Την άρση της ασυλίας Πολάκη ψήφισε η βουλή- Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία - Free Sunday
Την άρση της ασυλίας Πολάκη ψήφισε η βουλή- Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία

Την άρση της ασυλίας Πολάκη ψήφισε η βουλή- Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία

Δεκτή έγινε από την ολομέλεια της βουλής, η πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας να αρθεί η ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και για τις δύο δικογραφιες που τον αφορούν. Για την  υπόθεση της ηχογράφησης του Γ. Στουρνάρα, υπέρ της ασυλίας ψήφισαν 163, επί συνόλου 176 ψηφισάντων βουλευτών ενώ για τη συκοφαντική δυσφήμιση Στ. Πουλή, υπέρ της ασυλίας του Π. Πολάκη ψήφισαν 162 βουλευτές, ένας «κατά» και ένας δήλωσε «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε αποχώρηση από τη βουλή πριν απο την ψηφοφορία ζητώντας την ενεργοποίηση της συνταγματικής διάταξης περί ευθύνης Υπουργών, την οποία, η κυβερνηση τιυ ΣΥΡΙΖΑ ειχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη.

«Σας καλούμε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών και να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε από αυτή τη διαδικασία και να μην ανεχτούμε τη κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος που δυστυχώς, κύριε πρόεδρε της Βουλής, έχετε και εσείς ευθύνη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Τζανακόπουλος.

«Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε χωρίς να ακούσει την άλλη άποψη για όσα ειπώθηκαν αλλά μόνο την άποψη του κ. Πολάκη», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σχολιάζοντας την αποχώρηση.

Στην ομιλία του ο κ.Πολάκης είχε πει ότι «η άρση της ασυλίας δείχνει την πολιτική σκοπιμότητα και τις μεθοδεύεις». 

«Εγώ ζητάω να πάω επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο και υπουργός με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών»,  είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο, «η επιλογή του άρθρου 86 θα σήμαινα πολιτική αυτοκτονία για τη ΝΔ, γιατί από την επιτροπή θα έβγαιναν στη φόρα τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ». 

Ο πρώην υπουργός ανέφερε άλλες περιπτώσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που στις περιπτώσεις τους δεν έγινε άρση της ασυλίας τους, ενώ ηεκινώντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «έγινε η άρση της ασυλίας μου όταν την προηγούμενη εβδομάδα αποφυλακίστηκε ο κύριος Αριστείδης Φλώρος και έρχεται τη στιγμή που σε χρόνο ρεκόρ έρχεται η αποφυλάκιση, λόγω της αναγνώρισης του έντιμου πρότερου βίου και όχι λόγω των ποινικών κωδίκων, του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».

Η ολομέλεια της βουλής εξετάζει την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας με την οποία προτείνεται να αρθεί η ασυλία του βουλευτή και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη για να δώσει εξηγήσεις για δύο δικογραφίες, οι οποίες αφορούν την καταγγελία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για παράνομη ηχογράφηση και τη μύνηση στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να εμφανίσουν τον Παύλο Πολάκη ως στόχο ενός σχεδίου για την πολιτική του εξόντωση γιατί μιλούσε για τα σκάνδαλα της ΝΔ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την πρόταση, “πολιτική δίωξη” κα ζητά να εφαμοστούν οι προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταργήσει.

Δεν αποκλείεται στη συζήτηση θα παρέμβει και ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί υπόλογος σε μία σειρά υποθέσεων όπου μπορεί να δεχθεί αντεπίθεση για τα όσα έκανε όταν είχε την εξουσία.

Αν ο κ.Τσίπρας πάρει τον λόγο θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και θα επικρίνει τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών.Επιπλέον, θα αποδώσει στην κυβέρνηση την αποφυλάκιση του Κορκονέα, αν και έγινε με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε εσπευσμένα πριν τις εκλογές η δική του κυβέρνηση.