Από το Μάτι στην Χαλκιδική - Free Sunday
Από το Μάτι στην Χαλκιδική

Από το Μάτι στην Χαλκιδική

Μέρες από τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι πριν από έναν χρόνο θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τον τυφώνα που χτύπησε τη Χαλκιδική την προηγούμενη Τετάρτη:

«Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον, εγώ δεν θα το κάνω ποτέ», είπε ο κ. Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να δείξει πολιτικό πολιτισμό που ως πρωθυπουργός απέφυγε.

Διότι πριν από έναν χρόνο, στις 27 Ιουλίου 2018, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή στο Μάτι, ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριπτε τις ευθύνες για την τραγωδία σε άλλους, διατηρώντας για τον εαυτό του μόνο την ευθύνη για το τι δεν άλλαξε κατά τη θητεία του.

«Κυβερνάμε μια χώρα που για χρόνια χτίστηκε σε στρεβλώσεις. Δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων. Αυτό το κράτος όμως τώρα το διοικούμε εμείς. Πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε πάντα ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε», είχε πει τότε ο κ.Τσίπρας.

Πρακτικά, δηλαδή, ο άνθρωπος ο οποίος καταλόγιζε ευθύνη σε αυτούς που κυβερνούσαν δεκαετίες πριν θεωρούσε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι δεν ζητά ευθύνες από τους διαδόχους για τη διαχείριση των συνεπειών μιας τραγωδίας, μόλις μία μέρα αφότου είχε παραδώσει το Μαξίμου και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας που ο ίδιος είχε διορίσει είχε δηλώσει ότι παραμένει στο γραφείο μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του:

«Αναμένω στο γραφείο μου τον νέο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να τον ενημερώσω για τα καθήκοντά του», έγραφε στην επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Ταφύλης.

Ο κ. Ταφύλης, την προσφορά του οποίου δεν έδειξε να εκτιμά ο πολιτικός του προϊστάμενος, ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Αυγούστου 2018, όταν ο προκάτοχός του, Γιάννης Καπάκης, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας των ελλείψεων στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ανάμεσα στα καθήκοντα που ανατέθηκαν στον κ. Ταφύλη ήταν και η επεξεργασία της σύστασης της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε ολοκληρώσει το έργο του, αλλά το σχέδιο νόμου το οποίο δόθηκε για διαβούλευση, δεν ψηφίστηκε στη Βουλή λόγω εκλογών.

Όμως η νέα κυβέρνηση δείχνει μάλλον επιφυλακτική για το προϊόν της δουλειάς του κ. Ταφυλλη.

«Αυτό που προέχει είναι η αναδιοργάνωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αυτό θα το δείτε άμεσα να υλοποιείται από την κυβέρνηση, με σκοπό να προλαμβάνουμε το γεγονός και να μην προχωρούμε σε κάτι εκ των υστέρων», είπε ο κ. Πέτσας, ο οποίος στην ενημέρωση μετά τον τυφώνα, αν και μίλησε για «κακό παρελθόν», διευκρίνισε ότι δεν θα ρίξει ευθύνες στο παρελθόν και δεν θέλησε να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες:

«Σας παραπέμπω στο αναλυτικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα το δείτε να προχωρά πάρα πολύ γρήγορα. Μόνο να επισημάνω ότι θα υπάρχει και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ο οποίος θα έχει τον ευρύτερο σχεδιασμό που –και αυτός– θα ανακοινωθεί σήμερα και θα λάβατε τα βιογραφικά και του κ. Χαρδαλιά και του κ. Καραγιάννη, ο οποίος θα είναι αναπληρωτής του».

Η άλλη πολιτική κληρονομία από το Μάτι ήταν η εκπόνηση, όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας, «ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίσει επιτέλους τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών».

Αυτό μάλλον αγνοείται και δεν πήγε ούτε μέχρι τη διαβούλευση.

Η τρίτη κληρονομιά από το Μάτι ήταν εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα και αφορούσε τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης «112», ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε τότε, δεν λειτουργεί.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 Ιούλιου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με επίσημη ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι φταίνε οι προηγούμενοι και διαβεβαίωσε ότι «το έργο αυτήν τη στιγμή υλοποιείται κανονικά και, βάσει του χρονοδιαγράμματος, το νέο “112” αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2019, ενώ γίνεται προσπάθεια για ταχύτερη υλοποίηση».

Στις 9 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός θα λειτουργεί στις 30 Ιουνίου, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουλίου, μετά την τραγωδία της Χαλκιδικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί».

Ο κ. Πέτσας είπε ότι «θα ανατεθεί στον νέο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η άμεση καθολική ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης “112”», αφού προηγουμένως γυρίσει από τη Χαλκιδική, όπου συνοδεύει τον κ. Χρυσοχοΐδη.

«Δεν θέλω να θυμίσω τις δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης από το Μάτι. Μας ενδιαφέρει ότι δεν λειτουργεί το σύστημα. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει άμεσα», είπε ο κ. Πέτσας.

Το «άμεσα» όμως δεν προβλέπεται και τόσο άμεσα, καθώς, όπως είπε ο κ. Πέτσας, «είναι εφικτό να λειτουργήσει σχετικά σύντομα», αλλά προσέθεσε ότι δεν θα ήθελε να βάλει χρονοδιάγραμμα αυτήν τη στιγμή.

Πάντως συνολικά, έναν χρόνο μετά το Μάτι, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αποφύγει το παράδειγμα των προκατόχων της. Κάμερες δεν μπήκαν σε καμία σύσκεψη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να κάνει «επικοινωνιακά σόου» σε μία αναφορά που φωτογράφιζε ευθέως την περίφημη σύσκεψη στην Πυροσβεστική, μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το Μόσταρ.

«Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει το ενδεχόμενο να ανέβει στην περιοχή, εάν υπάρχουν περισσότερες εξελίξεις από αυτές που είχαμε μέχρι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Μάτι, μία εβδομάδα μετά την τραγωδία, στις 30 Ιουλίου 2018, συνοδευόμενος από κυβερνητικούς παράγοντες και την κάμερα της ΕΡΤ μόνο, αφού προηγουμένως είχε διασφαλιστεί ότι δεν θα ερχόταν αντιμέτωπος με οργισμένους κατοίκους, όπως εκείνους που είχαν αποδοκιμάσει λίγες ημέρες νωρίτερα τον τότε υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

«Επισκέφθηκα σήμερα τον τόπο της τραγωδίας. Συνομίλησα με πολίτες, μηχανικούς, στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές. Ανείπωτη θλίψη μα και απέραντος σεβασμός σε όσους έδωσαν την άνιση μάχη με τις φλόγες και τώρα δίνουν τη μάχη της αποκατάστασης», είχε γράψει σε ανάρτησή του στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Τwitter o κ. Τσίπρας.