Κοινή στρατηγική για τις προσφυγικές ροές για να μην απειληθεί το Σέγκεν, ζητά ο Μητσοτάκης - Free Sunday
Κοινή στρατηγική για τις προσφυγικές ροές για να μην απειληθεί το Σέγκεν, ζητά ο Μητσοτάκης

Κοινή στρατηγική για τις προσφυγικές ροές για να μην απειληθεί το Σέγκεν, ζητά ο Μητσοτάκης

Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ενόψει της επίσκεψης του στην Ολλανδία.

«Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες», απάντησε ο κ.Μητσοτάκης στην ερώτηση

αν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ενώ προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις απειλούν τη συνθήκη Σέγκεν.

«Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

 

Ο κ.Μητσοτάκης απήυθυνε πρόσλήση στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, υπενθυμίζοντας ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

«Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης», δηλώνει ο πρωθυπουργός ο οποίος τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός απαντά ότι θα ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020 και χαρακτηρίζει τα τόσο υψηλά πλεονάσματα «ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Σε ότι αφορά στη μείωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα, επισημαίνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό».

Ο κ.Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι ανησυχεί για ύφεση στην Ευρώπη, και ζητά η απάντηση να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων.

«Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο», αναφέρει και προσθέτει:

«Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ότι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο».