Χρυσοχοΐδης - Οικονόμου: Το ισχυρό δίδυμο της έννομης τάξης - Free Sunday
Χρυσοχοΐδης - Οικονόμου: Το ισχυρό δίδυμο της έννομης τάξης

Χρυσοχοΐδης - Οικονόμου: Το ισχυρό δίδυμο της έννομης τάξης

Κατευθείαν στα «βαθιά» έπεσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του από την προκάτοχό του, Όλγα Γεροβασίλη, βρέθηκε να σπεύδει στη Χαλκιδική, η οποία «σαρώθηκε» από τη φονική κακοκαιρία, που άφησε πίσω της επτά νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές.

Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ένα σημαντικό ατού έναντι των προκατόχων του στο υπουργείο της οδού Κατεχάκη, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη (παλιότερα, Δημόσιας Τάξης) άλλες τρεις φορές, με τις θητείες του να έχουν στεφθεί με την επιτυχία της εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη», οπότε ξέρει τα… κατατόπια. Ακόμα περισσότερο, στο πλευρό του βρίσκεται ένας επίσης γνωστός του και πρώην συνεργάτης του, ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα την αντεγκληματική πολιτική.

Αν προσθέσει κάποιος και τον επίσης πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Φώτη Νασιάκο (ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας που πιστώθηκε τις εξαρθρώσεις της «17Ν» και του «ΕΛΑ»), ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει ρόλο άτυπου συμβούλου του κ. Χρυσοχοΐδη και είχε διατηρηθεί στη θέση του πέραν της θητείας των τριών ετών για να έχει την επίβλεψη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να περιβάλλεται από γνώριμα και έμπιστα πρόσωπα για να επιτελέσει το έργο που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν είναι άλλο από την καταπολέμηση της ανομίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα

Το πόση σημασία δίνει ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της ασφάλειας έγινε απολύτως σαφές, καθώς μία από τις πρώτες συναντήσεις του με μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη αυτή, προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι να βγει η Ελληνική Αστυνομία στις γειτονιές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δυο εβδομάδες, μετά τις 22 Ιουλίου, η Αστυνομία θα είναι πλήρως εξοπλισμένη και έτοιμη να βγει στους δρόμους, με βασικό στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πάταξη των συμμοριών.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «η ασφάλεια ταυτίζεται με τη Δημοκρατία» και ότι η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό προς τον πολίτη, που «οφείλουμε να προστατεύσουμε. Χωρίς την ασφάλεια σαπίζει η Δημοκρατία και αυτή είναι η χαρά του ακροδεξιού», ενώ έκανε ειδική αναφορά στη θλίψη και τη στενοχώρια που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς και έδωσε μία υπόσχεση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ ξανά Μάτι, μέσω της επαγρύπνησης και του μη εφησυχασμού των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας».

Ο «μπλε φάκελος» της Ασφάλειας

Όσον αφορά τις πρώτες προτεραιότητες και στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιδιώκει να εμπεδωθεί αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες, ιδίως των αστικών κέντρων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες από την πρώτη σύσκεψη με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στην Κατεχάκη αναφέρουν πως ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε ως κεντρικούς στόχους για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας την άμεση ενίσχυση στις μάχιμες υπηρεσίες, την πιο έντονη παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ στους δρόμους και την ενίσχυση εποχούμενων περιπολιών της Αστυνομίας.
Παράλληλα, ο «μπλε φάκελος» που ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέλαβε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει επιπλέον άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των Δυνάμεων Ασφαλείας για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, όπως η ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ (κάτι που δεν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μηχανές μικρού κυβισμού με τις οποίες κινούνταν είναι αποθηκευμένες και σε καλή κατάσταση), η πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών, οι οποίοι θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και της ομάδας ΔΙΑΣ, η ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, η αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο, η άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς και η προμήθεια εντός ενός έτους καινούργιων περιπολικών και μοτοσικλετών της Αστυνομίας.

Κεφάλαιο «Εξάρχεια»

Ειδικό κεφάλαιο στην πολιτική ασφαλείας της νέας κυβέρνησης αποτελούν τα Εξάρχεια, στα οποία έχει πολλάκις αναφερθεί ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς τα ως «άβατο» και δεσμευόμενος ότι θα τα «καθαρίσει». Χρυσοχοΐδης, Οικονόμου, Νασιάκος και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το εγχείρημα αυτό και, κατά τα φαινόμενα, ήδη υπάρχουν οι βασικές «κατευθύνσεις» για το πώς θα εξελιχθεί το όλο εγχείρημα. Πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι το κεντρικό πλαίσιο δράσης είναι να τεθεί η περιοχή των Εξαρχείων υπό αστυνομικό κλοιό με έντονη αστυνομική παρουσία και με στοχευμένες επιχειρήσεις, όπως έφοδοι σε εγκαταλελειμμένα ή υπό κατάληψη σπίτια, όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, γίνονται διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση όπλων, αλλά και επιχειρήσεις σε χώρους όπου βρίσκουν καταφύγιο οι «κουκουλοφόροι», ενώ καθίσταται σαφές ότι η επιχείρηση της Αστυνομίας αναμένεται να διαρκέσει για όσο χρειαστεί μέχρι να καθαρίσει η περιοχή. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ γίνεται και για τα Εξάρχεια, καθώς η δράση της είναι κυρίως κατασταλτική, αν και ο υπουργός φέρεται να τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι οι όποιες επιχειρήσεις θα γίνονται σε πλήρη συντονισμό με το κέντρο της ΓΑΔΑ.