Το σχέδιο της ΕΛΑΣ μετά την κατάργηση του ασύλου - Free Sunday
Το σχέδιο της ΕΛΑΣ μετά την κατάργηση του ασύλου

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ μετά την κατάργηση του ασύλου

Ειδική ομάδα η οποία δουλεύει και συνεργάζεται και με το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη συσταθεί στην ΕΛΑΣ με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με στόχο να υπάρχει άμεσα ένας διαρκής αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των πρυτανικών αρχών και της Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, για κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα θα οριστεί ένας αξιωματικός ο οποίος θα είναι ο σύνδεσμος της Αστυνομίας με το πανεπιστήμιο με κάποιον εντεταλμένο από την άλλη πλευρά. Ο κάθε σύνδεσμος θα βρίσκεται στην υπηρεσία του και θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την επικοινωνία με το συγκεκριμένο ίδρυμα.Αυτό που θα ζητήσουν οι αστυνομικοί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι να φτιάξουν ένα σχέδιο ασφαλείας με ποιο τρόπο θα προστατεύουν τις περιουσίες τους, τα κτίρια τους, τους ακαδημαϊκούς και το προσωπικό αλλά και τους φοιτητές.

Παράλληλα θα εκπονηθεί και σχέδιο της πολιτικής προστασίας που θα αφορά σε φωτιές, φυσικά φαινόμενα ή τεχνικά ατυχήματα που μπορεί να συμβούν.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είναι πως οι πρυτανικές αρχές θα αρχίσουν σιγά – σιγά να λειτουργούν με κριτήριο την ασφάλεια των κτηρίων, την ασφάλεια των ανθρώπων τους, την περιουσία τους, την ασφάλεια των φοιτητών.

Οι πρυτάνεις πρέπει να ορίσουν από το πρυτανικό συμβούλιο έναν υπεύθυνο ασφαλείας που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα. Θα εκπονήσουν ένα σχέδιο θα το επεξεργαστούν με την ομάδα – αγωγό του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη και στη συνέχεια θα περάσουν στην πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου.

 Για να επιτευχθεί φυσικά αυτά, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής και καλή σχέση μεταξύ των πρυτανικών αρχών και του αξιωματικού συνδέσμου ο οποίος είναι το πρόσωπο που θα κάνει όλη τη δουλειά αφού εκείνος θα ασχολείται με ένα συγκεκριμένο ίδρυμα.

Οι επιτελείς του υπουργείου διευκρινίζουν είναι ότι δεν πρόκειται η ομάδα ΔΙ.ΑΣ να κινείται στους χώρους του πανεπιστημίου και δεν αποκλείουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει ένταση και επεισόδια από ομάδες μπαχαλάκηδων και αλληλέγγυων που θίγονται από τα νέα δεδομένα.


Σημείο αναφοράς για τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι ο ευρύτερος χώρος του Πολυτεχνείου και το πεδίο των Εξαρχείων όπου δραστηριοποιούνται ομάδες μπαχαλάκηδων