Ρύθμιση για την αυτοδίκαιη έκπτωση της Β.Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού - Free Sunday
Ρύθμιση για την αυτοδίκαιη έκπτωση της Β.Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ρύθμιση για την αυτοδίκαιη έκπτωση της Β.Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αυστηροί κανόνες για το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε οποιαδήποτε ιδιότητα σχετιζόμενη με την κυβέρνηση προβλέπονται και μάλιστα αναδρομικά στο άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου που κατατεθηκε χθες στη βουλή.Συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπονται με άμεση ισχύ από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ασυμβίβαστα για την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και:

  • η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης,
  • ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με την συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος.

Η συγκεκριμένη διάταξη, έχει ουσιαστικά και αναδρομική ισχύ στην ουσία, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα αυτά και για τα εν ενεργεία πρόσωπα με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στην διάταξη του πολυνομοσχεδίου, την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.

Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα υπάρχει ασυμβίβαστο τόσο για την κυρία Θάνου όσο και για την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη θέση τους.

Η κυρία Θάνο από τις 10 Ιουλίου του 2017, ήταν άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις 10 μέρες πριν, είχε συνταξιοδοτηθεί ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Στην θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού διορίστηκε στις 3 Ιανουαρίου 2019.

Απαντώντας τότε στη θεση της ΝΔ, ότι αν κερδίσει, θα την απομακρύνει, η κυρία Θάνου είχε πει ότι δεν μπορεί να τη διώξει κανείς, παρά μόνο αν παραιτηθεί.

Αντίπρόεδρος της Επιτροπής είναι η δικηγόρος κυρία Άννα Νάκου, η οποία έχει διατελέσει συνεργάτης του πρώην Υπουργού, και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά. Η κυρία Νάκου ορίστηκε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Απρίλιο του 2017, αφού προηγουμένως τη διετία 2015-2017, κατείχε τη θέση νομικού συμβούλου του κ.Παππά, ως Υπουργού Επικρατείας και μετέπειτα Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών.

Τα ασυμβίβαστα που εισάγονται με την συγκεκριμένη διάταξη φέρονται να επηρεάζουν και τον εισηγητή της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Παύλοβιτς, ο οποίος μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο 2019, ο ήταν Προϊστάμενος του Γραφείου Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη οπότε στη συνέχεια με κανονιστική πράξη θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση τους, αυτοδίκαια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκροτείται από οκτώ τακτικά μέλη, από τα οποία ένα είναι ο Πρόεδρος, ένα ο Αντιπρόεδρος και τέσσερις Εισηγητές. 

Εν ενεργεία υπάλληλοι της Επιτροπής της κατηγορίας Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, είναι οι υπόλοιποι τρεις από τους τέσσερις εισηγητές, εκτός του κ.Παύλοβιτς και συγκεκριμένα οι κύριοι:

  • Νικόλαός Ζευγώλης,  νομικός

  • Παναγιώτης Φώτης, οικονομολόγος

  • Ιωάννης Στεφάτος,  οικονομολόγος

Εργαζόμενη της Επιτροπής είχε διατελέσει και η κυρία Νάκου

Τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής είναι ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σωτήριος Καρκαλάκος με αναπληρωματικό τον επίκουρο Καθηγητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Μιχαήλ Πολέμη και ο Δικηγόρος Ιωάννης Πέτρογλου με αναπληρωματική την επίσης δικηγόρο, Αφροδίτη Αδαμάκου.