To Eurogroup συζητά σήμερα για την Ελλάδα - Free Sunday
To Eurogroup συζητά σήμερα για την Ελλάδα

To Eurogroup συζητά σήμερα για την Ελλάδα

Συζήτηση για την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα προβλέπεται να γίνει σήμερα στο Eurogroup, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, αν και, όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη έκθεση δεν συνδέεται με κάποια απόφαση σχετικά με την ενεργοποίηση της δεύτερης δεσμίδας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η απόφαση για τα εν λόγω μέτρα συνδέεται με την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας και αυτό είναι το βασικότερο όλων».

Ο ίδιος τόνισε ότι γνωρίζει ότι πολλά κόμματα στην Ελλάδα έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον στόχο, ωστόσο ήταν μέρος της συμφωνίας προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Οι υπουργοί Οικονομικών, τόνισε, θα συζητήσουν την έκθεση της Κομισιόν, στην οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις», «αντιστροφή μεταρρυθμίσεων με μέτρα που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση» και ο δημοσιονομικός στόχος για 2019 και το 2020 είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα στείλει το Eurogroup προς τη νέα κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν είναι ορθό να στείλουμε μήνυμα σε μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα ορκιστεί, αυτά θα τα δούμε πιο αναλυτικά το Σεπτέμβρη».

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί η δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά και οι προοπτικές για το 2020, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την απόφαση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα να μην κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ιταλία.

Μεταξύ άλλων στα υπόλοιπα θέματα περιλαμβάνεται ενημέρωση για τη διαδικασία διορισμού της Κριστίν Λαγκάρντ ως επόμενης Προέδρου της ΕΚΤ και η Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης σε συνέχεια της συνόδου κορυφής του Ιουνίου του 2019