Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Free Sunday
Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης να υποστηρίζει ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι «άδεια», υπονοώντας ότι ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί, και να καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να στηρίξουν την πολιτική αλλαγή που ο ίδιος και το κόμμα του επιδιώκουν, ωστόσο, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί, αν κληθεί στις 8 Ιουλίου να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα πάει με «άδεια χέρια» στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αντιθέτως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει ένα σαφέστατο περίγραμμα σχετικά με τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που μια κυβέρνηση της ΝΔ θα αναλάβει, θέτοντας έτσι και τους στόχους για το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει για το καλοκαίρι.

Μάλιστα, οι πληροφορίες από το αρχηγείο της ΝΔ στην Πειραιώς αναφέρουν ότι το επιτελείο του προέδρου του κόμματος έχει εκπονήσει ήδη σειρά νομοσχεδίων τα οποία θα κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε, όπως τονίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης, να μη χαθεί ούτε μία μέρα για τη νέα κυβέρνηση.

Φυσικά, οι κινήσεις αυτές παραμένουν ως το βράδυ της Κυριακής σε επίπεδο πληροφοριών, ωστόσο είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να «δώσει στίγμα», αλλά και να δείξει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε κινήσεις που θα υλοποιούν τους στόχους, αλλά και τις εξαγγελίες του.

Πρώτο βήμα το άσυλο

Αν κάποιος, πάντως, επιθυμεί να βρει μια νομοθετική κίνηση που θα είναι μέσα στις τρεις πρώτες –αν όχι η πρώτη– μιας κυβέρνησης ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη συνέντευξή του στον Alpha, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χωρίς περιστροφές ότι «το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011» (σ.σ. αναφέρεται στον νόμο Διαμαντοπούλου, τον οποίο κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «δεν αντιλαμβάνομαι την έννοια της κατάληψης του πανεπιστημίου. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει τόσο έντονη αντίδραση από την κατάργηση του ασύλου» και σημειώνοντας ότι, όταν σε δημόσιες συγκεντρώσεις αναφέρεται στο ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, λαμβάνει έντονο χειροκρότημα από τους συγκεντρωμένους πολίτες. Ξεκαθάρισε, δε, ότι παρεμβάσεις της αστυνομίας «πρέπει να γίνουν για να καθαρίσουν τα πανεπιστήμιά μας».

Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα

Ένα δεύτερο ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο άμεσης νομοθετικής παρέμβασης από μια κυβέρνηση της ΝΔ αφορά τον νέο Ποινικό Κώδικα και ιδίως τα σημεία εκείνα που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με τους πολυϊσοβίτες. Και πάλι από τη συνέντευξή του στον Alpha, o κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα κάνουμε σημειακές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν και να κάνουν την ποινή τους με βραχιολάκια, κάτι που δεν προβλεπόταν. Θα επανέλθουμε στις διατάξεις που υπήρχαν πριν, στο παρελθόν». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εν λόγω νομοθέτημα θα υπάρξουν και παρεμβάσεις σε διατάξεις που, κατά τη ΝΔ, έγιναν πιο «επιεικείς» από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών και ειδικά σε καταδικασμένους για ειδεχθή εγκλήματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοθέτημα θα επαναφέρει και τις εξαιρέσεις που καταργήθηκαν για την υφ’ όρων (με περιοριστικούς όρους) απόλυση κρατουμένων που είχαν καταδικαστεί για πράξεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για εσχάτη προδοσία, βιασμό, παιδεραστία και παιδική πορνογραφία.

Αρωγή στους ΟΤΑ

Οι πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι πολύ ψηλά στη νομοθετική ατζέντα της ΝΔ βρίσκεται και παρέμβαση ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες που έχει για τους ΟΤΑ το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που καθιέρωσε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ευνοηθεί η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων σε περιφέρειες και δήμους και θα γίνει πιο αντιπροσωπευτική η εκπροσώπησή τους στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Αντιθέτως, η ΝΔ θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του συστήματος αυτού είναι η παράλυση των ΟΤΑ και η αδυναμία διοίκησής τους, και στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε συνεννόηση με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις τέτοιες που θα επιτρέπουν την ομαλή διοίκηση των δήμων και των περιφερειών, είτε μέσω ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των δημάρχων και περιφερειαρχών είτε και μέσω ενθάρρυνσης των προγραμματικών συνεργασιών διαφόρων παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Η μορφή της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όμως, έχει αποκαλύψει κι άλλο ένα νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει τάχιστα προς ψήφιση στη Βουλή, αν εκλεγεί κυβέρνηση ΝΔ, και το οποίο θα «χαρτογραφεί» τη μορφή που θα έχει αυτή. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «το πρώτο νομοσχέδιό μας θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης. Και δεν θα αφορά μόνο το πόσα υπουργεία θα έχουμε. Θα είναι ένα σχήμα μικρότερο από το σημερινό. Ενδεχομένως με μία εξαίρεση, δεν θα έχει καθόλου Αναπληρωτές Υπουργούς. Οι Αναπληρωτές Υπουργοί είναι μια θέση που δεν κατάλαβα ποτέ –ένας Υπουργός που αναφέρεται στον Πρωθυπουργό, αλλά όχι στον προϊστάμενό του. Ενδεχομένως να πρέπει να υπάρχει μια εξαίρεση, θα την καταλάβετε όταν τη δείτε. Δεν θα έχει λοιπόν Αναπληρωτές Υπουργούς, θα έχει Υπουργούς και Υφυπουργούς το σχήμα αυτό». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό θα δούμε υπουργεία να αποκτούν ευρύτερες αρμοδιότητες, άλλα να συγχωνεύονται σε νέα σχήματα, καθώς και ενισχυμένη εποπτεία από το Μέγαρο Μαξίμου σε όλες τις λειτουργίες της κυβέρνησης.

Το «στοίχημα» του εκλογικού νόμου

Παράλληλα, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της βρίσκεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς εξ αρχής έχει απορρίψει το σύστημα της απλής αναλογικής (που, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, θα ισχύσει στις επόμενες εθνικές εκλογές), υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην ακυβερνησία. Μια κυβέρνηση ΝΔ, λένε οι πληροφορίες, θα φέρει άμεσα –και σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο– νέο εκλογικό νόμο, ελπίζοντας, στην καλύτερη περίπτωση, ότι θα λάβει τις απαραίτητες 200 ψήφους ώστε να μη διεξαχθούν ποτέ εκλογές με απλή αναλογική ή, στο χειρότερο σενάριο, να υπάρξει μόνο μία εκλογική αναμέτρηση με τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει «ζύμωση» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αναλογικότερη κατανομή του μπόνους των εδρών που θα περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος (σήμερα είναι 50 για το πρώτο κόμμα), ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο θα υλοποιηθεί και η δέσμευση της ΝΔ για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, ζήτημα για το οποίο συγκρούστηκε έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Επίσης ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, μάλιστα, ο ίδιος επιδιώκει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να στείλει το μήνυμα ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να ενσωματωθούν όλες οι μειώσεις φόρων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ΝΔ, αλλά και να συμπεριληφθούν κίνητρα για επενδύσεις. Οι μειώσεις φόρων αφορούν τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους σε δύο χρόνια, τον φόρο για τις επιχειρήσεις σε 20% σε μία διετία, τα μερίσματα σε 5%, τον φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και τα 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί. Όσον αφορά τα επενδυτικά κίνητρα, αυτά θα επικεντρώνονται σε υπεραποσβέσεις, διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας κλπ.

Παρεμβάσεις στο Δημόσιο

Μιλώντας στον Alpha, o κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησής του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις. Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των Γενικών Γραμματέων. Θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός μετακλητών για κάθε Υπουργό και μία συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί όπου δεν είναι απαραίτητο», αλλά και συμπληρώνοντας ότι «οι μετακλητοί θα μειωθούν. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου». Στο πλαίσιο αυτό, η νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και ενίσχυση της αξιοκρατίας, ενίσχυση των Γενικών Διευθυντών, που θα επιλέγονται «με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια», και μεγιστοποίηση της απόδοσης των δημόσιων λειτουργών.

«Ξέρω τα πρόσωπα»

Ενδεικτική της αποφασιστικότητας του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στο έργο της κυβέρνησης είναι και η απάντηση που έδωσε στον Alpha όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση αυτή. «Γνωρίζω όλα τα ονόματα της κυβέρνησης. Θα ανακοινωθεί αυτή η κυβέρνηση εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί. […] Την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός, θα έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση. Θα είναι διαφορετική από τις κυβερνήσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Έχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος. Στις 8 Ιουλίου θα πρέπει να ορκιστεί ο Πρωθυπουργός και στις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς πάντως να αποκαλύψει ονόματα. Υπενθυμίζεται ότι η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα ορκιστεί στις 17 του μήνα και αμέσως μετά αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με στόχο στις 22 Ιουλίου να αρχίσει κανονικά το νομοθετικό έργο.