Ο "βάσιμος λόγος απόλυσης" μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 14.000 σύμφωνα με τον Α.Γεωργιάδη - Free Sunday
Ο "βάσιμος λόγος απόλυσης" μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 14.000 σύμφωνα με τον Α.Γεωργιάδη

Ο "βάσιμος λόγος απόλυσης" μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 14.000 σύμφωνα με τον Α.Γεωργιάδη

Την κατηγορηματική του θέση ότι ο νόμος για τον βάσιμο λόγο απόλυσης που εισηγήθηκε η Υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και καταργήθηκε χθες με τροπολογία του Υπ, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ήταν «ο πιο αντεργατικός νόμος, που έχει ψηφιστεί ποτέ στην Ελλάδα» εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι η ψήφιση της τροπολογίας είναι υπέρ όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων αν και παραδέχθηκε ότι «δεν είναι καλό να φέρνεις τελευταία στιγμή τροπολογία».

«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το αποφύγει. Ωστόσο χθες αυτό δεν ήταν δυνατόν. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις συγκεκριμένες τροπολογίες να έρθουν στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου» συμπλήρωσε.Ο κ.Γεωργιάδης απέδωσε τον επείγοντα χαρακτήρα της τροπολογίας στα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ.

«Βγήκαν τα στοιχεία του Ιουλίου και είδαμε ότι είμαστε -14.000 θέσεις. Αυτό οφείλεται στα μέτρα, που πέρασε τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ για να σαμποτάρει την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν νόμοι που είναι κατά των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων» είπε ο κ.Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Επενδύσεων επεσήμανε ότι η νομοθέτηση της κυβέρνησης για τους εργολάβους και τις απολύσεις έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση μία εβδομάδα πριν από τις Ευρωκλογές. «Γιατί δεν ψήφιζε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την λεγόμενη φιλεργατική νομοθεσία;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με το καθεστώς του βάσιμου λόγου των απολύσεων, υπήρχε ουσιαστικά κίνδυνος «φακελώματος» των εργαζομένων και στιγματισμού τους.

«Ο εργοδότης που θα έβλεπε στο βιογραφικό την απομάκρυνση από την προηγουμένη δουλειά, θα μπορούσε να ζητήσει τον φάκελο με την αιτία της απόλυσης» εξήγησε και προσέθεσε ότι τώρα η νομοθεσία επιστρέφει στο καθεστώς που ίσχυε προηγουμένως, με το οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα χρήματα, που του οφείλονται.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είπε, παρά του ότι είχαν ψηφίσει αυτή τη διάταξη όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε ότι υπήρχαν πρόβλημα στην εφαρμογή και ότι λειτουργούσε σε αντίθετη κατεύθυνση. 

Ο κ.Πετσας επικαλέστηκε τον φόβο ότι θα μπορούσε να μπει ο εργοδότης σε ένα κυκεώνα για να προχωρήσει σε μία απόλυση τον έκανε να εγκλωβίζετε στο υπάρχον προσωπικό ή ακόμα, όπως είπε, να μετατρέπει τη μορφή εργασίας σε κάποιους και υποστήριξε ότι «ήρθαμε να βγάλουμε αυτό τον κόφτη στις προσλήψεις».

Για την διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση είπε ότι «έπρεπε να περάσουμε βασικά νομοσχέδιο όπως είχαμε υποσχεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι μέχρι την διακοπή των εργασιών της Βουλής, θέματα επείγοντα».