Ο νέος Ποινικός Κώδικας "τελείωσε" την δίωξη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στο "Συνεργείο" - Free Sunday
Ο νέος Ποινικός Κώδικας "τελείωσε" την δίωξη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στο "Συνεργείο"

Ο νέος Ποινικός Κώδικας "τελείωσε" την δίωξη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στο "Συνεργείο"

Την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των κατηγορουμένων για την επίθεση, το 2013, στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο», ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η πλήρης απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οπόίους είναι ο ευρωβουλευτής Ι. Λαγός και ο πρώην βουλευτής Ν. Μίχος, προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα.

«Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη», ανέφερε η εισαγγελέας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την εισαγγελέα, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί, το αδίκημα θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη. Και αυτό διότι η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Επίσης, για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει η ποινική δίωξη, σύμφωνα με το νόμο 4411/2016.

Για το αδίκημα της απρόκλητης επικίνδυνης σωματική βλάβης, η εισαγγελέας είπε: «Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες». Μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ ορων».

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις, ανέφερε: «Οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα».

Τέλος για την οπλοχρησία η ίδια επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας, ενώ δεν προέκυψε ότι το όπλο χρησιμοποιήθηκε.