Σαμαράς 2012 - Μητσοτάκης 2019: Από το Βερολίνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ - Free Sunday
Σαμαράς 2012 - Μητσοτάκης 2019: Από το Βερολίνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ
O τότε πρωθυπουργός ΑΝτώνης Σαμαράς στην καγκελαρία στις 24 Αυγούστου 2012

Σαμαράς 2012 - Μητσοτάκης 2019: Από το Βερολίνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Την πρώτη του παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως πρωθυπουργός πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τους επτά πρωθυπουργούς της περιόδου της κρίσης, οι τρεις –Παπαδήμος, Πικραμμένος και Θάνου– δεν έκαναν ποτέ εγκαίνια, δύο –Τσίπρας και Σαμαράς– εγκαινίασαν τη ΔΕΘ από τρεις φορές και ένας –ο Γιώργος Παπανδρέου– έκανε εγκαίνια δύο φορές.

Απ’ όλες αυτές τις τελετές από το 2010 και μετά, τα εγκαίνια από τον κ. Μητσοτάκη βρίσκονται να έχουν πολλές ομοιότητες με τα εγκαίνια από τον κ. Σαμαρά το 2012, καθώς η εκλογή και των δύο ήταν πρόσφατη και σηματοδότησε την απόφαση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει διαφορετικά το πολιτικό και εθνικό της μέλλον.

Την ώρα των εγκαινίων του 2019 ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός εννέα εβδομάδων, ενώ το 2012 ο κ. Σαμαράς ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου 12 εβδομάδες. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση του 2012 ήταν κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός που περιόριζε πολύ τις κινήσεις του επικεφαλής της, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτοδύναμη.

Όμως και οι δύο λίγο πριν από την Έκθεση επισκέφτηκαν το Βερολίνο. Ο κ. Σαμαράς στις 23 Αυγούστου 2012, ο κ. Μητσοτάκης στις 29 Αυγούστου 2019.

Ο Σαμαράς στο Βερολίνο

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαμαράς –σε τηλεοπτική του συνέντευξη που προβλήθηκε στο 5ο επεισόδιο της σειράς του ΣΚΑΪ «Ελληνική Χρεοκοπία» λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019– κατά τη συνάντησή τους η Γερμανίδα καγκελάριος του πρότεινε ένα προσωρινό Grexit.

«Κοίταξε, θέλω να σου πω κάτι το οποίο θέλω να το ξέρεις από τώρα. Το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο. Εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε να ξέρεις ότι εμείς έχουμε ένα δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα, το οποίο θα το βρούμε» είπε η κ. Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, σε έναν κατ’ ιδίαν διάλογο, ο οποίος περιλαμβάνεται και στο βιβλίο «Τελευταία Μπλόφα» των Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού.

«Αυτή την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτώ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αυτό ξέχασέ το» της απάντησε ο Σαμαράς, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο «χρόνο».

«Είμαι βέβαιος ότι το σχέδιό μας, που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή, θα αποδώσει σύντομα» είχε πει στις δηλώσεις του έξω από την καγκελαρία μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Ο Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη

Στα εγκαίνια της ΔΕΘ, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε ανοιχτά ότι υπάρχει ένα «λόμπι δραχμής» εκτός Ελλάδας. Εκείνη τη στιγμή μόνο ο ίδιος γνώριζε ότι η πρόταση για Grexit είχε φτάσει να γίνεται και από την πιο ισχυρή πρωθυπουργό της Ε.Ε.

«Το εκτός Ελλάδας “λόμπι της δραχμής” φάνηκε προς στιγμήν να κερδίζει τη μάχη. Κι αυτό οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή» ανέφερε στην ομιλία του ο τότε πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στη συνάντησή του με την καγκελάριο.

Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει η χώρα αξιόπιστη, λέγοντας ότι «για να αποτρέψουμε την καταστροφή, έπρεπε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας».

Ήταν κάτι το οποίο είχε πει και έξω από την καγκελαρία, όταν είχε διαβεβαιώσει ότι «αυτή τη στιγμή εξαλείφουμε ταυτόχρονα δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τον «χρόνο» που είχε ζητήσει, μάλλον εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είχε πάρει λίγο απ’ όσον είχε ζητήσει. Ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση είχε: «Τις επόμενες έξι εβδομάδες, ως τα τέλη Οκτωβρίου, θα κριθούν πολλά» είπε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του.

Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο περιλάμβανε κι αυτή, όπως και οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα, μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Το τι συζητήθηκε σε αυτήν δεν έγινε επισήμως γνωστό και μόνο το φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ TVXS είχε… αποκλειστικές πληροφορίες για το τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο. Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε τη διαβεβαίωση –τόσο δημοσίως όσο και στις κλειστές συζητήσεις– πως δεν θα βάλει στο τραπέζι ζήτημα μείωσης των πλεονασμάτων, έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι δεν θα φέρει εμπόδια στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και, ακόμη, πως δεν θα κινηθεί εκτός ευρωπαϊκής γραμμής στο ζήτημα του προσφυγικού».

Όμως ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα παρουσιάσει μαζί με την καγκελάριο, στις αρχές του χρόνου, «ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την “πράσινη οικονομία”, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον».

Επτά χρόνια νωρίτερα, ξεκινώντας την τοποθέτησή της στις κοινές δηλώσεις της με τον Αντώνη Σαμαρά στα μέσα ενημέρωσης, η κ. Μέρκελ είχε πει: «Όταν υπάρχουν στόχοι –όπως η ιδιωτικοποίηση, ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού, οι διαρθρωτικές αλλαγές– όπου ζητηθεί η βοήθειά μας να την παράσχουμε και όπου μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε. Το έχουμε ήδη κάνει. Προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε, ιδιαίτερα τώρα που προσπαθείτε να αναδιαρθρώσετε το σύστημα υγείας σας. Το κάνουμε ήδη. Θα συνεχίσουμε και σε άλλα πλαίσια».

Περίπου είχε προσφερθεί να βοηθήσει σε μια σειρά θεμάτων (ιδιωτικοποιήσεις, ισοσκελισμός προϋπολογισμού, διαρθρωτικές αλλαγές, υγεία) τα οποία σήμερα αποτελούν κύρια μέρη της κυβερνητικής ατζέντας της ΝΔ, όπως επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στην καγκελαρία: «Μετέφερα στην καγκελάριο την ειλικρινή μας διάθεση για βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές – που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί, είχαν επιβληθεί στη χώρα τις εποχές των μνημονίων. Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς. Και σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο».