Άρχισε η αποσυμφόρηση της Λέσβου μετά τις νέες προσφυγικές ροές - Free Sunday
Άρχισε η αποσυμφόρηση της Λέσβου μετά τις νέες προσφυγικές ροές

Άρχισε η αποσυμφόρηση της Λέσβου μετά τις νέες προσφυγικές ροές

Ξεκίνησε στις 8 το πρωί, σήμερα Δευτέρα, η μετακίνηση των 1500 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο προς τον καταυλισμό της Νέας Καβάλας του Κιλκίς.

Οι πρώτοι 640 επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο το πλοίο "Καλντέρα Βιστα", το ένα από τα δύο πλοία τύπου καταμαράν που έχει ναυλώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοίο "Άκουα Μπλου" στις 12 το μεσημέρι κι αυτοί για τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από όσους μεταφερθούν από τα νησιά, θα στεγασθούν σε έξι από τα περίπου 15 ανενεργά στρατόπεδα που περιλαμβάνονται σε λίστα που έχει δώσει το υπουργείο Άμυνας ενώ κάποιοι θα κατευθυνθούν και σε υπάρχουσες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Στο μέτωπο της αποσυμφόρησης, αποφασίστηκε άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μετακίνηση ακόμα 250 ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.Θα επιχειρηθεί, επίσης, να εντοπιστούν όλοι εκείνοι που μετά την απόρριψη ασύλου εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επαναπροώθησή τους εκτός Ελλάδος καθώς η Αστυνομία ενημερώνεται μετά τους ενδιαφερόμενους για την απορριπτική απόφαση με αποτέλεσμα, όταν τους αναζητούν, να μην μπορούν να τους εντοπίσουν.Σε ό,τι αφορά την μείωση των αφίξεων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο θα διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω χρήσης καμερών, drones και άλλων τεχνολογιών. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, επίσης, την στενότερη επιτήρηση των συνόρων σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex και το NATO.

Στη Λέσβο μόνο τον Αύγουστο, έφτασαν πάνω από 6.500 άτομα, ενώ ροές υπάρχουν και προς άλλα νησιά, τόσο του βορειοανατολικού Αιγαίου όσο και των Δωδεκανήσων.

Ο αριθμός αυτών που διασχίζουν παράνομα την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα να αυξάνεται στα 278 άτομα από τα 60 την ημέρα, με σταθερή κλιμάκωση.

Η Μόρια χωράει μετά βίας 3.000 άτομα, ενώ εκεί πλέον βρίσκονται 11.000, χωρίς την επαρκή κάλυψη σε γιατρούς και αστυνομικούς. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διόγκωση των ροών συνδέεται και με την επιχείρηση-σκούπα των τουρκικών υπηρεσιών στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλος αριθμός μεταναστών που είχε καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη υποχρεώθηκε να κινηθεί κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας για να περάσει στα ελληνικά νησιά.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ΕΕ να δεχτούν τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη Λιβύη και να επανεγκαταστήσουν τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από καταυλισμούς σε τρίτες χώρες.

«Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανεγκατάσταση και την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους να δεχτούν πρόσφυγες το συντομότερο δυνατόν» είπε ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες επείγουσες επιχειρήσεις απομάκρυνσης από τη Λιβύη»