Η ΝΔ πάνω από τον μέσο όρο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω σε Μακεδονία και Θράκη - Free Sunday
Η ΝΔ πάνω από τον μέσο όρο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω σε Μακεδονία και Θράκη

Η ΝΔ πάνω από τον μέσο όρο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω σε Μακεδονία και Θράκη

Μία μικρή έκπληξη προκάλεσε στη Βόρεια Ελλάδα ο σχηματισμός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αναμενόταν μεγαλύτερη συμμετοχή εκλεγμένων στελεχών από τους νομούς, στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων η ΝΔ πήρε μεγαλύτερα ποσοστά από τον εθνικό της μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, από τις 17 εκλογικές περιφέρειες, η ΝΔ κέρδισε τις 16, βελτιώνοντας κατά μία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου είχε κερδίσει τις 15.

Στις 12 από τις 17 περιφέρειες, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το 39,8 των εθνικών εκλογών και είχε μπροστά το ψηφίο 4, σε δύο (Κοζάνη και Φλώρινα) ήταν πάνω από το 39% και υστερούσε ελάχιστα από τον εθνικό μέσο, στους δύο νομούς με το μειονοτικό στοιχείο (Ροδόπη και Ξάνθη) ήταν στο 37% και μόνο στην Α΄ Θεσσαλονίκης υστερούσε κατά 4 μονάδες από τον εθνικό μέσο όρο (35,5 έναντι 39,8).

 

Η εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας

 

Ο μόνος νομός τον οποίο δεν κέρδισε η ΝΔ ήταν ο Νομός Ξάνθης, παρά το γεγονός ότι ανέβασε τα ποσοστά της κατά 13 μονάδες (από το 23,8 στο 36,8), αν και δεν ήταν υποψήφιος ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, o οποίος εκλεγόταν από το 2000 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και δεν έβγαλε έδρα η ΝΔ.

Μία ερμηνεία της ανόδου δίνει το γεγονός ότι ο πρώτος μειονοτικός υποψήφιός της στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο κ. Τουρκές Χατζημεμίς, πήρε πάνω από 3.000 σταυρούς, ενώ το 2015 και οι δυο μειονοτικοί υποψήφιοι του κόμματος δεν είχαν ξεπεράσει τους 1.500 σταυρούς.

Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ συμμετείχε και ο κ. Δημήτρης Σαλτούρος, που τον Ιανουάριο του 2015 ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Τότε είχε πάρει 1.700 σταυρούς, τώρα ξεπέρασε τους 5.000 και ήρθε δεύτερος, χωρίς όμως να έχει απώλειες το ΚΙΝΑΛ, το οποίο υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του. Από το 4,1% πήγε στο 8,8% και εξέλεξε βουλευτή.

Ο νομός που κέρδισε η ΝΔ ήταν η Ροδόπη, όπου ανέβασε τα ποσοστά της κατά περίπου 15 μονάδες (από το 22,7% στο 37,8%) και εξελέγη ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης που δεν είχε εκλεγεί το 2015, καθώς το κόμμα δεν πήρε έδρα στον νομό.

Ενδεικτικό της εκλογικής συμπεριφοράς της μειονότητας, είναι ότι ο μειονοτικός υποψήφιος της ΝΔ, ο κ. Μουσταφά Κατραντζή, πήρε περισσότερους από 5.000 σταυρούς, ενώ το 2015 ο κ. Μουσταφά Ισμαήλ Χουσέ είχε πάρει λιγότερους από το ένα δέκατο (465 για την ακρίβεια) και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά εξέλεξε μη μειονοτικό βουλευτή, τον κ. Τάκη Χαρίτου.

Η πρωτιά της ΝΔ συνδυάζεται και με το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της μειονότητας ψήφισε τον κ. Ιλχάν Αχμέτ. Ο κ. Αχμέτ εξελέγη με το ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι το τρίτο κόμμα που τον εκλέγει, μετά τη ΝΔ το 2004 και το Ποτάμι το 2015.

Το ΚΙΝΑΛ πήρε στη Ροδόπη 22%, το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό του, το οποίο σημαίνει ότι αριθμητικά έλαβε περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι στην Α΄ Αθήνας.

Από τους τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές της απελθούσας Βουλής επανεξελέγη και ο κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ενώ ο κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη έπεσε από τους περίπου 10.000 σταυρούς σε λιγότερους από 2.000 και ο κ. Μουσταφά Μουσταφά δεν ήταν υποψήφιος. Ο τρίτος μειονοτικός βουλευτής αυτής της Βουλής είναι ο κ. Μπουρχάν Μπαράν του ΚΙΝΑΛ στην Ξάνθη, η οποία εξέλεξε δύο μειονοτικούς βουλευτές έναντι ενός της Ροδόπης, όπου οι μειονοτικοί πληθυσμοί είναι πιο συμπαγείς.

 

Το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης

 

Η ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης βελτίωσε το ποσοστό της κατά περίπου 10 μονάδες (από το 25,5% στο 35,5%) αλλά η επίδοση προβληματίζει, όχι μόνο γιατί υστερεί έναντι του πανελλαδικού ποσοστού αλλά και γιατί αποτυπώνει διάφορα εσωτερικά προβλήματα, τα οποία είχαν καταστεί σαφή κυρίως στις δημοτικές εκλογές και στην υποψηφιότητα Ταχιάου.

Η εικόνα ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Α΄ Θεσσαλονίκης ήταν η μία από τις δύο περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το εκλογικό του ποσοστό. Η άλλη ήταν η Κοζάνη, παρά το γεγονός ότι δεν κατέβηκε τελικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αλλά η γνωστή τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέττα, η οποία μάλιστα εξελέγη.

Ο μόνος από τους 17 νομούς που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη το πανελλαδικό εκλογικό του ποσοστό ήταν η Φλώρινα, όπου όμως δεν εξελέγη ο κ. Κώστας Σέλτσας, ο οποίος αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε περίπου τοποθετηθεί ως «εθνικά Μακεδόνας».

Ο κ. Σέλτσας πήρε 100 σταυρούς παραπάνω από το 2015 (3.300 από 3.200) αλλά εξελέγη η κα Πέτη Πέρκα, σύντροφος του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και υπεύθυνη για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία πήρε 1.500 σταυρούς περισσότερους από το 2015 (περίπου 4.500 από 2.900).

Παρόμοια τύχη με τον κ. Σέλτσα είχε και η κα Κατερίνα Ιγγλέζη στην Χαλκιδική, μία από τις πιο προβεβλημένες εκπροσώπους της προσπάθειας να αποτραπεί η επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ήττα του υποψηφίου του στις δημοτικές εκλογές, έχασε έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους στον νομό, ενώ η απερχόμενη βουλευτής έχασε παραπάνω από τους μισούς σταυρούς της και βρέθηκε κάτω από τις 3.000 ψήφους όταν τον Ιανουάριο του 2015 είχε πάρει 6.200.

41 βουλευτές, δύο υπουργοί, τέσσερις υφυπουργοί

Συνολικά, η ΝΔ πήρε τις 41 από τις 76 έδρες της περιοχής και ο ΣΥΡΙΖΑ 21, το ΚΙΝΑΛ πήρε 7 έδρες, η Ελληνική Λύση, που στους περισσότερους νομούς πήρε πάνω από 4%, εξέλεξε τρεις, και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 από δύο σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.

Από τους 41 βουλευτές της ΝΔ, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιήθηκαν οι έξι, από τους οποίους δύο σε θέση υπουργών, ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ως τομεάρχης Δικαιοσύνης διαχειρίστηκε την υπόθεση Novartis και ως υπουργός ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διατήρησε το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών και των Μεταφορών που είχε και ως τομεάρχης στην αντιπολίτευση.

Από τους πέντε υφυπουργούς, μία, η κα Φωτεινή Αραμπατζή, που ανέλαβε την αλιεία, εκλέγεται στον Νομό Σερρών, όπως και ο κ. Καραμανλής, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος εκλέγεται στην Ημαθία, ο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία Θόδωρος Καράογλου στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο υφυπουργός Απλοποίησης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος ήταν τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης, στο Κιλκίς.

Από τους υπόλοιπους 35 βουλευτές της περιοχής, αξιοποιήθηκε ο κ. Σταύρος Καλαφάτης στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.