Μητσοτάκης: Η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο - Free Sunday
Μητσοτάκης: Η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο

Μητσοτάκης: Η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο

«Σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Νωρίτερα, τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από συνολικό υπόλοιπο 8,8 δισ. ευρώ) υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και μετά την ολοκλήρωσή της το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το ΔΝΤ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3%.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν πως «οι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΟΙΚ, η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

  1. «Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
  2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
  3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
  4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

«Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.