Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για Στουρνάρα, αίτημα δίωξης για Λοβέρδο - Free Sunday
Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για Στουρνάρα, αίτημα δίωξης για Λοβέρδο

Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για Στουρνάρα, αίτημα δίωξης για Λοβέρδο

Στη Βουλή διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς η δικογραφία για τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, με το αίτημα της άρσης της ασυλίας του για την άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας και συνδέεται με την υπόθεση της Novartis.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με διάταξή της έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία σε ό,τι αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς με βάση το αποδεικτικό υλικό δεν προέκυψε καμία ένδειξη περί τέλεσης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία για το πρόσωπο του κ. Λοβέρδου είχε διαβιβαστεί και πριν από λίγους μήνες στη Βουλή , οπότε και είχε αρθεί η ασυλία του προκειμένου να δώσει εξηγήσει με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο κ. Λοβέρδος , μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς τόσο την ομιλία του στο Κοινοβούλιο για την υπόθεση της Νοvartis, όσο και τις μηνύσεις που έχει καταθέσει αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση αυτή κάνοντας λόγο για σκευωρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή από την αποτίμηση – αξιολόγηση προκύπτουν ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη και ως εκ τούτου ζητείται η άρση της ασυλίας του.

Μετά από αυτή τη δικαστική εξέλιξη , αναμένονται οι επόμενες κινήσεις εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη που αφορούν τους δύο εκκρεμείς φακέλους για την ίδια υπόθεση και συγκεκριμένα για τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Για «σκευωρία» κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ακολουθεί η δήλωσή του:

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας Novartis.

Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό. Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα».

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή το γεγονός ότι μπήκε στο αρχείο η δικογραφία που αφορούσε τον ίδιο για την υπόθεση Novartis προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους».