Στο Euro 2016 μεταφέρεται η αλβανική προκλητικότητα - Free Sunday
Στο Euro 2016 μεταφέρεται η αλβανική προκλητικότητα

Στο Euro 2016 μεταφέρεται η αλβανική προκλητικότητα

Την σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας έχει προκαλέσει το προκλητικό πανό που αναρτήθηκε στην εξέδρα των φιλάθλων της Εθνικής Αλβανίας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα στα πλαίσια του EURO 2016 μεταξύ Αλβανίας και Ελβετίας στο στάδιο «Φελίξ Μπολάρ» της πόλη Λάνς της Γαλλίας.

Το πανό που αναρτήθηκε στα αγγλικά ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία στην Τσαμουριά με θύματα 100.000 Αλβανούς». 

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, σημειώθηκαν έντονες αποδοκιμασίες από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα περί «Τσαμουριάς»,  ενώ σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δήλωσε «Θέμα Τσαμουριάς δεν υφίσταται» υπογραμμίζοντας ότι αυτό υποστήριξε «τέσσερις φορές και ο Αλβανός ομόλογός του κατά την συνάντησή τους», καθώς και ότι «ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα δημόσια». 

Επιστολή Κοντονή στην UEFA 

Ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη αναφέροντας τα εξής:

«Σας εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάρτηση πανό με περιεχόμενο προκλητικό, συκοφαντικό, ανιστόρητο και προσβλητικό για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016.

»Διερωτώμεθα, πώς είναι δυνατό να υλοποιήθηκε η παραπάνω ιταμή ενέργεια, με την οποία καταστρατηγήθηκαν οι αυστηρότατοι σχετικοί κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ, απόλυτα γνωστοί σε όλες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, και ακόμα περισσότερο, πώς συνέβη κάτι τέτοιο εν μέσω εφαρμογής αυστηροτάτων ελέγχων ασφαλείας και υλοποίησης ενός ευρύτατου σχεδιασμού λήψης προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

»Αναμένουμε εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων για τα φαινόμενα αυτά και τους υπευθύνους, και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας».

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας δήλωσε τα εξής:

«H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.

»Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.