Με σοσιαλιστή κοινό υποψήφιο πρόεδρο ΕΛΚ και Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο - Free Sunday
Με σοσιαλιστή κοινό υποψήφιο πρόεδρο ΕΛΚ και Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο

Με σοσιαλιστή κοινό υποψήφιο πρόεδρο ΕΛΚ και Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο

Τον νέο πρόεδρο και τους 14 αντιπροέδρους του ευρωκοινοβουλίου εκλέγουν σήμερα οι ευρωβουλευτές.

Υποψήφιοι είναι ο σοσιαλιστής Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος έχει την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, ο Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά.

Της διαδικασίας θα προεδρεύσει ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, επικουρούμενος από οκτώ ψηφολέκτες οι οποίοι επιλέχθηκαν την Τρίτη με κλήρωση κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Σώματος.

Όπως δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, η ομάδα του βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Σοσιαλιστές για τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΕΚ για το πρώτο μισό της θητείας.

Αναφερόμενος στην απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε σχέση με τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, ο κ. Βεμπερ είπε επίσης ότι το ΕΛΚ χαιρετίζει την απόφαση, ωστόσο «είναι μια λυπηρή ημέρα» σε σχέση με το πώς το Συμβούλιο χειρίστηκε τη διαδικασία.

Για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του Προέδρου του ΕΚ, ο κ. Βέμπερ έκανε λόγο για σεβασμό στην ισορροπία δυνάμεων, λέγοντας ότι το ΕΛΚ θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τον θεσμό για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

«Το ΕΛΚ ήταν πάντοτε υπεύθυνο και πάντοτε αναλαμβάναμε την ευθύνη όταν αυτό ήταν αναγκαίο για το μέλλον της Ευρώπης και σήμερα θα κάνουμε το ίδιο», δήλωσε ο κ. Βέμπερ στους δημοσιογράφους.

Η ψηφοφορία για την εκλογή των πέντε Κοσμητόρων θα ξεκινήσει αύριο την Πέμπτη, 4 Ιουλίου στις 10.00.