Εγώ δεν έχω, τί να κάνω; Αλλά δεν τον ρωτήσατε ποτέ τον κ.Μητσοτάκη, ποτέ δεν θα το κάνετε. Οι πολίτες σήμερα βγάζουν ένα σημαντικό συμπέρασμα.

-Για χάρη του Καμμένου θυσιάσατε και τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας για το Μακεδονικό

-Δεν τον θυσίασα, παραιτήθηκε. Εχω δύο πολιτικά τέκνα με επώδυνους τοκετούς, ένα η έξοδος από τα Μνημόνια και ένα η Συμφωνία των Πρεσπών, που αναδεικνύεται υπουκρισία και απίστευτη πατροδοκαπηλεία. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης και εσείς εδώ στο Σκάι που είχατε τη γνώμη ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα, οργανώσατε εκστρατεία και ρίξατε δηλητήριο, ότι ο Τσίπρας πρόδωσε, όταν το όνομα το είχαν δώσει από το 2005.  Αναγκάσαμε τους γείτονές μας να πάνε σε συνταγματική αλλαγή. Αν έστελνα επιστολή στον πλανητάρχη, στους ευρωπαίους ηγέτες και έλεγε αυτά που έλεγε η επιστολή Καραμανλή... Το βέτο είναι άλλη ιστορία. Μέμφομαι τη ΝΔ που είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά, όχι τον κ.Καραμανλή. Στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να δημιουργηθεί ότι πήραμε εθνική συμφωνία, μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνταγματική αναθεώρηση. Μετά το Βουκουρέστι δούλευαν στη διπλή ονομασία.

-Γιατί αφήσατε έξω από τη διαπραγμάτευση την αντιπολίτευση;

-Ηταν ενημερωμένη απόλυτα η αντιπολίτευση. Η ΝΔ είχε δώσει το όνομα από το 2005 και επέλεξε διχασμό.

-Το διχασμό ως εργαλείο στην πολιτική τον βάλατε εσείς

- Σ' όλα μου τα διαγγέλματα έλεγα ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι. θεωρώ ότι το μακεδονικό και η λύση του και η στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες η Ελλάδα να έχει γίνει μια χώρα κανονική, από μαύρο πρόβατο.


-Αν χάσετε τις εκλογές την Κυριακή, θα παραιτηθείτε;

-Εχουμε την Κυριακή κρίσιμη αναμέτρηση για να κερδίσουμε και όχι για να χάσουμε. Οταν πας για να κερδίσεις δεν σκέφτασαι την πιθανότητα της ήττας. Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα πάρει αποφάσεις τη ζωή του.

Υπάρχει υπόσχεση που θα θέλατε να μην είχατε δώσει

Δεν αισθάνομαι ότι στα κρίσιμα θέματα. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις που δημιούργησαν προσδοκίες στον ελληνικό λαό.

Υπάρχει κόσμος θυμωμένος μαζί σας. Νιώθετε ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη; Για συντάξεις, Μάτι, κάτι...

Εχω πολλές φορές με γενναιότητα αναλάβει την πολιτική ευθύνη και έχω ζητήσει συγγνώμη για πολλά κακώς κείμενα. Αυτό που εισπράττω εγώ είναι ότι ένα μέρος του κόσμου δεν είναι θυμωμένο, είναι δυσαρεστημένο, βλέπω κόπωση και εκφράσθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Βλέπω και μεγάλη αγάπη προς το πρόσωπό μου. Υπάρχουν πολίτες που διαφωνούν, και ένας κόσμος που εκφράζει δυσαρέσκεια και άλλος που εκφράζει αγάπη.