Η Θάνου υποστηρίζει ότι προσέφερε υπηρεσίες τον πρωθυπουργό αλλά δεν ταυτίστηκε με τον Τσίπρα - Free Sunday
Η Θάνου υποστηρίζει ότι προσέφερε υπηρεσίες τον πρωθυπουργό αλλά δεν ταυτίστηκε με τον Τσίπρα

Η Θάνου υποστηρίζει ότι προσέφερε υπηρεσίες τον πρωθυπουργό αλλά δεν ταυτίστηκε με τον Τσίπρα

«Εμμένουμε στη θέση για αποκομματικοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν υπάρχει κανένας ‘δάχτυλος’», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας την παρέμβαση της κυρίας Θάνου, νωρίτερα σήμερα, η οποία κατά την ακρόαση φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη που την απομακρύνει από την επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Δεν είναι λογικά και νομικά βάσιμο να υποστηρίζει κανείς πως αν κάποιος προσέφερε τις υπηρεσίες του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο παίρνει και την κομματική ταμπέλα αυτού του προσώπου», είπε η κυρία Θάνου απαντώντας στο ότι η κυβέρνηση της καταλογίζει ότι έχει ταυτιστεί με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ήταν σύμβουλός του στο Μέγαρο Μαξίμου

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και διευθύντρια του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση “αντισυνταγματική” και υποστήριξε πως πιθανή απομάκρυνσή της από την επιτροπή θα οδηγήσει σε παραγραφή κρίσιμες υποθέσεις που ερευνά.

«Πάσχει η διάταξη ως προς την αναδρομικότητα και ως προς τον ατομικό φωτογραφικό χαρακτήρα. Πιο φωτογραφική δεν θα μπορούσε να γίνει. Η αναδρομικότητα απαγορεύεται από την ευρωπαϊκό σύνταγμα και από το σύνταγμα για να μην μπορεί η κυβέρνηση να κηρύσσει έκπτωτα όσα πρόσωπα δεν της είναι αρεστά. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την διάταξη στην ΚΕΝΕ.

Υπάρχει και νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι τέτοια διάταξη αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. Αντίκειται στις συνταγματικές αρχές, προσβάλει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και την συνέχεια της ανεξάρτητης αρχής» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «η βίαιη και αιφνιδιαστική διακοπή των μελών της επιτροπής έχει μεγάλη επίπτωση στην διαδικασία έρευνας υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη που είναι κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Πλήττεται το δημόσιο συμφέρον.
Ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη. Να τεθεί στην ΚΕΝΕ ή να προστεθεί μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι να νυν υπηρετούντα μέλη παραμένουν μέχρι την λήξη της θητείας τους», είπε η κυρία Θάνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε εκφράσει την ανησυχία της για την τοποθέτησή της, η οποία επικυρώθηκε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.