«Σπουδαίο λόγο» απαιτεί η απομάκρυνση Θάνου σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία της βουλής - Free Sunday
«Σπουδαίο λόγο» απαιτεί η απομάκρυνση Θάνου σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία της βουλής

«Σπουδαίο λόγο» απαιτεί η απομάκρυνση Θάνου σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία της βουλής

Επιφυλάξεις για τη ρύθμιση που προβλέπει την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στη γνωμοδοτική της έκθεση της επί του πολυνομοσχεδίου.

Η Υπηρεσία επικαλούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η απαίτηση περί ανεξαρτησίας οφείλει αναγκαστικά να περιλαμβάνει και την «υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου µέχρι της λήξεώς της και του µη πρόωρου τερµατισµού της παρά µόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρµοστέας νοµοθεσίας (…)», με εξαίρεση όπως υπογραμμίζει «σπουδαίο και αντικειµενικά εξακριβώσιµο λόγο».

Η Υπηρεσία πάντως δεν διευκρινίζει κατά πόσο η κατά την κυβέρνηση στενή σχέση της κ. Θάνου με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «σπουδαίο και αντικειµενικά εξακριβώσιµο λόγο».«Αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος µέλος να θέσει τέρµα στη θητεία αρχής ελέγχου πριν την αρχικώς προβλεπόµενη λήξη της… θα µπορούσε να οδηγήσει σε µιας µορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυµβίβαστη µε την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας (…)». αναφέρει η Υπηρεσία.

 

Να αποσύρει «την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος», κάλεσε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «νομικό και θεσμικό διασυρμό», που «δεν περιποιεί τιμή στη χώρα».«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου».