Το δημόσιο δίνει στο ασφαλιστικό σύστημα 15 δισ. τον χρόνο - Free Sunday
Το δημόσιο δίνει στο ασφαλιστικό σύστημα 15 δισ. τον χρόνο

Το δημόσιο δίνει στο ασφαλιστικό σύστημα 15 δισ. τον χρόνο

Στην ακύρωση της εγκυκλίου που προέβλεπε ότι για τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ το εφάπαξ θα υπολογίζεται με έναν διαφορετικό τρόπο, παρά τις προβλέψεις του νόμου και την αντίθεση της υπηρεσίας, που στις περισσότερες περιπτώσεις υπολόγιζε εφάπαξ μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπε ο νόμος, προχώρησε η νέα κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό, ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

«Ακυρώσαμε την εν λόγω εγκύκλιο και διατάξαμε να εφαρμόζεται απολύτως ο νόμος για όλες τις αιτήσεις εφάπαξ και από εβδομάδα πρέπει να δούμε πόσες συντάξεις εφάπαξ είχαν δοθεί τότε και τι διαφορές έχουν προκύψει», είπε ο κ.Μηταράκης.

«Αμέσως μετά θα ζητήσουμε από το Ενιαίο Ταμείο να προχωρήσει στον επαναϋπολογισμό και την καταγραφή πόσων τέτοιων εφάπαξ έχουν δοθεί. Μπορεί να είναι κάποιες εκατοντάδες εφάπαξ τα οποία είναι αρκετών εκατομμυρίων. Αυτά θα επιστραφούν και θα δοθούν σωστά τα εφάπαξ από εδώ και πέρα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ.Μηταράκη, «ο νόμος 4387 του 2016, ο νόμος Κατρούγκαλου καθόρισε για όσους δικαιούνται εφάπαξ έναν τρόπο υπολογισμού για να βγαίνει κοινό για όλους τους εργαζόμενους. Ήρθε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 13 Μαρτίου του 2018 και εξέδωσε μία εγκύκλιο, παρά την αντίθετη άποψη της υπηρεσίας, που έλεγε για τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ αντί να υπολογίζεται το εφάπαξ με τους κοινούς κανόνες του νόμου θα υπολογίζεται με έναν διαφορετικό τρόπο που στις περισσότερες περιπτώσεις υπολόγιζε εφάπαξ μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπε ο νόμος».

Σε ότι αφορά στις ''χρυσές συντάξεις'', ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «ο υπουργός κοιτάζει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα του υπολογισμού αλλά και να θέσει κάποιο πλαφόν στο ύψος των συντάξεων που μπορεί να δημιουργηθούν.

Μετά τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν δοθεί 226 συντάξεις τριών έως επτά χιλιάδων ευρώ και σύμφωνα με τον κ.Μηταράκη δεν βγήκαν αυτές που ήταν πάνω από 10.000 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή να μην εκδοθεί καμία τέτοια σύνταξη μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία απαραίτητης νομοθετικής πρωτοβουλίας. Πρέπει να δούμε που έχουν προκύψει ακραίοι υπολογισμοί από ερμηνείες που δεν είναι σωστές.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «αυτό που θέλουμε να αλλάξει στο ασφαλιστικό σύστημα είναι στον δεύτερο πυλώνα, στην επικουρική σύνταξη θέλουμε από 1/1/2021 να κεφαλαιοποιήσουμε την επικουρική ώστε οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου να μένουν σε ατομικούς λογαριασμούς και να μην εξαρτώνται ούτε από τα κρατικά δημοσιονομικά ούτε από πολιτικές επιλογές ποιο θα είναι το ύψος της σύνταξης. Το κόστος μετάβασης είναι υπολογισμένο, το δημόσιο στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα με 15 δισ. το χρόνο».