Και ο Κατρούγκαλος και ο Πετρόπουλος ήξεραν για τις συντάξεις των 23.000 ευρώ - Free Sunday
Και ο Κατρούγκαλος και ο Πετρόπουλος ήξεραν για τις συντάξεις των 23.000 ευρώ

Και ο Κατρούγκαλος και ο Πετρόπουλος ήξεραν για τις συντάξεις των 23.000 ευρώ

Ρύθμιση για την τακτοποίηση κάποιων υψηλών συντάξεων ετοιμάζει η Κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε, μιλώντας στον ANT1, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «ευτυχώς» ενημερώθηκε έγκαιρα από την διεύθυνση κοινωνικής ασφάλισης και έδωσε κατεπείγουσα εντολή να σταματήσει κάθε πληρωμή υψηλής σύνταξης.

«Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια» είπε ο κ.Βρούτσης, ο οποίος καταλόγισε θράσος στον πρώην υπουργό Εργασίας Γ.Κατρουγκαλο και τον πρώην υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο, επειδή «γνωρίζουν την αλήθεια».Ο κ. Βρούτσης επικαλέστηκε έγγραφο σε σημερινό δημοσίευμα των Νέων, που αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση ήξερε για το σκάνδαλο από τον Ιούλιο του 2018, αλλά άρχισαν να δίνουν συντάξεις κανονικά τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει ημερομηνία 10 Ιουλίου του 2018, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών ενημερώνει τη Γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ, ότι βάσει του επίμαχου νόμου θα μπορούσε δυνητικά να δοθεί σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας, μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ!Ο κ. Βρούτσης είπε ότι οι πληροφορίες που έχει δείχνουν ότι έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις λόγω λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων και θα γίνει restart στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις.

«Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ. Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο Κατρούγκαλος είχε ρωτήσει τον Πετροπουλο...

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», χαρακτήρισε «προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού» τα περί συντάξεων 23.000 ευρώ «όπως συνηθίζει και η ΝΔ και ο κ. Βρούτσης, για να μην συζητήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή το τι προτείνουν οι ίδιοι για την δική τους “αντιμεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού και ιδίως την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επικουρικής σύνταξης». 

«Το χαρακτηριστικό του “νόμου Κατρούγκαλου” όπως τον λένε», είπε ο ίδιος, «είναι ότι για πρώτη φορά ενοποίησε όλους τους κανόνες που αφορούσαν τόσο τις εισφορές όσο και την παροχή συντάξεων. Επομένως, σε καθεστώς πλήρους εφαρμογής του νόμου (όταν όλοι οι ασφαλισμένοι θα υπάγονται απολύτως στους κανόνες) η ανώτατη σύνταξη που θα προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάπως παραπάνω από 3.000 ευρώ, για κάποιον που έχει εξαντλήσει τα όρια των ασφαλιστικών εισφορών και έχει πλήρη ασφαλιστική ζωή 40 ετών. Επομένως, αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει ανώτατο επίπεδο συντάξεων δεν είναι ακριβές … υπάρχει ανώτατο όριο εισφορών και επειδή οι συντάξεις είναι ανάλογες με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο καθένας, υπάρχει πλαφόν … όσο ανεβαίνει το ΑΕΠ, προφανώς θα ανεβαίνουν και οι συντάξεις», ξεκαθάρισε.

«Γι’ αυτά τα απίθανα των 23.000 ευρώ», είπε σε άλλο σημείο, «ρώτησα και τον κ. Πετρόπουλο, γιατί εκ των πραγμάτων μου φαινόταν εξωπραγματικό και απίθανο, αλλά ήθελα να δω που βασίζεται αυτό το fake news που εκτόξευσε ο κ. Βρούτσης. Μου είπε ότι αφορά μεμονωμένη περίπτωση διεκδίκησης από συμβολαιογράφο σύνταξης που δεν βασιζόταν σε εισφορές που είχε καταβάλει η ίδια, αλλά στο ποσοστό που απέδιδαν οι συμβολαιογράφοι σε αναδιανεμητικό ταμείο, που αφορούσε το σύνολο των νομικών».

Ο κ. Βρούτσης στη συνέντευξή του ανέφερε επίσης ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 470.000 αλλά είπε ότι ανοίγει νέος δρόμος, εκείνος της ψηφιακής σύνταξης με βάση τον οποίο την 1η Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά και στο τέλος του 2022 όλες οι συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά.

Αποκλείεται νέα ρύθμιση

Ο κ.Βρούτσης απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στις 120 δόσεις, την οποία χαρακτήρισε «μια πολύ καλή ρύθμιση, από την οποία πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να επωφεληθούν».«Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε και ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5 στο 3%».

Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε όμως ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Από την άλλη, σημείωσε πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια» να γίνει το ίδιο και για το 2018.

Ο κ. Βρούτσης είπε σε κάθε τόνο πως «δε θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».