Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση: Η ΝΔ θα μετρήσει δυνάμεις και η Ελλάδα την προοπτική της - Free Sunday
Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση: Η ΝΔ θα μετρήσει δυνάμεις και η Ελλάδα την προοπτική της

Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση: Η ΝΔ θα μετρήσει δυνάμεις και η Ελλάδα την προοπτική της

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 7 Ιουλίου θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Από το αποτέλεσμα θα φανεί εάν η ΝΔ έχει τις αναγκαίες δυνάμεις για να βγάλει τη χώρα από μία δεκαετή κρίση ή θα έχουμε μία μετεξέλιξη της κρίσης διαρκείας.

Δύο σενάρια

Δύο είναι τα βασικά σενάρια. Η επικράτηση της ΝΔ με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ικανής να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα και να δημιουργήσει μια νέα οικονομική, κοινωνική δυναμική.

Το δεύτερο σενάριο στηρίζεται στην αδυναμία της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνασπισμού με στέρεα θεμέλια και στην εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, στη βάση, αυτή τη φορά, της απλής αναλογικής.

Στην πρώτη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε θετικές οικονομικές, κοινωνικές εξελίξεις και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Στη δεύτερη περίπτωση θα έχουμε μία περίοδο ακυβερνησίας και σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων που θα συμβάλουν στην επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δουλέψει σκληρά για την πραγματοποίηση του πρώτου σεναρίου. Έβγαλε τη ΝΔ από την εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια και ενίσχυσε την ενότητά της. Μετέτρεψε το πλεονέκτημα 8 μονάδων που καταγράφηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές με περισσότερες από 9 μονάδες. Προετοίμασε τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην εξαρτάται η διάρκεια του βίου της κυβέρνησης από τους πολιτικούς ελιγμούς γύρω από το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δημιούργησε δυναμική αυτοδυναμίας, με την κοινή γνώμη να τάσσεται ολοένα περισσότερο υπέρ μιας αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα της εξουσίας. Προετοίμασε καλές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υποστηριχθεί η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Επέβαλε τον δικό του πολιτικό σχεδιασμό στον κ. Τσίπρα ο οποίος, μέχρι πριν από την τριπλή εκλογική ήττα σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρούσε ότι θα εξαντλούσε την τετραετία και θα πήγαινε σε εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου.

Σημασία στις λεπτομέρειες

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι προγνώσεις είναι ιδιαίτερα θετικές για τη ΝΔ, αλλά όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι καλύτερα για τη ΝΔ από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προηγήθηκαν των ευρωεκλογών. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μεγαλώσει κι άλλο η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ και να έχουμε διψήφια διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν είναι συμβόλαια με την εξουσία και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της αποχής. Στις βουλευτικές εκλογές η συμμετοχή ξεπερνάει συνήθως το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, αλλά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται εκλογές στις 7 Ιουλίου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση πολλών ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ μια καθαρή ήττα αλλά και αρκετά καλή πολιτική προοπτική. Εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ένα ποσοστό της τάξης του 26% και θα αναδειχθεί, με τους κατάλληλους ελιγμούς και ορισμένες αλλαγές, σε μεγάλη δύναμη της κεντροαριστεράς, η οποία θα επενδύσει στην κυβερνητική φθορά της ΝΔ.

Ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διευκολύνεται από τη δημοσκοπική και πολιτική αδυναμία του ΚΙΝΑΛ. Ιδιαίτερα μετά την εξουδετέρωση του κ. Βενιζέλου με πρωτοβουλία της κας Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται σαν μια δύναμη της τάξης του 7%, με σοβαρές πιθανότητες να κινηθεί κάτω από το 6% εάν εκδηλωθεί πολιτική δυναμική, της τελευταίας στιγμής, υπέρ της ΝΔ.

Το λεπτό σημείο για την κα Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ είναι ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του τάσσονται υπέρ της συνεννόησης με τη ΝΔ με προοπτική την κυβερνητική συνεργασία, ενώ η εξουδετέρωση του κ. Βενιζέλου στέλνει το μήνυμα ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κινείται σε αντίθετη πολιτική κατεύθυνση.

Ο ρόλος των μικρών

Από τις δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξουν μικρά πολιτικά κόμματα που φαίνεται να περνούν το όριο του 3% και να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό ή θετικό να προσφέρουν στην πολιτική ζωή, μπορεί όμως να περιορίσουν το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ ή και να την αμφισβητήσουν.

Το κόμμα Βαρουφάκη κατεβαίνει στις εκλογές ελπίζοντας να ξεπεράσει το όριο του 3%, το οποίο πλησίασε πάρα πολύ στις ευρωεκλογές. Ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ξανά... ρήξη με την Ευρωζώνη, ενώ ακόμη πληρώνουμε τον λογαριασμό της προηγούμενης ρήξης που μεθόδευσε μαζί με τον κ. Τσίπρα. Η παρουσία του στη Βουλή δεν προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Η Χρυσή Αυγή έχασε τις μισές δυνάμεις της στις ευρωεκλογές και υποχωρεί γρήγορα προς το όριο του 3%. Έχει απομυθοποιηθεί στην αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης και έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται αυστηρά στην πατρίδα μας, όπως και στο σύνολο της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κόμματα της σκληρής και της άκρας ευρωπαϊκής Δεξιάς δεν θέλουν να έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, την οποία θεωρούν νεοναζιστική οργάνωση.

Θα είναι κέρδος για τη ΝΔ και κυρίως για τη Δημοκρατία η έξοδος της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Πρόκειται για μία εξέλιξη που έχει δρομολογηθεί, είναι σημαντικό όμως να γίνει τώρα και όχι αργότερα.

Το κόμμα Βελόπουλου εμφανίζεται και αυτό να περνάει το όριο του 3%. Η στρατηγική του στηρίζεται σε ένα μείγμα συστηματικής τηλεοπτικής παρουσίας του αρχηγού του, προβολής θέσεων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και θεωριών συνωμοσίας και πουτινισμού χωρίς τον Πούτιν.

Όλοι περιμένουν Μητσοτάκη

Η ΝΔ έχει σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Προς το παρόν όλοι προεξοφλούν επικράτηση Μητσοτάκη και σχηματισμό κυβέρνησης από τον ίδιο με ορίζοντα τετραετίας.

Τα διεθνή ΜΜΕ τον παρουσιάζουν σαν τον μεταρρυθμιστή που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από τη δεκαετή κρίση. Το χρηματιστήριο αντιδρά ιδιαίτερα θετικά στην προοπτική επικράτησης Μητσοτάκη-ΝΔ, ενώ στις διεθνείς αγορές παρατηρείται κάθετη πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου λόγω της μεγάλης αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.

Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όλοι προετοιμάζονται για την αναγκαία συνεννόηση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η προώθηση της Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα εφόσον ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να συνεργαστεί δημιουργικά και με τις δύο.

Η κάθετη πτώση του κόστους του δανεισμού στην Ευρωζώνη λόγω της πολιτικής Ντράγκι, την οποία πάντα υποστήριζε η Λαγκάρντ, και η αποτροπή της ρήξης Ρώμης-Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά διευκολύνουν την αναπτυξιακή «απογείωση» που έχει σχεδιάσει ο κ. Μητσοτάκης.

 

Χτυπήματα

  • Εξαιρετικά πιθανή η αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά όλα θα κριθούν την Κυριακή στις λεπτομέρειες
  • Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έτοιμοι να υποδεχτούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον