Κεντροαριστερό ραντεβού Τσίπρα- Μπουτάρη στα αρχαία της Βενιζέλου - Free Sunday
Κεντροαριστερό ραντεβού Τσίπρα- Μπουτάρη στα αρχαία της Βενιζέλου

Κεντροαριστερό ραντεβού Τσίπρα- Μπουτάρη στα αρχαία της Βενιζέλου

Αντικυβερνητικά μέτωπα σε δευτερεύοντα πολιτικά θέματα, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, προσπαθεί να οικοδομήσει ο κ. Τσίπρας, όπως φάνηκε απ’ όσα είπε στην παρουσία του στη ΔΕΘ.

Το πρώτο τέτοιο θέμα προέκυψε από τη διαχείριση του σταθμού Βενιζέλου, όπου προσπάθησε να αναθερμάνει τη σχέση του με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Το ειδύλλιο του κ. Τσίπρα με τον κ. Μπουτάρη είχε ξεκινήσει τον Μάιο του 2018, όταν ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον ισχυρό συμβολισμό και πρότεινε στον κ. Μπουτάρη να ηγηθεί του μετώπου, προσπαθώντας μάλιστα να προεξοφλήσει την αποδοχή του, λέγοντάς του «τώρα έμπλεξες». Εκείνος είχε δεχτεί, αλλά στη συνέχεια έκανε πίσω, όταν διαπίστωσε ότι η επιλογή του απείχε πολύ από το να είναι νικηφόρα.

Στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, στις οποίες δεν ήταν υποψήφιος, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν ήταν φειδωλός στις θετικές γνώμες για την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά δεν πήρε σαφή δημόσια θέση για την υποστήριξή της.

Όμως στον δεύτερο γύρο οι θέσεις του κ. Μπουτάρη και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σιωπηλά αντίθετες. Ο κ. Μπουτάρης φέρεται να στήριξε τον υποψήφιο της ΝΔ, Νίκο Ταχιάο, για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπηλά στήριξε τον κ. Ζέρβα, για να υποστεί ήττα ο υποψήφιος της ΝΔ.

Η επανασύνδεση του κ. Μπουτάρη με τον ΣΥΡΙΖΑ –και τον κ. Τσίπρα προσωπικά– επετεύχθη χάρη στην κυβερνητική απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η θέση του πρώην δημάρχου κατά της απόσπασης και υπέρ της διατήρησής τους «κατά χώρα», υπέρ της οποίας συνέστησε και σχετική κίνηση πολιτών, συνέπιπτε τόσο με τη θέση του καθηγητή Μυλόπουλου, προέδρου της Αττικό Μετρό επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τη θέση των αρχαιολόγων, οι οποίοι είναι μάλλον επιφυλακτικοί σε συντηρητικές πολιτικές επιλογές, όπως αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά, για δεύτερη φορά, ο κ. Τσίπρας άρπαζε την ευκαιρία που του πρόσφερε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης να απευθυνθεί και να συμπορευτεί με ευρύτερα ακροατήρια, τα οποία θα μπορούσαν να συμβολίζουν τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ του 33%, που κατά τον κ. Τσίπρα ασφυκτιά στον κομματικό μηχανισμό του 3%.

Αυτή τη φορά, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο προσεκτικός στην προσέγγιση του πρώην δημάρχου, για τον οποίο είπε ότι «δεν έχει καμία αξία να θέλει κανείς να τον εντάξει σε πλαίσια, γιατί, και να ήθελε, δεν εντάσσεται σε πλαίσια ο Μπουτάρης».

Όμως κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του κ. Μπουτάρη «σε μια προσπάθεια να χτίσουμε ένα ριζοσπαστικό, δημοκρατικό κόμμα, που θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας».

«Με ενδιαφέρει να συμβάλουν με τις απόψεις και τις θέσεις τους, ακόμα κι αν δεν ενταχθούν στο νέο σχήμα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ραντεβού στο Μέγαρο

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, οι οποίες αποτελούν την πρόφαση της νέας πολιτικής συνάντησης Τσίπρα-Μπουτάρη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέσχε πλήρη κάλυψη στις επιδιώξεις του πρώην δημάρχου. «Εμείς θα αντισταθούμε και μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην περάσει αυτή η εξέλιξη» είπε αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα μέσα ενημέρωσης του εργολάβου του μετρό ήταν φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να σχολιάσει ότι ήταν εξαιρετικά φιλικά και στον κ. Μπουτάρη και στις δύο εκλογές που κέρδισε.

Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και του κ. Τσίπρα προσωπικά, είναι ότι εκτός του κ. Μπουτάρη δεν έχει άλλους συνομιλητές από την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η συνάντηση Τσίπρα-Μπουτάρη έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ίσως τον τελευταίο φορέα στην πόλη που έχει φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση, καθώς δεν έχει αντικατασταθεί –ακόμη τουλάχιστον– ο αδελφός του προέδρου της Αττικό Μετρό, καθηγητής Νικήτας Μυλόπουλος, στην προεδρία του οργανισμού.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να αναγάγει σε προνομιακό συνομιλητή του στη Θεσσαλονίκη τον κ. Μπουτάρη επιβεβαίωσε την πλήρη ρήξη του με τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν πλέον ως δομικό κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να συναντηθεί με τον κ. Ζέρβα μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη, χωρίς να γίνουν κοινές δηλώσεις, ενώ το κλίμα απέναντί του συνόψισε η βουλευτής –πλέον– Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία από βήματος δημοτικού συμβουλίου τον κατηγόρησε ότι είναι εκπρόσωπος των εργολάβων.

Ήταν η δεύτερη οξύτατη δήλωση της κ. Νοτοπούλου, στην οποία είχε καταλογιστεί «αμετροέπεια» και όταν είχε κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι ως νέος Έλγιν κλέβει τις αρχαιότητες της πόλης.

Όμως ο πρωταγωνιστικός ρόλος που επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Μπουτάρη και των φίλων του στα πράγματα της Θεσσαλονίκης δεν δείχνει να περνάει στην κοινωνία της πόλης, όπως προκύπτει από την τελευταία, ειδική για το θέμα των αρχαιοτήτων, δημοσκόπηση.

Μειοψηφική επιλογή

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι για την ολοκλήρωση του έργου τούς εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη (65%) παρά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα (15%), ενώ μόνο το 22% δηλώνει ότι πιστεύει ότι με την κυβέρνηση Τσίπρα το έργο θα παραδιδόταν χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου μέσα στο 2020.

Η πιο ενδιαφέρουσα για τον ΣΥΡΙΖΑ απάντηση είναι ότι, ενώ το 38% θα ήθελε οι αρχαιότητες να παραμείνουν στον χώρο όπου αναδείχθηκαν (έναντι 51% που τάσσεται υπέρ της λύσης απόσπασης και επανατοποθέτησης), το 72% ζητά να προχωρήσει η λύση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μετώπου αντιδράσεων είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις το 18% των Θεσσαλονικέων, ποσοστό που υπολείπεται κατά πολύ των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Όμως και η κυβέρνηση έχει απέναντί της ένα πολύ ισχυρό ποσοστό επιφυλάξεων, καθώς ένας στους τέσσερις Θεσσαλονικείς δεν διστάζει να εκφράσει την άποψη ότι το μετρό δεν θα γίνει ποτέ.