Οι «ακτινογραφίες» δύο καλπών - Free Sunday
Οι «ακτινογραφίες» δύο καλπών

Οι «ακτινογραφίες» δύο καλπών

Τη διαχρονική επιρροή του κυβερνητικού αφηγήματος για την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέγραψαν τα exit polls που διεξήχθησαν στις 7 Ιουλίου, την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, τα οποία αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν συνδυαστούν με τα αντίστοιχα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Δημόσιοι υπάλληλοι

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε 3.000 απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων και το υποστήριζε αυτό με πάθος. Παράλληλα έφερε ένα τιμωριτικό σύστημα αξιολόγησης που προέβλεπε ότι το 15 % των δημοσίων θα είναι κάτω από τη βάση. Αυτές είναι οι απόψεις του. Αλλά, βεβαίως, τώρα τι θα πει», είπε ο κ. Τσίπρας στις 5 Ιουνίου 2019, πριν ακόμη προκηρύξει τις εθνικές εκλογές, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, στην κρυφή ατζέντα του, προέβλεπε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Τσίπρας απαντούσε όχι σε αυτό που έλεγε η ΝΔ, αλλά σε αυτό που ο ίδιος ήθελε να πει ότι έλεγε.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε την επίδοσή του στους δημοσίους υπαλλήλους κατά περίπου πέντε μονάδες. Στις ευρωεκλογές η ΝΔ είχε 32% και κέρδισε μία μονάδα στις εθνικές εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε από το 29,3% στο 37%.

Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ διατηρήθηκαν στα ίδια ποσοστά, γύρω στο 7% και 5% αντίστοιχα, ενώ η Χρυσή Αυγή είχε μία υποχώρηση από το 5,8% στο 4,3%, αντίστοιχη της γενικής πτώσης της. Η Ελληνική Λύση είναι πάνω από το εθνικό της ποσοστό, στο 4,6%, ενώ η ΜέΡΑ25 είναι στο 3,5%. Στις εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά με 9,7 μονάδες.

Είναι προφανές ότι στους δημοσίους υπαλλήλους η ΝΔ υπολείπεται του εθνικού της ποσοστού κατά περίπου 7 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έξι μονάδες επάνω, καθώς ένα μέρος των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει επιφυλάξεις και εξακολουθεί να ανησυχεί, παρά το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Ιδιωτικός τομέας

Η αντίστοιχη κυβερνητική προειδοποίηση για τον ιδιωτικό τομέα ήταν ότι ο Μητσοτάκης θα φέρει την επταήμερη εργασία σε 12ώρη καθημερινή βάση. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει με μία διαφορά 14 μονάδων, η οποία στις ευρωεκλογές όχι μόνο αντιστράφηκε, αλλά το τότε κυβερνών κόμμα έμεινε και 8,8 μονάδες πίσω. Η διαφορά διατηρήθηκε σχεδόν ίδια και στις εθνικές εκλογές, με τη ΝΔ να είναι στο 38% και να υστερεί του εθνικού της ποσοστού κατά 2 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε 1,5 μονάδα κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό, στο 30%.

Παρ’ όλα αυτά, ένα κομμάτι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δείχνει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εργοδοτικής ασυδοσίας, ανησυχία την οποία πιθανόν να κατανοεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έστειλε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στους επιθεωρητές εργασίας να τους υπομνήσει την προσήλωση της κυβέρνησης στην αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, η διαφορά των 16 μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη των ευρωεκλογών (38,5 έναντι 22,5) αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στις εθνικές εκλογές, όπου η ΝΔ είχε αύξηση 6 μονάδων και πήγε στο 44,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 2 μονάδων, με αποτέλεσμα να υστερεί κατά 7 μονάδες από τον εθνικό μέσο όρο.

Νέοι

Η τρίτη ομάδα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει και την οποία στόχευε το σύνθημα «Αποφασίζουμε για τη ζωή μας» ήταν οι νέοι, κυρίως στην ηλικιακή κλάση 17-21, που ψήφιζαν για πρώτη φορά και στους οποίους το 2015 είχε κερδίσει με διαφορά 26 μονάδων (42,9 έναντι 16,5).

Στις ευρωεκλογές η ΝΔ πήρε 11 μονάδες επάνω και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 17, με αποτέλεσμα να κερδίσει η ΝΔ με 2 μονάδες διαφορά (27,2 έναντι 25,3). Όμως στις εθνικές εκλογές, και παρά το γεγονός ότι η ΝΔ ανέβασε το ποσοστό της κατά 2,5 μονάδες, στις 29,5, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποθέματα και έφτασε στις 33,8 μονάδες, δηλαδή κέρδισε με μία διαφορά 4,5 μονάδων.

Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες οι εξαγγελίες του κ. Γαβρόγλου για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ακόμη και χωρίς εξετάσεις, όπως και η προαναγγελία της ίδρυσης και άλλων πανεπιστημιακών σχολών, η οποία απέδωσε στην κάλπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα τρίτο κόμμα, με περίπου 7%, είναι η ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη, η Χρυσή Αυγή είναι σε διπλάσια ποσοστά από το πανελλαδικό της αποτέλεσμα στο 5,7%, πάνω από το ΚΚΕ που είναι στο 5,5%, ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι στο μισό του εθνικού μέσου όρου, στο 4,2%.

Στις ευρωεκλογές αυτή η ομάδα είχε ψηφίσει 13% Χρυσή Αυγή, 3,7 ΚΚΕ και μόλις 3,1 ΚΙΝΑΛ.

Συνταξιούχοι

Στους συνταξιούχους, η κυβερνητική επένδυση στη «13η σύνταξη» πριν από τις ευρωεκλογές δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς η ΝΔ κέρδισε 3 μονάδες σε σχέση με το 2015 και έφτασε το 40,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 και έπεσε στο 26,7%.

Η διαφορά διευρύνθηκε στις εθνικές εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει μία επιπλέον μονάδα και τη ΝΔ να κερδίζει 6, γεγονός το οποίο δείχνει αυξημένες προσδοκίες για τη ΝΔ, από τη μία, και πλήρη απόρριψη της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, παρά το γεγονός της τοποθέτησης ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του 85χρονου Βασίλη Βασιλικού, μετά τις κομματικές ενστάσεις που οδήγησαν στην απόρριψη του 75χρονου Γιώργη Γραμματικάκη.

Στους συνταξιούχους, η ΝΔ πήρε το 46,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,6%, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλύτερη επίδοση στους μη συνταξιούχους, καθώς συνολικά στους άνω των 55 έφτασε το 28,2%, έναντι 44,3% της ΝΔ. Όμως, έναν μήνα νωρίτερα, στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 1,5 μονάδα περισσότερο (29,6) και η ΝΔ, 7 λιγότερες, 37,8.

Πάντως, σε αυτές τις ηλικίες ανεβαίνει και το ΚΙΝΑΛ, που πιάνει το 9%, και το ΚΚΕ, που αγγίζει το 7%, ενώ στο 3% είναι η Ελληνική Λύση, στο 2,5 η Χρυσή Αυγή και στο 2,1 το ΜέΡΑ25.