Από σήμερα οι επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Free Sunday
Από σήμερα οι επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Από σήμερα οι επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και λίγο αργότερα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με πολλούς και σημαντικούς ξένους ηγέτες, καθώς επίσης και με επενδυτές, τους οποίους θα καλέσει να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα που αφήνει πίσω της την κρίση, ενώ θα εκφωνήσει ομιλίες για την κλιματική αλλαγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού.

Στο πρώτο μετά την εκλογή του υπερατλαντικό ταξίδι ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το προσφυγικό/μεταναστευτικό) και θα αναδείξει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ενώ θα αναπτύξει την ελληνική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Κατά την παραμονή του, θα συναντηθεί με παράγοντες και να μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας όπου θα αναπτύξει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.Το πρόγραμμα των επαφών του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα συναντήσει:

  • τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε Μαρκές
  • τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτιτς
  • τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ,
  • τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα
  • τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη συνεδρίαση του ΟΗΕ για το κλίμα.

Αύριο Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με

  • τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
  • τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ
    τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον
  • την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι
  • τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council και σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

Μεθαύριο Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου:

θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg και θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικών επενδυτών, τα διαθέσιμα κεφάλαια των οποίων αθροίζονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

Παράλληλα θα έχει επαφές με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και παράγοντες της ομογένειας.Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης.