Το πανεπιστήμιο δεν θα προστατεύει έκνομες ενέργειες και δράστες, λέει η Κεραμέως - Free Sunday
Το πανεπιστήμιο δεν θα προστατεύει έκνομες ενέργειες και δράστες, λέει η Κεραμέως

Το πανεπιστήμιο δεν θα προστατεύει έκνομες ενέργειες και δράστες, λέει η Κεραμέως

Αμετακίνητη στην ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα του ασύλου, εμφανίστηκε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με την κυρία Νίκη Κεραμέως, η νέα ρύθμιση εγγυάται την απόλυτη προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και το σχέδιο που θα εφαρμοστεί θα αποτρέπει τις έκνομες ενέργειες εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και θα εμποδίζει τους «μπαχαλάκηδες» να βρίσκουν καταφύγιο στα πανεπιστήμια.

«Η πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την κοινή λογική. Να καταργήσουμε την στρέβλωση του ασύλου και την μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας» είπε η υπουργός Παιδείας η οποία διαβεβαίωσε ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία θα αποκατασταθεί με την αποτροπή έκνομων ενεργειών, όπως «άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, καταστροφές, κατασκευή εκρηκτικών υλών, εμπόριο ναρκωτικών εικόνες που υπάρχουν σε κάποια πανεπιστήμια και αντιστρατεύονται την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και πλήττουν την δημόσια εικόνα των πανεπιστημίων».

Η κυρία Κεραμέως χαρακτήρισε σημαντικό το ότι «υπερ της ρύθμισης είναι μεγάλος αριθμός πρυτάνεων και η ΠΟΣΔΕΠ» και επεσήμανε την αξιοποίηση του ασύλου από δράστες έκνομων πράξεων εκτός πανεπιστημίου.

«Υπάρχουν και έκνομες πράξεις εκτός πανεπιστημίων και εν συνεχεία οι δράστες έρχονται εντός πανεπιστημίων για να προστατευθούν. Αυτούς θέλετε να προστατέψουμε; Εμείς λέμε όχι. Προβλέπουμε ότι εντός των χώρων ΑΕΙ η αστυνομία, πυροσβεστική και εισαγγελία ασκούν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους. Με αυτή την διάταξη παύει ο χώρος που ασκείται η ακαδημαϊκή ελευθερίας να αποτελεί πεδίο προστασίας έκνομων ενεργειών και δραστών που κάνουν έκνομες πράξεις εκτός και έρχονται εντός για προστασία.»